"Europese risicobeoordeling pesticiden loopt mank"
Er schort iets aan de manier waarop de lidstaten van de Europese Unie en de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) beoordelen of pesticiden waarvoor een markttoelating wordt gezocht kankerverwekkend zijn.
Dat zegt Europees parlementslid Petra De Sutter (Groen). Ze haalt een studie aan waaruit moet blijken dat de risicobeoordeling van slechts drie van de tien onderzochte pesticiden op een correcte manier is verlopen.
De studie werd uitgevoerd door toxicoloog Peter Clausing in opdracht van de ngo Pesticide Action Network (PAN) Duitsland en de in Brussel gevestigde Health and Environment Alliance (HEAL). Na de controverse rond de markttoelating van onkruidverdelger glyfosaat - een dossier dat bij het Europees Hof in Luxemburg terechtkwam - beslisten die om te laten onderzoeken of de vastgestelde onregelmatigheden uniek waren of ook bij andere pesticiden de kop opstaken. Clausing ging na of de beoordelingsverslagen over een verlengde vergunning van tien pesticiden in overeenstemming met de bestaande Europese richtlijnen gebeurde.
Dat bleek allerminst het geval, leest zijn studie. In slechts drie van de tien gevallen was het resultaat van Clausings risicobeoordeling hetzelfde als dat van de Europese lidstaten en de EFSA. Vier beoordelingen werden niet uitgevoerd volgens de geldende Europese richtlijnen. In drie gevallen ontbraken er significante details in de dossiers, wat volgens de auteur onzekerheid oproept over hoe de Europese autoriteiten tot een conclusie kwamen.
"Het lijkt erop dat de gezondheid van de Europese consumenten routinematig geofferd werd op het altaar van industriebelangen", schrijft Clausing. "Gevestigde belangen lijken bij de markttoelating van pesticiden de bovenhand te hebben, het voorzorgsprincipe wordt terzijde geschoven."
De auteur betreurt ook dat de wetenschap met de voeten getreden wordt en ziet in zijn studie het bewijs dat het hele glyfosaat-verhaal geen geïsoleerd geval is. Terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) oordeelde dat de onkruidverdelger kankerverwekkend is, is die dat volgens de EFSA niet. De studies waarop de EFSA zich voor zijn inschatting baseerde, werden echter onder de mat gehouden, totdat het Hof de publieke inzage beval.
Europarlementslid Petra De Sutter noemt de nieuwe studie choquerend. "In juli beloofde de nieuwe Europese Commissievoorzitster Ursula von der Leyen de groenen in het Europees Parlement dat ze zich zou baseren op wetenschappelijk bewijs om hormoonverstorende stoffen en pesticiden te beoordelen. Maar nu blijkt dat dit wetenschappelijk bewijs geen stand houdt." Het bewijst voor De Sutter dat het huidige Europees beleid rond pesticiden de volksgezondheid niet op de eerste plaats zet.
De Sutter hoopt dat de nieuwe Commissie met de bevindingen van Clausing aan de slag gaat, "zodat we de afhankelijkheid van pesticiden in Europa in de toekomst kunnen verminderen, in het belang van alle boeren en consumenten die vandaag blootgesteld worden aan schadelijke stoffen".
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM89
Hoge energiefacturen laten zich voelen: vraag naar afbetalingsplannen verdubbeld en openstaande schuld stijgt
-
Oplossing voor probleem met uitgeven consumptiecheques in winkel naar keuze in de maak
Consumenten zullen binnenkort zelf kunnen beslissen met welk type cheque — consumptie, eco of maaltijd — ze willen betalen in de winkel. Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open Vld) heeft daarover een akkoord bereikt met de sector. -
Spaargids.be
Maakt inflatie je persoonlijke lening duurder? “We evalueren onze tarieven regelmatig”
Inflatie heeft momenteel een flink deel van de wereld in haar greep. Ook Europa, ook België. Het prijspeil van goederen en diensten blijft stijgen en je koopkracht daalt. Maar wat als je net nu een persoonlijke lening wil afsluiten? Spaargids.be vraagt na of dat een goed idee is. -
-
Moet jij je energiecontract herbekijken? En neem je best een vast of variabel contract? Doe hier de test
De energieprijzen gaan door het dak en de stijging lijkt maar te blijven duren. Vraagt u zich af of u het meest voordelige energiecontract heeft? Weet u niet of u een variabel of een vast contract moet nemen? Doe hier de test waarbij onze expert Paul D’Hoore u door de mogelijkheden gidst. -
Showbizz5
OnlyFans-ster Jamecia verklapt hoeveel extra ze verdient na de Streamz-docu, en dat is niet weinig
Hoe gaat het met de OnlyFans-modellen uit de documentaire ‘OnlyFans: De Naakte Vlaamse Waarheid’, een half jaar nadat de reeks op Streamz verscheen? Dat wou Showbits wel eens weten en dus spraken we opnieuw af met Jamecia. Haar getuigenis heeft haar carrière zeker een boost gegeven. Ze verdiende al goed haar boterham met seksueel getinte video’s, maar sindsdien heeft ze nog meer volgers. Volgers die haar uiteraard betalen om haar video’s te kunnen bekijken. Hoeveel haar dat extra oplevert per maand, verklapt ze aan Senne in een nieuwe Showbits. Bekijk hier de succesvolle Streamz-docu Onlyfans. -
MijnTelco
Abonnement in ruil voor spotgoedkope gsm: spaar je werkelijk geld uit door te tekenen voor een koppelverkoop?
Maak je winst door de aankoop van je telefoon te koppelen aan een abonnement? Het is een vraag die veel telecomgebruikers zich stellen. Een smartphone voor 9 euro klinkt mooi, maar levert dat je aan het einde van de rit effectief voordeel op? En waar moet je op letten bij zo’n koppelverkoop? MijnTelco zocht het uit. -
17
Energiesector krijgt laatste kans om wanpraktijken bij deur-aan-deurverkoop te bannen
Minister van Energie Tinne Van der Straeten kondigt een actieplan aan om de wanpraktijken van bepaalde energieleveranciers aan te pakken. De energiesector krijgt een laatste kans om de problemen met deur-aan-deurverkoop te bannen, anders dreigt een totaalverbod.
3 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageermarc Deglin
Lieven Cleymans
Paul De Clercq