Federale regering hakt na onderhandelingen knoop over energiefactuur nog steeds niet door
De federale regering heeft nog geen knoop doorgehakt over het verlagen van de energiefactuur. De ministers zaten er de hele voormiddag over samen, maar kwamen niet tot een akkoord. Dat meldt VTM NIEUWS.
De verschillende kabinetten gaan meer precies becijferen hoeveel welke maatregel zou kosten. Ook wordt berekend hoeveel extra inkomsten door de stijgende energieprijzen de overheid op dit moment krijgt. Hoe hoger de prijzen, hoe hoger de inkomsten via de btw, namelijk.
De verschillende betrokken partijen in de onderhandelingen hebben de kost van de mogelijke maatregelen anders becijferd. Hoe hoog de extra inkomsten zijn, ook daar is niet iedereen het over eens.
Energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) en financiënminister Vincent Van Peteghem (CD&V) presenteerden vrijdagochtend hun nota met de verschillende scenario’s en hun financiële impact op gezinnen en overheidsfinanciën.
“Samen met minister van Financiën Van Peteghem worden de werkzaamheden over de verschillende voorstellen verder gezet en wordt er toegewerkt naar een volgende kern”, zegt het kabinet van minister Van der Straeten aan persagentschap Belga, na afloop van de vergadering.
Onenigheid over te nemen maatregelen om energiefactuur te verlagen
Donderdag werd duidelijk dat de meerderheidspartijen het nog niet eens zijn over hoe de energiefactuur verlaagd moet worden. Het draagvlak voor een btw-verlaging op elektriciteit en gas groeit, maar Open Vld blijft zich ertegen verzetten. Maggie De Block, fractieleider in de Kamer, noemde dat idee boerenbedrog in een interview aan VTM NIEUWS.
“Het is zo dat de energiefacturen van de mensen op het einde van de maand jammer genoeg geen boerenbedrog zijn”, reageerde financiënminister Vincent Van Peteghem (CD&V) vanochtend voor de start van de regeringsonderhandelingen.
Bekijk hieronder het volledige interview met De Block:
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijntelco
Proximus start uitfasering kopernetwerk: moet je verplicht overschaken op fiber? En betaal je dan extra?
Proximus schakelt een versnelling hoger in de uitrol van zijn glasvezelnetwerk. Momenteel zijn al ongeveer 700.000 woningen en bedrijven aansluitbaar. Blijft de vraag: ben je als klant verplicht de overstap naar fiber te maken? En betaal je dan meer? Mijntelco.be geeft uitleg. -
Independer
Op kot? Deze verzekeringen zijn een must voor studenten
Veel studenten zijn nog naarstig op zoek naar een kot, nu het volgende academiejaar in zicht komt en er kotschaarste heerst. Heb je een optrekje gevonden, zijn er echter niet zoveel jongeren die eraan denken om meteen ook de verzekering voor hun kot in orde te brengen. Hoe zit dat precies in elkaar? Moet je een studentenkot apart verzekeren? Independer.be maakt je wegwijs. -
Tweakers
Draadloos en zweetbestendig: dit zijn de 5 beste oortjes om te lopen
Lopen is leuk, maar kan al snel vervelen wanneer je constant naar de cadans van je voeten moet luisteren. Volgens de Londense Brunel University kan muziek je sportprestatie tot 15 procent verbeteren. Welke oortjes zijn het meest geschikt om te hardlopen? En hoe weet je of die zweet-en waterbestendig zijn? Technologiesite Tweakers geeft tips en selecteert de beste vijf sportoortjes van het moment. -
-
17
Energiesector krijgt laatste kans om wanpraktijken bij deur-aan-deurverkoop te bannen
Minister van Energie Tinne Van der Straeten kondigt een actieplan aan om de wanpraktijken van bepaalde energieleveranciers aan te pakken. De energiesector krijgt een laatste kans om de problemen met deur-aan-deurverkoop te bannen, anders dreigt een totaalverbod. -
PREMIUM
Btw-verlaging doet energiefactuur gemiddeld gezin met ruim 500 euro dalen, maar stoot nog op verzet binnen meerderheid: “Boerenbedrog”
Een btw-verlaging naar 6 procent op elektriciteit en gas zou voor een gemiddeld gezin een verschil maken van 508 euro per jaar. Dat staat in een voorstel van federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) dat onze redactie kon inkijken. Het draagvlak daarvoor groeit, maar Open Vld blijft zich verzetten. Het uitgebreide sociaal tarief wordt naar alle waarschijnlijkheid verlengd. -
Ondanks alle kritiek: Mega wordt groepsleverancier voor de provincie West-Vlaanderen
Energieleverancier Mega stootte de laatste maanden al op heel wat kritiek van de bevoegde ministers, energiewaakhonden en de ombudsman en toch gaat de provincie West-Vlaanderen met hen samenwerken. Mega wordt de leverancier voor de groepsaankoop van de provincie. De komende weken kunnen de 87.000 gezinnen en 4.000 bedrijven die zich aangemeld hebben, bevestigen of ze op het aanbod ingaan. -
Spaargids.be
Meer dan 1.000 ongevallen met een e-step vorig jaar: deze verzekeringen dekken je in
De e-step is haast niet meer uit het stadsbeeld weg te denken. Hoewel de wendbare tweewielers bijdragen tot de mobiliteit, brengen ze ook bepaalde risico’s met zich mee. Vorig jaar werden er meer dan 1.000 ongevallen met een e-step geregistreerd. Verkeersinstituut Vias denkt dat het reële aantal zelfs hoger ligt. Spaargids.be zoekt uit welke verzekeringen je bij een ongeval met een elektrische step kan aanspreken.
51 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerMarc Van Den Brande
Sjonny Martero
Gino Denil
jo vandenberghe
Stefanie van Dijk