Groene energie steeds populairder, maar waar komt de groene stroom vandaan?
EnergieEnergieleveranciers zetten vandaag nadrukkelijk hun groene stroom in de kijker. Dat betekent niet noodzakelijk dat uw leverancier zelf actief investeert in hernieuwbare energie. We gingen op zoek naar de herkomst van de groene stroom van de vijf grootste aanbieders.
Iedereen dezelfde stroom
Misschien handig om nog eens te benadrukken: er is maar één stroomnet en daar gaat alle stroom doorheen. Wanneer u groene stroom afneemt, ontvangt u dezelfde stroom uit het stopcontact als uw buren met een contract voor ‘grijze’ stroom. Elektriciteit die met een windmolen is opgewekt, gaat niet via aparte kabels naar de klanten met een windcontract. Om aan te tonen dat u wel degelijk groene stroom verbruikt, riep Europa de Garantie van Oorsprong (GO) in het leven. Dat is een certificaat waarmee energieleveranciers bewijzen dat (een deel van) hun energie afkomstig is van hernieuwbare energiebronnen.
Stroom importeren
Andere Europese landen reiken eveneens GO’s uit voor de productie van energie uit hernieuwbare energiebronnen. Belgische energieleveranciers kunnen die GO’s onder bepaalde voorwaarden naar ons systeem importeren. De Garanties van Oorsprong bewijzen dus alleen dat die hoeveelheid elektriciteit ergens in Europa - bij een Noorse waterkrachtcentrale bijvoorbeeld - op basis van hernieuwbare energie is geproduceerd. ‘Groen’ betekent dus helemaal niet per se ‘lokaal’ en ‘zelf geproduceerd’.
Lees ook: Feit of fabel: is groene stroom duurder?
In de praktijk: nog veel import
De ‘herkomstvergelijker’ van energieregulator VREG gaat na welke energie de aanbieders vorig jaar geleverd hebben. Goed om weten is dat energieleveranciers verschillende contracten aanbieden, het ene vaak al ‘groener’ dan het andere. Niet elke tariefformule uit die tabel is vandaag nog voor nieuwe klanten beschikbaar. De herkomstvergelijker omvat ook formules voor de professionele klant. Wij bekijken het algemene beeld over alle contracten heen van de vijf energieleveranciers met het grootste aantal eindafnemers in ons land. De percentages groene en grijze stroom omvatten zowel particuliere als professionele contracten.
Engie Electrabel
* Hernieuwbare energiebronnen: 19,84%
* Fossiele brandstoffen: 22,98%
* Nucleaire energie: 54,72%
* Onbekende bronnen: 2,46%
Engie Electrabel focust zich sterk op lokale productie. De klant heeft de mogelijkheid om een contract met 100% Belgische groene stroom af te sluiten. De energie is in dat geval afkomstig uit biomassa, wind, water en zon.
Luminus
* Hernieuwbare energiebronnen: 38,39%
* Fossiele brandstoffen: 20,47%
* Nucleaire energie: 41,14%
Luminus verdeelt groene stroom uit een brede waaier van Europese landen, maar biedt met #BeGreen Fix ook een contract met 100% Belgische, groene elektriciteit, met een sterke focus op windenergie.
Eneco
* Hernieuwbare energiebronnen: 72,67%
* Fossiele brandstoffen: 17,50%
* Nucleaire energie: 9,83%
Eneco levert voor zijn particuliere klanten 100% groene stroom (zowel Europees als Belgisch), enkel zakelijke klanten kunnen nog kiezen voor een ‘grijs’ product. De energieleverancier werkt naar eigen zeggen hard om tegen 2025 volledig lokaal te produceren en investeert in zon en wind.
Lampiris
Hernieuwbare energiebronnen: 100%
Lampiris bevoorraadt zich bij een gemeenschap van een duizendtal kleine lokale producenten. De energieleverancier voerde vorig jaar ook stroom in uit Frankrijk, Nederland en Duitsland. De hernieuwbare energie is onder meer afkomstig uit windturbines, warmtekrachtcentrales, zonnepanelen, biomassa en afvalverbranding.
Essent
* Hernieuwbare energiebronnen: 66,13%
* Fossiele brandstoffen: 21,69%
* Nucleaire energie: 12,18%
De groene stroom van Essent is onder meer afkomstig uit Frankrijk, Zweden en België. Waterkrachtcentrales zijn de belangrijkste energiebron.
Hoeveel kost groene stroom?
Het prijsverschil tussen grijze en groene stroom is meestal minimaal of zelfs onbestaande. Dat blijkt trouwens ook uit een steekproef via onze online vergelijkingstool, waar contracten met groene stroom heel vaak als goedkoopste uit de bus komen.
Lees ook:
Bron: mijnenergie.be.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM39
Ruim 1.100 euro minder bij aankoop woning: federale regering verlaagt notariskosten
-
Spaargids.be
Hoogste rente op de markt: Izola Bank trekt vergoedingen voor spaar- en termijnrekeningen op
Mooi nieuws voor spaarders: Izola Bank trekt de rente op haar Saver-spaarrekening op. Ook de vergoeding op termijnrekeningen tot drie jaar gaat er de hoogte in. Spaargids.be zet de cijfers op een rij. -
PREMIUM
“De beste koop voor je brein is niet altijd de meest voordelige”: het lelijke eendje en andere trucs die ons misleiden in de supermarkt
-
-
PREMIUM
“De olieprijs swingt de pan uit, met tegen de 100 dollar per vat”: expert geeft advies om goedkoper te tanken
-
Mijnenergie
Hout, gas of pellets: welke verwarming kent het laagste kostenplaatje?
Als antwoord op de torenhoge energieprijzen gaan veel Belgen op zoek naar een alternatief voor de klassieke centrale verwarming op aardgas. De verkoop van haarden en kachels krijgt dan ook een flinke boost. Maar hoeveel betaal je juist voor een hout-, gas- en pelletkachel? Mijnenergie.be legt de opties naast elkaar. -
Tweakers
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
PREMIUM
Switch-medewerkers klappen uit de biecht: “Zelfs een demente man werd erin geluisd”
73 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerValentijn Ziarczyk
Ferdinand Nuyts
john meulebrouck
Ronny Ooijen
Peter Van Den Berg