Fost Plus recycleerde vorig jaar bijna 700.000 ton huishoudelijk verpakkingsafval
Fost Plus, de organisatie voor de inzameling en recyclage van huishoudelijk afval in België, recycleerde vorig jaar 698.000 ton huishoudelijk verpakkingsafval, goed voor een recyclagepercentage van 89,1%, een verbetering tegenover 2016, toen 87,4% werd gehaald. Dat blijkt uit het Jaarverslag 2017 van Fost Plus, dat in Evere is voorgesteld. Milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux betwist die cijfers
Delen per e-mail
"België blijft de Europese recyclagekampioen. Onze inspanningen werpen hun vruchten af en nu we op de goede weg zijn, denken we niet aan ophouden. We willen een recyclageoplossing voorstellen voor élke huishoudelijke verpakking die op de markt komt en we willen zo veel mogelijk verpakkingsafval inzamelen", zegt Stephan Windels, voorzitter van Fost Plus.
Fost Plus ontwikkelde een nieuwe strategie met vijf focuspunten: de uitbreiding van de PMD-inzameling, buitenshuis sorteren, openbare netheid, ecodesign en de uitbouw van nieuwe recyclagemarkten zo dicht mogelijk bij huis. De uitbreiding van de PMD-inzameling (blauwe zak) naar àlle plastic verpakkingen (dus ook yoghurtpotjes, champignonbakjes, plastic zakken en folie) is volgens Fostplus "een fundamentele stap om de nieuwe strategie in de praktijk om te zetten". De bredere inzameling zal van start gaan in 2019.
Uitbreiding PMD-inzameling
"Dankzij de uitgebreide PMD-inzameling zal elke Belg gemiddeld 8 kilo extra verpakkingsafval per jaar kwijt kunnen in de blauwe zak, waardoor het recyclagepercentage van plastic verpakkingen aanzienlijk zal verbeteren", aldus Fost Plus.
Buitenshuis sorteren
Fost Plus wil ook buitenshuis sorteren beter aanpakken en dat op zoveel mogelijk plaatsen (recreatiegebieden, handelszaken, ondernemingen, scholen). In 2017 legde Fost Plus de klemtoon op winkelcentra, vakantieparken, toeristische attracties en luchthavens. Het doel om buitenshuis beter te sorteren, sluit aan bij de strijd tegen zwerfvuil. Die strijd wil Fost Plus voortzetten met de gewestelijke campagnes 'Mooimakers in Vlaanderen' en 'Be WaPP' (waarbij WaPP staat voor Wallonie Plus Propre).
Ecodesign
Fost Plus stimuleert ook ecodesign en adviseert ondernemingen "om verpakkingen te ontwerpen die beter recycleerbaar zijn en toch geschikt zijn om voeding goed te bewaren". "Groene Punt-tarieven afgestemd op het ecodesign van verpakkingen vormen een stimulans om recycleerbare materialen te gebruiken", aldus Fost Plus.
Nieuwe recyclagemarkten
Anderzijds wil Fost Plus investeringen in de uitbouw van nieuwe afzetmarkten voor gesorteerd afval aanmoedigen, bijvoorbeeld door recycleerders een meer langdurige leveringszekerheid te bieden.
Kosten en opbrengsten
Wat kosten en opbrengsten betreft, zijn de kosten van Fost Plus gestegen van 149,3 miljoen euro in 2016 naar 156,9 miljoen euro vorig jaar. Voor die stijging wordt gewezen naar de kilometerheffing voor vachtwagens, gestegen loon- en brandstofkosten, diverse afvalheffingen, en het toenemend engagement in de strijd tegen zwerfvuil dat naar 17 miljoen per jaar is opgelopen. De bijdragen van de ledenbedrijven zijn gestegen van 72,4 miljoen euro in 2016 naar 78,1 miljoen in 2017. De opbrengst van de materialen steeg van 59,6 miljoen euro in 2016 naar 66,2 miljoen, dit dankzij de heropleving van de economie.
Recycling Netwerk betwist cijfers van Fost Plus
Milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux betwist de cijfers uit het Jaarverslag van Fost Plus.
Fost Plus en het Recycling Netwerk van Rob Buurman vechten al een geruime tijd een verbale oorlog uit in de media over hoe het zwerfafval in Vlaanderen moet worden aangepakt. Recycling Netwerk pleit voor statiegeld. Fost Plus wil daar niet van weten, omdat het omslachtig, duur en inefficiënt zou zijn in de strijd tegen zwerfvuil.
"We vragen om eerlijke cijfers", zegt Rob Buurman, directeur van Recycling Netwerk. "Fost Plus telt het gewicht van alle ingezamelde blauwe zakken samen. Dat zijn dus geen recyclagecijfers maar inzamelingscijfers. We weten niet precies hoeveel van de verpakkingen wordt gerecycleerd, want Fost Plus kijkt enkel naar het gewicht van wat het uitsorteert, en niet naar wat het recycleert".
Buurman vindt tot slot dat de overheid best de regie in handen neemt en dus zelf best controleert wat de recyclagecijfers zijn. "Nu vaart iedereen blind op wat de verpakkingsindustrie zelf verklaart", besluit Buurman.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
UPDATE5
KLM start eigen reisbedrijf: ‘KLM Holidays’ lonkt ook naar andere landen
De KLM stampt een eigen reisorganisatie uit de grond. Met ‘KLM Holidays’ opent de Nederlandse luchtvaartmaatschappij de aanval op pakketvakanties. Zodra het reisadvies voor toeristen is versoepeld, gaat het initiatief van start. Daartoe is de Nederlandse online afhandelaar Airtrade ingelijfd, schrijft De Telegraaf. -
Energie
Voor sommige mensen wordt de energiefactuur weer iets duurder
Hebt u ook al gemerkt dat uw energiefactuur sinds 1 januari duurder uitvalt? Daar zijn twee mogelijke redenen voor: de windmolenparken op zee en de afschaffing van de regeling met de terugdraaiende teller. Mijnenergie.be bekijkt hoe dat effect heeft op uw rekening. -
Energie
7 tips om uw woning veel energiezuiniger te maken
De energiefactuur vertegenwoordigt in veel gezinnen een (te) groot deel van het huishoudbudget. Uw woning energiezuinig maken leidt tot een grotere energie-efficiëntie en is dan ook de beste manier om de kosten serieus te drukken. Mijnenergie.be bekeek de belangrijkste werkpunten. -
-
Heeft Covid-19 invloed op mijn autoverzekering?
Mondmaskers, handgels, sociale bubbels, avondklok… Jammer genoeg zullen we hiermee nog een tijdje moeten leven. De coronapandemie heeft een enorme impact op ons dagelijks leven. We blijven met z’n allen meer in ons kot, werken vaak vanuit onze homeoffice, dus onze auto staat ook vaker stil. Kan ik hier een voordeel mee doen en besparen op mijn autoverzekering? Het antwoord is volmondig: ja! Independer.be legt het je uit. -
352
Zonnepaneleneigenaars kunnen tot 2025 uitstel vragen voor digitale meter
Prosumenten of zonnepaneleneigenaars worden geschrapt als prioritaire doelgroep bij de uitrol van de digitale meter. Ze kunnen ook tot 2025 uitstel vragen om een digitale meter te installeren. Dat heeft Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) zondag bekendgemaakt. De Vlaamse regering heeft intussen het licht op groen gezet voor de geplande compensatieregeling voor zonnepaneleneigenaars die al een digitale meter hebben. De regeling wordt nu wel nog voorgelegd aan Vlaamse energieregulator Vreg en de Raad van State. -
Energie
Dit zijn de grootste energieslurpers in uw huis
Een doorsnee Belgisch gezin betaalt jaarlijks meer dan 1.600 euro aan energie*. Wel 73,5 procent van onze verbruikte energie spenderen we aan de verwarming van onze woning. Enkel in Luxemburg ligt dat percentage nog hoger. Daartegenover staat dat we in verhouding weinig energie verbruiken om de woning te verkoelen en te koken. Mijnenergie.be ging na hoe u die kennis in uw voordeel omzet. -
Sparen
De ‘januaribarometer’ op de beurs: wat is het en hoe kan het uw beleggingen beïnvloeden?
“As January goes, so goes the year”: u hebt die zegswijze misschien al eens gehoord als u zelf belegt of beleggers kent. Het komt erop neer dat de beursprestaties in januari een graadmeter zouden zijn voor wat de beurs de rest van het jaar gaat doen. Gaat die stelling ook nog op in coronatijden? Spaargids.be ging het na.
0 reacties