Energietarieven blijven niet eeuwig laag: hoe speelt u er vandaag nog op in?
EnergieDe energietarieven zijn vandaag historisch laag. Daarin speelt het corona-effect een grote rol. Maar blijft dat het geval nu de bedrijfsactiviteit stilaan terug op volle toeren draait? Mijnenergie.be voorspelt dat u beter ook niet te lang wacht om van energieleverancier te veranderen.
De prijzen voor producten op de Belgische elektriciteits- en aardgasmarkt zijn gelinkt aan de noteringen op de groothandelsbeurzen voor energie. De producenten van stroom en aardgas geven er naar analogie met de aandelenbeurs aan hoeveel energie ze aan een bepaalde prijs willen verkopen. Fluctuaties op die groothandelsmarkt hebben een impact op uw energiefactuur.
Lage vraag = lage prijs
Tijdens het hoogtepunt van de lockdown daalde het stroomverbruik in ons land gemiddeld met 17% ten opzichte van het gemiddelde niveau. Meermaals viel het verbruik zelfs met 25 à 30% terug, blijkt uit cijfers van transmissienetbeheerder Elia. Het gevolg: de groothandelsprijs op de Belpex-M index, de maandelijks geïndexeerde groothandelsprijs op de kortetermijnmarkt, kende in april met 14,72 euro per MWh (megawattuur) een uitzonderlijk laag peil. Ter vergelijking: een jaar eerder bedroeg die koers nog 37,91 euro/MWh.
Ondertussen draaien veel bedrijven opnieuw nagenoeg op volle kracht. Dat uit zich in een grotere energievraag, waardoor het stroomverbruik volgens Elia midden juni nog slechts vijf procent onder het normale niveau afklokte. Het effect op de groothandelsmarkt blijft vooralsnog beperkt: de Belpex-M index wees in mei 15,39 euro/Mwh en begin juni 22 euro/MWh aan.
Uitzonderlijk goedkoop
Voor de consument blijven de energietarieven voorlopig uitzonderlijk laag. Als u vandaag een nieuw contract afsluit, betaalt u echt wel een pak minder dan een jaar geleden.
Een kleine analyse (uitgevoerd op 29 juni 2020) wijst uit dat een gezin uit Antwerpen met een gemiddeld jaarlijks verbruik van 3.500 kWh en een vast energietarief al voor 747,18 euro een jaarcontract afsluit. Bij een gemiddeld aardgasverbruik van 23.260 kWh is een tarief van 585,30 euro mogelijk. Die lage energietarieven zijn ongezien: even doken de goedkoopste energietarieven zelfs onder het sociaal tarief van de federale overheid.
Zekere voor het onzekere
Toch is het niet uitgesloten dat wanneer groothandelsprijzen in post-coronatijden blijven stijgen, u dat ook zult voelen op uw energiefactuur. Het lijkt aangewezen om het zekere voor het onzekere te nemen en vandaag nog te profiteren van de lage energietarieven op de energiemarkt. Dat kan door een nieuw energiecontact af te sluiten aan de huidige gunstige voorwaarden. Via een vergelijkingssite ontdekt u meteen welk aanbod u het grootste voordeel oplevert. Mooi meegenomen: verschillende leveranciers kennen langs die weg welkomstkortingen toe, die bijdragen tot een maximale besparing.
Lees meer op Mijnenergie.be:
Bron: mijnenergie.be.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijntelco
Streamingdienst toevoegen aan je telecompakket? Je komt vaak duurder uit dan bij een apart abonnement
Wie vandaag voor een telecombundel met tv kiest, heeft daarbij de mogelijkheid om één of meer streamingdiensten aan zijn pakket toe te voegen. Via je decoder of de televisie-app van je provider kan je dan je favoriete films en series streamen. Maar is dat ook een voordelige formule? Of neem je die abonnementen toch beter apart? Mijntelco.be zocht het uit. -
PREMIUM101
Meer gezinnen kloppen aan bij OCMW door hoge energiefacturen: “Leveranciers maken het extra moeilijk”
-
Consumenten kunnen aanzienlijk besparen op telecomuitgaven, zegt telecomwaakhond BIPT
Consumenten kunnen aanzienlijk besparen op uitgaven voor telecommunicatiediensten, onder meer door beter hun gewenste diensten af te bakenen en door regelmatig de op de markt beschikbare telecomaanbiedingen te vergelijken om de concurrentie volop te laten spelen. Dat blijkt uit een rapport van het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT). -
-
Livios
Zonnepanelen plaatsen: deze 7 zaken moet je zeker weten
Dat zonnepanelen het duurzame antwoord zijn op fossiele brandstoffen en op de hoge energieprijzen hoeven we jou niet meer te vertellen. Maar waarop moet je zeker letten bij de installatie? Bouwsite Livios vroeg het aan enkele specialisten. -
PREMIUM39
Ruim 1.100 euro minder bij aankoop woning: federale regering verlaagt notariskosten
-
22
Dit zijn de nieuwe toptelefoons van Samsung en zoveel kosten ze
Samsung heeft vanavond zijn nieuwe toptelefoons voorgesteld: de Samsung Galaxy S23, de S23+ en de S23 Ultra. De smartphones zullen meer kosten dan de voorgangers van vorig jaar. De prijssprong is niet zo fors als bij Apple vorige herfst, maar er komt toch zo’n twaalf procent bij voor de belangrijkste telefoons uit de reeks. Dit jaar springen daarnaast de camera van 200 megapixels bij de S23 Ultra en de keuze voor een processor van Qualcomm in het oog. Samsung stelde ook vijf nieuwe laptops voor. -
16
PROMOJAGERS SUPERTIP. Kruidvat geeft tot 75 procent korting en deelt gratis producten uit: “Ik betaalde maar 6,22 euro. Er ging 93,86 euro af!”
De leden van Promojagers België - die de strafste koopjes met elkaar delen - reppen zich dezer dagen en masse naar kruideniersketen Kruidvat. Je krijgt er 75 procent korting op een hele reeks artikelen met een gele sticker en er zijn zelfs gratis pods van Dash te scoren. Dat doet de rekening aan de kassa bij sommigen drastisch omlaag gaan.