Energiewaakhond VREG breidt tool om prijzen te vergelijken uit
ConsumentDe Vlaamse energieregulator VREG breidt zijn prijsvergelijkingstool uit. Voortaan bevat de V-Test ook nieuwe contracttypes die mogelijk zijn door de digitale meter, zoals terugleveringscontracten voor prosumenten - verbruikers die ook zelf energie produceren - en dynamische elektricteitscontracten.
Delen per e-mail
Vanaf dit jaar kunnen gezinnen en bedrijven met een kleine productie-installatie van maximaal 10 kilowatt hun geïnjecteerde elektriciteit verkopen aan een energieleverancier via een terugleveringscontract, als ze een digitale meter hebben. Sinds deze maand zijn vijftien verschillende terugleveringscontracten voor gezinnen en veertien voor bedrijven opgenomen in de V-Test.
De VREG merkt wel op dat leveranciers voorlopig alleen terugleveringscontracten aanbieden aan klanten die ook een afnamecontract hebben. Er zijn momenteel dus geen leveranciers die een terugleveringscontract aanbieden aan prosumenten die nog geen klant zijn. “Een gunstig geprijsd terugleveringscontract wordt niet noodzakelijk samen aangeboden met een goedkoop afnamecontract”, zegt Pieterjan Renier, algemeen directeur van de VREG. “Wat voor u het interessantste pakket vormt, hangt af van de hoeveelheid elektriciteit die u afneemt en de hoeveelheid die u verkoopt. Via de V-Test kan u een correcte afweging maken.”
Een toekomstige nieuwigheid in de V-Test zijn de dynamische elektriciteitscontracten, naast die met een vaste en een variabele prijs. Het gaat om contracten waarbij de prijs doorgaans per uur wordt bepaald op basis van de prijzen op de beurzen waarop de leveranciers energie kopen. Door het elektriciteitsverbruik van bepaalde toestellen en toepassingen zoveel mogelijk te laten samenvallen met de uren waarvoor lagere prijzen gelden, kunnen dergelijke contracten lonen voor de klant.
Hoewel de V-Test die contracten voortaan dus kan meenemen in zijn berekeningen, biedt voorlopig nog geen enkele leverancier in België dergelijke contracten aan. “Wij verwachten dat hier in de komende maanden verandering in zal komen”, zegt Renier. “Verschillende leveranciers hebben aangekondigd in de loop van 2021 een dynamisch contractaanbod in de markt te zetten.”
Vorig jaar kende de V-Test overigens opnieuw een recordaantal gebruikers. De variant voor gezinnen werd 688.644 keer uitgevoerd, 3 procent meer dan in 2019. De professionele V-Test werd 53.808 keer uitgevoerd in 2020, 24 procent meer dan het jaar voordien.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Luxewinkels lijden onder 'koop alleen'-regel: “Vrouwen willen net de mening van man of vriendin”
-
Jobs Werken in productie & techniek? Deze profielen zijn gewild
Kijk je in dit nieuwe jaar uit naar een nieuwe baan? Dan maak je een goede kans in productie en techniek. Ondanks de coronacrisis zijn er massaal jobs te vinden in deze elementaire sector. Vacatures raken er ook niet altijd even vlot ingevuld. Jobat.be geeft een overzicht van de meest gevraagde profielen en hoe je je kan heroriënteren. -
Gedupeerde eigenaars zonnepanelen krijgen tot 4.360 euro: bereken hier zelf uw premie
De simulatietool voor de compensatie van de eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter staat online op Tellercompensatie.be. Dat meldt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA). Een gemiddelde installatie uit 2020 krijgt 1.308 euro. Als de compensatie voor de eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter niet wordt opgetrokken, wil oppositiepartij PVDA naar de rechter stappen. -
-
5 leuke manieren om stress te verminderen
Stress lijkt wel dé ziekte van onze tijd. Heel wat mensen zijn dan ook op zoek naar manieren om hun stressniveau te verlagen. Naast meer sporten en bewegen, blijkt ook creatief zijn een goede uitlaatklep om je stress onder controle te houden. Heb jij je creatieve hobby nog niet gevonden? We geven je graag enkele suggesties mee. -
Elektriciteitsverbruik in België lag 7 procent lager in 2020, records hernieuwbare energie gesneuveld
Het elektriciteitsverbruik in België lag vorig jaar 7 procent lager dan gemiddeld in de afgelopen vijf jaar. Dat blijkt uit cijfers van hoogspanningsnetbeheerder Elia. Net als in 2019 is opnieuw meer elektriciteit uitgevoerd dan ingevoerd. Er zijn vorig jaar in België ook verschillende records van hernieuwbare energie gesneuveld. -
Meer dan 900.000 gezinnen betalen 500 euro te veel voor energie: “Leveranciers beloven om slapende contracten aan te pakken”
Op heel korte termijn komt er een plan van aanpak voor de slapende energiecontracten. Dat hebben de toplui van de verschillende energieleveranciers beloofd na een ontmoeting met onder anderen federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen). De problematiek van de slapende contracten werd vandaag nog eens aangehaald door de CREG. Uit het jaarverslag van de energieregulator blijkt dat ruim 900.000 Belgische gezinnen minstens 500 euro te veel betalen voor hun elektriciteit en aardgas. En dat is deels het gevolg van de slapende energiecontracten. -
Woningbrand voorkomen: hoe zit het met jouw kennis over brandveiligheid?
Het schrikbeeld van je huis dat in vlammen opgaat is hopelijk niet iets dat dagelijks door je hoofd spookt. Toch is het belangrijk af en toe wél stil te staan bij deze mogelijkheid. De brandweer dient immers niet enkel om katten uit bomen te redden, maar blust in ons land alleen al zo’n 10.000 branden per jaar. Met de juiste kennis en voorzorgen voorkom je dat ze moeten oprukken richting jouw adres.
5 reacties
Willy Bogaert
Marlene De Smedt
Jos Brems
calcoen brigitta
ludo scheepmans