Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Beeld ter illustratie. © Thinkstock

Fooi geven op restaurant: hoeveel geef je best en wat gebeurt er met het bedrag?

Over het geven van een fooi en hoeveel die dan wel moet bedragen, lopen de meningen uiteen. In België geldt de fooi als een erkenning van de vlotte service, terwijl ze in andere landen integraal deel uitmaakt van de rekening. Hoewel het loon van het Belgische horecapersoneel niet staat of valt met een bonus, is de fooi uiteraard mooi meegenomen. Maar wat is een goede som in tijden van elektronisch betalen? Wat gebeurt er met de fooi die je betaalt? En wat doe je best in het buitenland?

62 reacties

 • bryan de ceuster

  1 jaar geleden
  Zolang de mensen fooien blijven geven, blijft het loon van de obers natuurlijk onderbetaald... Jullie fooigevers houden dat onderbetaalde loon gewoon in stand! Stop dus aub gewoon met het geven van fooien en de lonen zullen na een tijd wel navenant worden, anders vinden ze geen obers meer. Denk toch eens effe na mensen.
 • David Vlaeminck

  1 jaar geleden
  Ik geef altijd graag een fooi voor een goede en met een glimlachende vriendelijke bediening. Helaas is dit in België een uitzondering geworden... Er kan meestal zelfs geen begroeting meer vanaf wanneer je een horecazaak of winkel binnenkomt. In Nederland weten ze dan wel hoe het moet, wat vriendelijkheid betreft en je welkom te laten voelen.
 • Patrick De pauw

  1 jaar geleden
  Als je de fooi in de hand geeft buiten het bonnetje ok anders zegt de eigenaar van het restaurant dat er belasting af moet en daar sta je dan als ober
 • Kurt Amandels

  1 jaar geleden
  Voor ne maaltijd.... Vriendelijke bediening.... Minstens ne 5 je.... Zelf ooit ober geweest.... Vond 2,5 al dik ok..... 10 - 15 tafels......
 • Patrick Martens

  1 jaar geleden
  Dienst is al inbegrepen in de rekening. Maar als de ober vriendelijk is krijgt hij van mij een fooi.

Geld