Europa opent debat over "eerlijke" minimumlonen: zoveel verdien je minimaal in elk land
De Europese Commissie gaat met de sociale partners het gesprek aanknopen over "eerlijke" minimumlonen in de Europese Unie. We willen dat het minimumloon in elk land volstaat om een waardige levensstandaard te hebben", zegt bevoegd eurocommissaris Nicolas Schmidt.
Delen per e-mail
Bij haar aantreden beloofde Commissievoorzitter Ursula von der Leyen vorige zomer een initiatief om elke werknemer in Europa een billijk minimumloon te garanderen. De werkgelegenheid scheert weliswaar hoge toppen, maar toch hebben veel werkende mensen moeite om de eindjes aan elkaar te knopen, stelde ze vast. De armoede onder werkenden steeg tussen 2005 en 2018 van 8,1 tot 9,6 procent.
De Commissie heeft geen bevoegdheid om tussen te komen in de loonvorming in de lidstaten, en dus ook niet om een uniform minimumloon voor te stellen. Het initiatief zorgt dan ook voor ongerustheid. In oostelijke lidstaten, die vrezen dat een snelle loonsverhoging hun concurrentiekracht aantast, maar ook in landen als Zweden en Denemarken. Daar bestaat geen wettelijk minimumloon, maar de lonen zijn er doorgaans hoog, dankzij een breed systeem van collectieve onderhandelingen.
“Geen verplichting”
"We respecteren de tradities van de landen en de methodes die ze aanwenden om de lonen vast te leggen", verzekerde Schmidt. "Er komt geen verplichting om wettelijke of statutaire minimumlonen in te voeren, en we raken niet aan de systemen van collectieve onderhandelingen. Meer zelfs, we willen ze beschermen én versterken in landen waar ze niet bestaan.”
Volgens Schmidt wil de Commissie via een aantal criteria bereiken dat het minimumloon in elk land volstaat om werknemers een waardig levensniveau te geven. Dat is volgens de Luxemburger niet het geval in alle 21 lidstaten met een wettelijk minimumloon. "Zeer lage lonen in één land kunnen een negatieve impact hebben op landen waar de lonen hoger zijn. Die loondumping willen we aanpakken."
De huidige minimumlonen variëren sterk van lidstaat tot lidstaat en zelfs niet elk land heeft een wettelijk minimumloon. Onder meer in Italië, Denemarken en Zweden bestaat het systeem niet. In Bulgarije bedroeg het maandelijkse minimumloon in juli vorig jaar 286 euro, tegenover 2.071 euro in Luxemburg. In België lag het minimumloon vorig jaar op net geen 1.600 euro bruto, waarbij we bij de top van Europa behoren.
Levensduurte
In landen met hoge minimumlonen is de levensduurte doorgaans wel hoger, wat het verschil in koopkracht minder groot maakt wanneer die levensduurte mee in rekening wordt genomen. Zo bedraagt het absolute minimumloon bij ons wel 1.593 euro, door het feit dat het leven hier ook relatief duur is, komt dat qua koopkracht neer op 1.435 euro. In bijvoorbeeld Slovenië daarentegen komt het absolute minimumloon van 886 euro neer op 1.043 euro qua koopkracht, aangezien het leven er goedkoper dan bij ons is.
Terwijl in absolute cijfers het hoogste minimumloon in Europa op die manier 7,2 keer hoger is dan het laagste, is dat met de levensduurte in rekening genomen ‘slechts’ 2,9 keer.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nieuwe waterkrachtcentrale in Luik zal 1.300 gezinnen van stroom voorzien
Waals minister van Energie Philippe Henry (Ecolo) heeft de nieuwe waterkrachtcentrale van Grosses Battes, gelegen op de rivier de Ourthe in Luik, ingehuldigd. De centrale zal elektriciteit leveren voor 1.300 Luikse gezinnen. -
2
Godiva sluit alle 128 Noord-Amerikaanse pralinewinkels
De van oorsprong Belgische pralineproducent Godiva sluit al zijn 128 winkels in Noord-Amerika. Op elf filialen in Canada na, zijn alle 117 winkels in de Verenigde Staten gevestigd. De coronapandemie ligt aan de basis voor de sluiting, schrijven Amerikaanse media. -
179
Zonnepaneelbezitters kunnen vanaf juli overtollige zonne-energie verkopen aan Decathlon
Particulieren met zonnepanelen kunnen vanaf 1 juli hun overtollige zonnestroom aan sportketen Decathlon leveren. Decathlon koopt die energie aan 4,5 eurocent per kilowattuur, ongeveer vijf keer minder dan het nettarief. Dat project werd maandagvoormiddag uit de doeken gedaan tijdens een persmoment in de Decathlon-winkel van Evere in aanwezigheid van federaal minister voor Energie Tinne Van der Straeten (Groen). -
-
Woningbrand voorkomen: hoe zit het met jouw kennis over brandveiligheid?
Het schrikbeeld van je huis dat in vlammen opgaat is hopelijk niet iets dat dagelijks door je hoofd spookt. Toch is het belangrijk af en toe wél stil te staan bij deze mogelijkheid. De brandweer dient immers niet enkel om katten uit bomen te redden, maar blust in ons land alleen al zo’n 10.000 branden per jaar. Met de juiste kennis en voorzorgen voorkom je dat ze moeten oprukken richting jouw adres. -
Sparen
Vastgoed kopen in 2021: komt de marktcorrectie er dan toch eindelijk aan?
Als u de afgelopen jaren een huis of appartement kocht (of dat wou doen), dan weet u dat de vastgoedprijzen al een tijdje in stijgende lijn zitten. De coronacrisis heeft daar ook niets aan veranderd: in 2020 betaalde u gemiddeld 5,7% meer voor een woning en 6,8% meer voor een appartement dan in 2019. Spaargids.be zocht uit of die opwaartse curve ook in 2021 een realiteit blijft. -
Wat is de ideale spaarbuffer?
-
Livios
Val jij voor de charme van een tiny house? Zoveel kost het je
Om een woning te kopen of te (ver)bouwen heb je al snel een grote som geld nodig waar je jaren voor afbetaalt. Dat verklaart de populariteit van meer alternatieve woonvormen, zoals tiny houses. Daarbij woon je op kleiner en met minder spullen, maar wel met meer financiële vrijheid. Hoeveel betaal je voor zo’n tiny house? Bouwsite Livios vroeg het aan Tiny House Belgium.
69 reacties
gaelle derinck
Patrick Kelchtermans
Jo Bosman
Ronny Biesen
Patrick Martens