Fors meer klachten bij ombudsdienst door sterke stijging energieprijzen
De federale Ombudsdienst voor Energie heeft vorig jaar maar liefst 36,9 procent meer klachten ontvangen dan in 2020. Die forse toename is volgens de dienst te wijten aan de sterke stijging van de energieprijzen. "Voor vele klanten zijn de prijsstijgingen een wake-upcall, waarbij ze voor het eerst sinds lang opnieuw gaan kijken naar het energiecontract dat ze onderschreven hebben", verklaart de Nederlandstalige ombudsman van de dienst, Eric Houtman.
Alles samen liepen er bij de ombudsman 9.088 klachten binnen, waarvan 73 procent Nederlandstalige klachten, 26,8 procent Franstalige en 0,2 procent Duitstalige klachten. Vooral de klachten over de energieprijzen stegen explosief in vergelijking met vorig jaar en maken ruim een vijfde (22,7 procent) uit van alle vragen, klachten en meldingen die de dienst in 2021 zag binnenkomen. Doorn in het oog van de consumenten waren onder andere de verhogingen van voorschotfacturen, de veranderingen van vaste naar variabele prijzen en het verdwijnen van twee leveranciers van de energiemarkt.
De verkoop- en marktpraktijken van energieleveranciers waren goed voor 18,8 procent en in 16,4 procent van de gevallen werd er geklaagd over meterproblemen. Wat dit laatste betreft, was er vooral veel ergernis over de verplichte installatie van de digitale meter in Vlaanderen en de gevolgen voor bezitters van zonnepanelen die sinds 1 maart 2021 geen recht meer hebben op een (virtueel) terugdraaiende digitale meter, constateert de ombudsdienst.
Op de vierde plaats staan de klachten en meldingen over het facturatieproces (10 procent), met onder meer opmerkingen over de (laattijdige) opmaak en leesbaarheid van de energiefacturen.
Betalingsproblemen waren het onderwerp bij 8,6 procent van de binnengelopen klachten. Vooral afbetalingsplannen, (het uitblijven van) terugbetalingen, administratieve kosten, betaling via domiciliëring, waarborgregelingen, (dreiging met) opzegging van energiecontract of afsluitingen ingevolge wanbetaling zorgden voor ongenoegen. Onder andere als gevolg van de (tijdelijke) uitbreiding van het recht op sociaal tarief en het coronacharter dat de meeste leveranciers ondertekend hebben is er sprake van een daling van deze klachten met ruim 5 procent ten opzichte van het jaar voordien. De ombudsdienst houdt er echter rekening mee dat deze klachten zullen toenemen wanneer de gezinnen en bedrijven na de winterperiode hun jaarlijkse afrekeningsfacturen zullen ontvangen.
De overige ontvangen klachten hadden te maken met openbare (ecologische) dienstverplichtingen (8,2 procent), problemen bij de verandering van leverancier (5,6 procent), de kwaliteit van de dienstverlening (5,2 procent) en een aantal gewestelijke bevoegdheden (3,5 procent), zoals aan- en afsluitingen op het distributienet, stroompannes en de distributienettarieven.
Wat de klachten over de klantenservice betreft, is er een duidelijke stijgende tendens vast te stellen. Door de stijging van de energieprijzen contacteerden meer eindafnemers hun energieleverancier waardoor de klantendiensten van de energieleveranciers overbelast werden.
Daarbij komt nog dat de klantenservice van de meeste leveranciers volgens de ombudsdienst in de laatste twee maanden van 2021 minder toegankelijk was "doordat de energiemarkt overschakelde naar een nieuw gegevensplatform tussen marktpartijen en de gegevensuitwisseling tussen distributienetbeheerders en energieleveranciers niet mogelijk was of volop getest moest worden".
Meer details over de klachten die vorig jaar langs de Ombudsdienst voor Energie passeerden staan in het jaarverslag van de dienst, dat later op het jaar verschijnt.
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Btw-verlaging doet energiefactuur gemiddeld gezin met ruim 500 euro dalen, maar stoot nog op verzet binnen meerderheid: “Boerenbedrog”
Een btw-verlaging naar 6 procent op elektriciteit en gas zou voor een gemiddeld gezin een verschil maken van 508 euro per jaar. Dat staat in een voorstel van federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) dat onze redactie kon inkijken. Het draagvlak daarvoor groeit, maar Open Vld blijft zich verzetten. Het uitgebreide sociaal tarief wordt naar alle waarschijnlijkheid verlengd. -
Spaargids.be
Pensioensparen op je 54ste? Behoed je voor deze grove fout
54-jarigen die aan pensioensparen doen, denken maar beter twee keer na over het bedrag dat ze dit jaar storten. Het kan bepalend zijn voor de sommen die ze de volgende tien jaar mogen storten en het fiscale voordeel dat ze daarbij genieten. Spaargids.be legt uit hoe de vork aan de steel zit. -
Reizen63
Ryanair stunt met vliegtickets voor minder dan 5 euro
Luchtvaartmaatschappij Ryanair pakt tot 16 februari uit met de kortingsactie ‘last minute citytrips’ voor vliegreizen die deze maand plaatsvinden. Je kan voor tientallen bestemmingen vliegtickets boeken aan spotprijzen. De goedkoopste vluchten kosten minder dan 5 euro. -
-
PREMIUM
Meer dan 6.000 euro kwijt door fouten in vooraf ingevulde belastingaangifte: expert zegt wat je zeker moet controleren
-
Livios
Grotere regenwaterputten in opmars: “Ga meteen voor een put van 10.000 liter”
De klimaatverandering is een realiteit. Zowel periodes van droogte als intense neerslag komen steeds vaker voor. Maart en april waren kurkdroge maanden, waardoor heel wat regenwaterputten in Vlaanderen vandaag leeg zijn. Nu al. Moeten we investeren in grotere regenwaterputten? Bouwsite Livios gaat het na. -
PREMIUM
RECONSTRUCTIE. Hoe is het zover kunnen komen met uw energiefactuur? De oorzaken, gevolgen en oplossingen van deze energiecrisis doorgelicht
De zomer van 2022 wordt cruciaal om te verhinderen dat we ook volgende winter nog met torenhoge gasprijzen zitten. Dat zegt Thijs van de Graaf (UGent), professor internationale politiek en globale energiepolitiek, die haarfijn analyseert waar deze energiecrisis vandaan komt en hoe we er ook weer uitgeraken. Op termijn is er maar één optie om deze kostenexplosie definitief af te zweren. “Isoleren, isoleren en nog eens isoleren.” -
Spaargids.be
1.200 euro extra pensioen per maand: hoe krijg je dat bij elkaar?
1.200 euro. Die extra som acht de Belg nodig naast het wettelijk pensioen, wil hij of zij goed voorbereid de pensioenjaren aanvatten. Pas dan is comfortabel blijven leven mogelijk en komt de huidige levensstandaard niet in gevaar. Maar hoe spaar je dat vermogen bijeen? Pensioensparen en beleggen vormen het antwoord. Spaargids.be zet uiteen hoe je dat slim aanpakt.