Energiespecialist Kristof De Paepe: “Als de extreem hoge energieprijzen een jaar aanhouden, wordt dat een echte ramp.”
Volledig scherm
PREMIUM
Energiespecialist Kristof De Paepe: “Als de extreem hoge energieprijzen een jaar aanhouden, wordt dat een echte ramp.” © Getty Images, rv

Gasfactuur nu al 1.618 euro duurder dan een jaar geleden: “Wie kan dit nog betalen?”

De factuur voor Vlaamse gezinnen die nu een variabel aardgascontract afsluiten, stevent bij ongewijzigde prijzen af op een jaarafrekening van 2.367 euro. Dat is maar liefst 750 euro meer dan amper één maand geleden. “Op een jaar tijd is de aardgasfactuur verdrievoudigd”, zegt Kristof De Paepe van mijnenergie.be. Tot nu toe luidde zijn advies dat mensen met een variabel contract beter kunnen overschakelen naar een vast contract, maar ook dat wordt snel duurder. “Maar wie nu switcht, kan tóch nog 487 euro goedkoper af zijn.”

193 reacties

 • arthur de donder

  3 weken geleden
  Wat een verkwisters hier, afrekening gehad en 180 € betaald voor een gans jaar verwarmen op 21,5° en warm water. Wij wonen in een appartement en zijn beide op pensioen, dus ganse dag verwarmen. Als het te warm wordt in uw woning zet dan de chauffage minder ipv in je t-shirt te lopen.
 • Joke Weyts

  3 weken geleden
  Wacht wanneer u de digitale meter thuis geïnstalleerd wordt, en u het capaciteitstarief voorgeschoteld krijgt.
 • André lernout

  1 maand geleden
  Wat er nu gaande is , is een gevolg van een samenleving die noodgedwongen zal moeten inleveren , een doorn in ons oog en een overdreven knipoog voor de rijken. De ene kan amper leven , sparen en zich aan betalingen houden terwijl de anderen miljoenen oprapen met zonnepanelen waar de eerste groep voor moet betalen! Het verschil wordt groter tussen arm en rijk, het komt zover dat ons alles afgepakt wordt terwijl de ander alles inbrengt bij zijn belastingen waarvoor wij dan moeten opdraaien!
 • peeters jos

  1 maand geleden
  Hugo hofmans, plezier hebben in andermans miserie, dat zegt veel over je. Heb je al verder nagedacht over de vele huurders in dit land die in slecht geïsoleerde appartementen gewoon geen keuze hebben? Maar net als groen fixeer jij je op “die dat het niet nog hebben” en “de rijkaards”. Slecht persoon ben je. Leven en laten leven, er zullen altijd mensen zijn die het beter hebben dan jezelf. En die betalen in absolute bedragen veelvouden aan belastingen. Een beetje respect is op zijn plaats.
 • Gino Denil

  1 maand geleden
  Als het alleen maar om hogere energieprijzen zou gaan, raf peeters. Maar eigenlijk zijn die niet zo hoog. Goedkope duurzame energie - gecreëerd met onze betalingen voor certificaten - wordt verkocht aan de hoogste gasprijs. Vorige jaren waren de prijzen van gas en olie ingestort. Wat nu gebeurt is vooral een herstel beweging. Probleem is dat de overheid er in slaagt om ons op allerlei manieren te bedriegen en de inkomsten op energie meer dan verdubbelt.
 1. PROMOJAGERS SUPERTIP. Wie kerstboom koopt bij IKEA krijgt er waardebon van 15 euro bij: “Dat is nog 4,99 euro per boom”
  8

  PROMOJA­GERS SUPERTIP. Wie kerstboom koopt bij IKEA krijgt er waardebon van 15 euro bij: “Dat is nog 4,99 euro per boom”

  De feestdagen komen eraan en overal verschijnen de eerste kerstbomen in de huiskamers. Wie nog geen boom in huis heeft gehaald, kan volgens de leden van Promojagers België best eens bij IKEA langsgaan. Wie daar een ‘echte’ kerstboom koopt voor 19,99 euro, krijgt er een waardebon van 15 euro bij. “Je betaalt dus maar 4,99 euro per boom”, vertelt Gunther Devisch.

Geld