Gratis renovatiekrediet voor ingrijpende ‘groene’ verbouwingen: dit zijn de voorwaarden en alternatieven
SparenTegen 2050 zouden bijna alle woningen in Vlaanderen energiezuinig moeten zijn, maar dan moet wel eerst ongeveer 95 procent nog gerenoveerd worden. Om al die groene verbouwingen te stimuleren, geeft de Vlaamse overheid vanaf dit jaar een renteloze lening voor energierenovaties. Spaargids.be bekijkt de (soms strenge) voorwaarden én de alternatieven.
Delen per e-mail
Wie in 2021 een woning of appartement krijgt via een notariële akte, schenking of erfenis én binnen de vijf jaar grondig renoveert, maakt aanspraak op een renteloze lening van de Vlaamse overheid. Die lening kunt u voorlopig aanvragen bij zes banken: Belfius, CKV, Crelan, Onesto Kredietmaatschappij, Triodos en VDK Bank. In de loop van het jaar zullen ook verschillende andere financiële instellingen zich bij dat rijtje aansluiten.
In combinatie met hypothecair woonkrediet
Het renteloze renovatiekrediet met een looptijd van maximum twintig jaar is alleen mogelijk in combinatie met een hypothecair woonkrediet. De eigenaar moet beide samen voor de aankoop afsluiten. Voor het renovatiekrediet ontvangt u een jaarlijkse rentesubsidie van de Vlaamse overheid, waarmee ze de verschuldigde rende aanvult.
EPC-label als maatstaf
De renteloze leningen zijn alleen van toepassing op panden met een ondermaatse energieprestatie. Enkel woningen met een EPC-label van E of F komen in aanmerking. De energiezuinige renovatie moet dat label binnen de vijf jaar opkrikken naar minstens een C-niveau.
Bij een appartement geldt bij aankoop een EPC-label van D, E of F als voorwaarde. De renovatie moet daar binnen de vijf jaar verbeteren tot een B-label. Afhankelijk van het behaalde energielabel na renovatie geldt een plafond van het kredietbedrag. Als u bijvoorbeeld een E- of F-label voor een woning kan ombuigen naar een A-label, kan u tot 60.000 euro renteloos lenen.
Energielening+
Maar wat als u vanaf dit jaar een woning of appartement erft of krijgt via een schenking en geen woonkrediet bij een kredietgever moet/wil afsluiten?
In dat geval kan u voor een renteloze Energielening+ terecht bij uw lokale Energiehuis. De Vlaamse overheid mikt met die lening op een zogenaamde prioritaire doelgroep, waartoe onder meer beschermde afnemers en gezinnen met een inkomen onder een vastgelegde maximumgrens horen.
Groene lening tegen gunstige tarieven
Komt u niet in aanmerking voor bovenstaande overheidstegemoetkomingen? Dan klopt u voor uw energiezuinige renovatieprojecten bij de bank aan voor een ‘groene’ lening. Daar staat trouwens een rentevoet tegenover die sowieso gunstiger is dan de standaard renovatielening.
KBC biedt momenteel het laagste tarief*. De bank financiert uw project met de Groene Energie- en Veiligheidslening tegen een jaarlijks kostenpercentage (JKP) van 1,39%.
Ter vergelijking: de standaard Renovatielening van KBC, zonder energiezuinige insteek, gaat gepaard met een JKP van 2,50%.
Grote verschillen
Nog belangrijk om weten is dat de voorwaarden van de energieleningen van bank tot bank verschillen. Terwijl KBC verwacht dat minstens 50% van uw factuurbedrag energiezuinige investeringen omvat, legt Beobank de lat bijvoorbeeld op minstens 70% van het factuurbedrag. De kredietbedragen, het type renovatiewerken dat in aanmerking komt en de looptijd zijn ook niet altijd identiek. Zorg dus dat u voor u start met uw renovatie overal de kleine lettertjes gelezen hebt, zodat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan.
Lees meer op Spaargids.be:
Bron: spaargids.be. * Gegevens genoteerd op 7 januari 2021.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Niet langer onbeperkt shoppen met Eurostar in Londen
Door de brexit veranderen op 1 januari de regels voor wie de grens oversteekt naar het Verenigd Koninkrijk. Wie met de Eurostar reist, mag bijvoorbeeld nog voor maximaal 300 euro aan goederen meenemen zonder extra kosten. Met het vliegtuig is dat 430 euro. -
De coronacoupe van ex-minister Denis Ducarme (MR): “Grenzen aan de expertocratie, politici moeten het overnemen”
Ex-minister van Zelfstandigen Denis Ducarme (MR) heeft op zijn Instagramprofiel een foto geplaatst van zijn opvallende ‘coronacoupe’. De liberaal heeft met veel haargel zijn lokken rechtopstaand gezet. Zijn geste dient om haarkappers en andere niet-medische contactberoepen een hart onder de riem steken. -
PREMIUM
Nu al massale bestellingen voor zwembad in de tuin: welke verschillende types zijn er op de markt en wat kosten ze?
-
-
Brugge boven, Golden Oli en Primus Paul: deze spelers kleurden de voorbije tien Gouden 11-speeldagen
Twintig speeldagen ver in de Jupiler Pro League, tijd voor een nieuwe round-up. Club Brugge is leider, Paul Onuachu afgetekend topschutter en de strijd om play-off 1 is bijzonder spannend. Maar welke ploegen en spelers kleurden de voorbije tien rondes van de Gouden 11? -
Jobs Wat als je niet op pensioen wil gaan? Dit zijn de regels voor werken na 65
Het pensioen van tv-icoon Martine Tanghe gaf een nieuwe impuls aan het debat over werken na 65. Wil je blijven werken hoewel je op pensioenleeftijd bent? Of ben je al met pensioen, maar wil je toch iets bijverdienen? Jobat.be bekeek de regels. -
PREMIUM
Dividendaandelen kopen als alternatief voor je spaarboekje? Onze geldexpert legt uit hoe je dat doet: “Je steekt makkelijk 30% belastingvoordeel op zak”
-
Sparen Starten met beleggen: zo vindt u goede beleggingsfondsen
Steeds meer beleggers stoppen een deel van hun spaarcenten in beleggingsfondsen. Maar wat als u (nog) niets van de beurs kent? Hoe vindt u de weg naar het juiste beleggingsfonds? Spaargids.be legt uit hoe u veilig kan starten.