Onze journaliste Sophie Allegaert test verschillende producten van de Nationale Loterij.
Volledig scherm
PREMIUM
Onze journaliste Sophie Allegaert test verschillende producten van de Nationale Loterij. © James Arthur

EuroMillions, Lotto of toch Win for Life? Wiskundeprof berekent bij welke loterij je meeste kans maakt op winst

Winnen met Lotto, EuroMillions, Subito of Win for Life is de droom van velen. Voor een vrouw uit Oost-Vlaanderen werd het werkelijkheid. Zij won de Lotto-jackpot van maar liefst 4 miljoen euro. Professor en wiskundige Rudi Penne rekent na hoe groot je winstkansen én rendement - of moeten we zeggen verlies? - zijn bij dergelijke kansspelletjes. “De kans dat je omkomt bij een aardbeving is zes keer groter dan dat je EuroMillions wint.”

 1. In het dorp waar iemand 4 miljoen euro won met de Lotto: iedereen loert naar iedereen, elke vrouw is ‘verdacht’
  PREMIUM

  In het dorp waar iemand 4 miljoen euro won met de Lotto: iedereen loert naar iedereen, elke vrouw is ‘verdacht’

  Wie won de Lotto-jackpot? In Gijzegem zouden ze durven gokken op Marleen, die zich nu al een week niet meer in het dorp heeft laten zien. Of Jeanine, die wel heel toevallig net een nieuwe auto heeft gekocht. De geruchtenmolen in de Aalsterse deelgemeente slaat tilt, nadat ‘iemand’ daar 4 miljoen euro heeft gewonnen. De enige die weet om wie het gaat, is supermarktuitbaatster Ann, en die houdt de lippen stijf op elkaar. “Maar waarom wil ze het niet zeggen? Ze zal dat geld toch niet zelf gewonnen hebben?”
 2. Zijn duurdere boodschappen ‘het nieuwe normaal’? Onze budgetexperte geeft advies om op je winkelkar te besparen
  PREMIUM

  Zijn duurdere boodschap­pen ‘het nieuwe normaal’? Onze budgetex­per­te geeft advies om op je winkelkar te besparen

  Onze winkelkar is door de coronacrisis duurder geworden en dat zal hoogst waarschijnlijk nog wel even zo blijven. “Toch mag dit geen excuus zijn om geen actie te ondernemen”, zegt Sara Van Wesenbeeck, budgetexperte in ons geldpanel. “Besparen doe je nu vooral door gebruik te maken van promoties en kortingen, maar laat je daarbij niet misleiden.” Meer in je winkelkar voor minder geld? Dat doe je zo.
 1. Welke verkoper kies je? En moet je nog naar de showroom? Zes vragen die je jezelf moet stellen als je een nieuwe auto wil kopen
  PREMIUM

  Welke verkoper kies je? En moet je nog naar de showroom? Zes vragen die je jezelf moet stellen als je een nieuwe auto wil kopen

  Nu de coronamaatregelen opnieuw worden versoepeld, nemen we het aankoopgedrag van Vlamingen bij het kopen van een (nieuwe) auto onder de loep. Uit enquêtes van VAB, Traxio en Febiac blijkt dat de aankoopintentie van de Vlaming met meer dan dertig procent daalde. De coronacrisis hoeft echter geen uitstel te betekenen voor de aanschaf van een wagen. Maar voor u zich naar uw concessiehouder haast, vinkt u volgens mobiliteitsexperten Filip Rylant en Joni Junes best eerst deze zes vragen af.
 2. "Een cadeau gaat het nooit zijn voor wie nu een studentenjob zoekt": onze werkexpert geeft advies aan wie er een nodig heeft
  PREMIUM

  "Een cadeau gaat het nooit zijn voor wie nu een studenten­job zoekt": onze werkexpert geeft advies aan wie er een nodig heeft

  Door de coronacrisis waren tijdens de paasvakantie weinig jobstudenten aan de slag. De vrees zit er bij veel studenten dan ook in dat ze deze zomer geen baantje zullen bemachtigen. Volgens professor arbeidseconomie Stijn Baert, werkexpert binnen ons geldpanel, zal er effectief meer concurrentie zijn tussen kandidaat-jobstudenten. Jezelf onderscheiden wordt dus belangrijk, want vakantiejobs kunnen een belangrijke rol spelen in je latere carrière. Hij vertelt hoe je dat kan doen.
 3. 283 miljard euro op spaarboekjes, maar helft Belgen heeft amper financiële reserve
  PREMIUM

  283 miljard euro op spaarboek­jes, maar helft Belgen heeft amper financiële reserve

  Nooit eerder stond er zoveel geld - 283 miljard euro - op de Belgische spaarboekjes en toch geeft de meerderheid van de Belgen aan dat het spaarvarken niet dik genoeg is om drie maanden te overbruggen. Een grote, onverwachte uitgave? Onmogelijk voor één op de drie. "Corona zal de kloof tussen arm en rijk nog groter maken", voorspellen economen. Welke groepen zien zij op termijn in de problemen komen?
 1. Oostenrijkse acrobate kronkelt zich in alle mogelijke vormen
  Play

  Oostenrijk­se acrobate kronkelt zich in alle mogelijke vormen

 2. Duizenden dode vissen zorgen voor mysterie in Turkije
  Play

  Duizenden dode vissen zorgen voor mysterie in Turkije

Geld