Goedkoper woonkrediet via hypothecair mandaat
SparenAls de bank u geld leent om een woning te kopen, wil ze dat natuurlijk vroeg of laat terugzien. Die garantie krijgt uw financiële instelling door een zogenaamde hypothecaire inschrijving. Er is ook een minder prijzig alternatief: het hypothecair mandaat. Spaargids.be zet de voor- en nadelen daarvan op een rij.
Delen per e-mail
Bij een hypothecaire inschrijving doet de aangekochte woning dienst als onderpand. Stel dat u uw lening niet langer kan aflossen, dan is het de bank die als eerste haar geld terugkrijgt bij een gedwongen verkoop. Zo’n hypothecaire inschrijving gaat wel gepaard met de nodige kosten. De notaris schrijft de transactie om te beginnen in bij het hypotheekkantoor. Daarnaast bent u ook nog 1% van het geleende bedrag als registratierecht verschuldigd.
Om een voorbeeld te geven:
Als u voor de aankoop van uw woning 250.000 euro leent, dan betaalt u volgens de rekenmodule van Notaris.be in totaal tussen 6.018,90 en 6.381,90 euro extra kosten.
Afspraak met de bank
In het geval van een hypothecair mandaat geeft u de bank de toestemming om op eender welk moment tijdens de looptijd van uw krediet een hypotheek te nemen op uw woning voor een vooraf vastgelegd bedrag. Met andere woorden: als de aflossing van uw lening niet volgens plan verloopt, zet de bank het hypothecair mandaat om in een hypothecaire inschrijving.
Voordelen
Het grootste voordeel van zo’n hypothecair mandaat zijn de lagere kosten. Het gaat enkel om een afspraak tussen u en de bank, waardoor de notaris niet bij het hypotheekkantoor hoeft aan te kloppen. De kosten verbonden aan uw krediet dalen dus behoorlijk. De rekenmodule van Notaris.be hanteert een vork tussen 1.088,77 euro en 1.512,27 euro. Een verschil dat ten opzichte van een hypothecaire inschrijving oploopt tot 5.000 euro!
Nadelen
De bank kent een hypothecair mandaat alleen toe als ze uw financiële draagkracht voldoende acht. Ze oordeelt zelf over uw dossier, waarbij dus ook aspecten als klantentrouw en uw potentieel spaar- en beleggingspotentieel bij de bank mogelijk meespelen. Het gaat hier met andere woorden om een gunst die u niet zomaar afdwingt.
Uw financiële instelling hoeft de omzetting van een hypothecair mandaat in een hypothecaire overschrijving ook niet te motiveren. Als ze die beslissing neemt, kan het prijskaartje hoger oplopen dan bij een initiële hypothecaire inschrijving. Bovendien komt die bijkomende factuur eerder onverwacht en valt die dus moeilijk te budgetteren.
Gemengde formule
Het is ook mogelijk om een hypothecaire inschrijving met een hypothecair mandaat te combineren. Dan verdeelt de bank het geleende bedrag over de twee formules. Opnieuw geldt dat de financiële instelling aan het roer staat en bepaalt wat mogelijk is. Niets houdt u natuurlijk tegen om de optie zelf op tafel te leggen bij uw bankadviseur.
Lees meer op spaargids.be:
Bron: spaargids.be.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM33
Luxewinkels lijden onder 'koop alleen'-regel: “Vrouwen willen net de mening van man of vriendin”
-
Hoeveel kost het om onder nul te gaan?
-
Werkplek
Ga je binnenkort in zwangerschapsverlof? Zo zorg je voor een vlekkeloze overdracht
Een zwangerschap is natuurlijk een leuke gebeurtenis. Voor de baby er is, moet er meestal nog veel geregeld worden, zowel thuis als op het werk. Een zwangerschapsverlof brengt op de werkvloer wel wat uitdagingen met zich mee. Jobat.be legt uit hoe jij de overdracht vlot kan laten verlopen, zodat je zonder zorgen in verlof kan gaan. -
-
Sparen
Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst. -
Sparen
Starten met beleggen: zo vindt u goede beleggingsfondsen
Steeds meer beleggers stoppen een deel van hun spaarcenten in beleggingsfondsen. Maar wat als u (nog) niets van de beurs kent? Hoe vindt u de weg naar het juiste beleggingsfonds? Spaargids.be legt uit hoe u veilig kan starten. -
621
Grondwettelijk Hof: geen terugdraaiende teller voor eigenaars zonnepanelen, “morgen bekijken welke opties er nog zijn”
Het Grondwettelijk Hof heeft de Vlaamse regeling rond de terugdraaiende teller vernietigd, maar niet met terugwerkende kracht. De eigenaars van zonnepanelen in Vlaanderen mogen dus niet tot vijftien jaar gebruik maken van een terugdraaiende teller. Gebruikers mogen wel de voordelen behouden die ze tot op vandaag hebben genoten. “Op basis van de analyse van het vonnis trek ik morgen naar de ministerraad om met mijn collega’s van de Vlaamse regering te bespreken welke opties er nog zijn of niet meer zijn voor de getroffen gezinnen”, reageert Vlaams minister van Energie Zuhal Demir. Ze wijst erop dat een overheid betrouwbaar moet zijn naar de burgers toe. De Vlaamse regering en het Vlaamse parlement zetten in 2019 het licht op groen voor de regeling, hoewel er toen al een negatief advies over was. -
Multimedia
Slechte wifi? Deze toestellen versterken je signaal tot in het kleinste kamertje
Je wifinetwerk is op zijn sterkst in de onmiddellijke buurt van je draadloze router. Hoe verder in de woning, hoe minder sterk je signaal vervolgens wordt. Als dat problematisch is, kan je het bereik uitbreiden met een wifi repeater. We bekeken enkele populaire modellen.