Gedragscode beschermt ex-kankerpatiënten bij afsluiten arbeidsongeschiktheidsverzekering
Wanneer iemand een verzekering gewaarborgd inkomen aanvraagt, mogen verzekeraars geen rekening meer houden met een kankeraandoening waarvan de behandeling al meer dan tien jaar geleden succesvol is afgerond. Daarover hebben de leden van sectorfederatie Assuralia een bindende gedragscode opgesteld die in werking treedt op 1 februari 2022. Sinds februari 2020 bestaat zo'n "recht om vergeten te worden" al voor ex-kankerpatiënten bij schuldsaldoverzekeringen.
Delen per e-mail
Verzekeraars mogen zich volgens de gedragscode niet langer op een vroegere kankeraandoening beroepen om de aanvraag van een verzekering gewaarborgd inkomen te weigeren, de aandoening uit te sluiten van de verzekeringsdekking of een bijpremie aan te rekenen. De aanvrager zal wel nog altijd de ziekte moeten vermelden bij het afsluiten van de verzekering.
Er gelden wel enkele voorwaarden. "Zo moet een termijn van tien jaar verstreken zijn sinds het succesvol beëindigen van de behandeling", zegt Assuralia. "Daarnaast mag tijdens deze periode van tien jaar geen herval hebben plaatsgevonden en mag de kandidaat-verzekerde tijdens die tien jaar niet arbeidsongeschikt zijn geweest ten gevolge van zijn kankeraandoening."
De CEO van de sectorfederatie, Hein Lannoy, zegt dat de verzekeraars hiermee de aanbeveling volgen van onder meer Kom op tegen Kanker. Hij heeft het over een belangrijke stap "voor duizenden voormalige kankerpatiënten".
Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open Vld) reageert tevreden. "In het regeerakkoord was er opgenomen dat we het recht om vergeten te worden in de verzekeringssector zouden uitbreiden. Met de nieuwe gedragscode die de sector nu invoert, zetten we een belangrijke stap vooruit in die richting. Dit gaat voor veel mensen die met kanker te maken hebben gehad, een wezenlijk verschil maken en in het bijzonder voor de zelfstandigen onder hen."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Sparen
Lenen voor een bouwgrond: dit zijn de regels
Overweegt u de aankoop van een bouwgrond om een woning op te zetten? Ook dat kan u financieren met een hypotheeklening. Spaargids.be licht toe wat er allemaal bij komt kijken. -
PREMIUM
Je auto inruilen voor een (elektrische) fiets? "Je bespaart tot wel 4.591 euro per jaar"
-
4
Nog geen stormloop bij kappers: “Enkel eerste anderhalve week volgeboekt”
Morgen mogen de 22.000 kapsalons in ons land opnieuw de deuren openen voor klanten. Van een echte stormloop is echter nog geen sprake. Enkel de eerste week of anderhalve week zijn volgeboekt, klinkt het bij sectorfederatie Febelhair. -
-
PREMIUM16
Betaal je niet te veel voor je internetabonnement? Wat zijn de grootste dataverbruikers? En hoe onbeperkt is 'onbeperkt internet'? Onze techexpert geeft advies
-
Wat moet ik doen met 100.000 euro aan spaargeld?
-
IKEA bedolven onder klachten: “Erg jammer dat we niet de juiste service kunnen bieden”
De coronacrisis heeft het de Zweedse meubelgigant IKEA niet makkelijk gemaakt: het bedrijf moet afrekenen met een hele resem aan klachten omdat online bestellingen verkeerd of helemaal niet worden geleverd. Tot overmaat van ramp lijkt de klantendienst vaak onbereikbaar. “De inspecteur” op Radio 2 kreeg wél iemand bij IKEA te pakken. -
Energie
Dit zijn de grootste energieslurpers in uw huis
Een doorsnee Belgisch gezin betaalt jaarlijks meer dan 1.600 euro aan energie*. Wel 73,5 procent van onze verbruikte energie spenderen we aan de verwarming van onze woning. Enkel in Luxemburg ligt dat percentage nog hoger. Daartegenover staat dat we in verhouding weinig energie verbruiken om de woning te verkoelen en te koken. Mijnenergie.be ging na hoe u die kennis in uw voordeel omzet.
3 reacties
Alexa Grieken
Marleen Mally
Gerrit Malego