Energiesector krijgt laatste kans om wanpraktijken bij deur-aan-deurverkoop te bannen
Minister van Energie Tinne Van der Straeten kondigt een actieplan aan om de wanpraktijken van bepaalde energieleveranciers aan te pakken. De energiesector krijgt een laatste kans om de problemen met deur-aan-deurverkoop te bannen, anders dreigt een totaalverbod.
De afgelopen maanden werden de Ombudsman voor Energie, de federale energieregulator CREG en Van der Straeten zelf volgens de minister "overspoeld met klachten" van consumenten over hun energiecontract of -factuur. Zo worden energiecontracten met een vaste prijs plots variabel of wordt via deur-aan-deurverkoop soms een duur contract aangesmeerd terwijl leveranciers wettelijk verplicht zijn om de goedkoopste variant aan te bieden.
Van der Straeten wil die wanpraktijken aanpakken. "Sommige leveranciers grijpen elke gelegenheid aan om tarieven of contracten te wijzigen, ook op illegale wijze." Dat is gezien de hoge en volatiele energieprijzen "meer dan ooit onaanvaardbaar", vindt Van der Straeten.
Concreet krijgt de sector van de minister nog een laatste kans om de kwaliteit van de deur-aan-deurverkoop te verbeteren. Voor het einde van de maand moet er een collectieve gedragscode zijn om wanpraktijken te bannen, waarschuwt Van der Straeten. Als dat onvoldoende blijkt, dreigt een totaalverbod op deur-aan-deurverkoop.
De problemen met de deur-aan-deurverkoop duren al te lang. Ik wil de consumenten beschermen tegen wanpraktijken
"De problemen met de deur-aan-deurverkoop duren al te lang. Ik wil de consumenten beschermen tegen wanpraktijken." Tegelijk is deze maatregel ook in het belang van de leveranciers, zegt Van der Straeten. "Hoe minder duur de contracten zijn die via deur-aan-deurverkoop worden gesloten, hoe minder betalingsregelingen de leveranciers hun klanten zullen moeten aanbieden."
Daarnaast komt er ook een informatie- en bewustmakingscampagne in samenwerking met de FOD Economie om consumenten te wijzen op hun rechten ten opzichte van energieleveranciers.
Tot slot vroeg Van der Straeten de CREG om een werkgroep op te richten die de Ombudsdienst voor Energie en de Economische Inspectie zal samenbrengen om klachten in kaart te brengen en sneller te reageren.
Vooruit-Kamerlid Kris Verduyckt verwelkomt de maatregelen van de minister, zegt hij. Hij heeft zelf ook al een wetsvoorstel klaarliggen om deur-aan-deurverkoop te verbieden, brengt hij in herinnering. “In deze tijden van torenhoge energiefacturen mogen we geen enkele marge meer geven aan oneerlijke handelspraktijken rond energiecontracten.”
Lees ook: Luminus smeert klanten ongewenst duur energiecontract aan: “Ik vertrouw nooit meer iemand aan de telefoon” (+)
Bekijk ook: Kies ik best voor een vast of variabel energiecontract?
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijnenergie
Wat is het sluimerverbruik van een televisie? En een adapter die nodeloos insteekt? Energieadvies voor jouw woonkamer
Veel gezinnen brengen thuis een groot deel van hun tijd door in de woonkamer. Het is dé plek bij uitstek om gasten te ontvangen en ’s avonds televisie te kijken, te lezen, ... Kortom: te ontspannen. Maar hoe kan je energie besparen in de woonkamer zonder in te leveren op comfort? Mijnenergie.be zet enkele besparingstips op een rijtje. -
PREMIUM
Deze mensen produceren zélf hun stroom: “Mijn windmolen kost 75.000 euro, maar in 8 jaar is die terugbetaald”
-
PREMIUM89
Hoge energiefacturen laten zich voelen: vraag naar afbetalingsplannen verdubbeld en openstaande schuld stijgt
-
-
PREMIUM
Verschijnt de premie van 100 euro bij iedereen automatisch? En waarom geen btw-verlaging op gas? Al uw vragen over de energiefactuur beantwoord
De topministers van de federale regering hebben deze nacht een compromis bereikt over een compensatie voor de hoge energieprijzen en over een mini-taxshift. De tijdelijke maatregelen gaan in op 1 maart. Waarom dan pas? En waarom geldt de btw-verlaging niet voor gas? Wij beantwoorden uw vragen over de energiefactuur. -
341
Ex-Russisch president Medvedev zegt dat meer dan verdubbeling van gasprijs op komst is voor Europeanen
-
PREMIUM
Stroom aan klachten, maar plots ‘Mega-goedkoop’: omstreden energieleverancier wint West-Vlaamse groepsaankoop voor gas en elektriciteit
De winnaar van de jaarlijkse groepsaankoop voor gas en elektriciteit van de provincie West-Vlaanderen is Mega, de energieleverancier die al bakken kritiek kreeg voor eenzijdig verhoogde voorschotfacturen. Hun variabele contract voor 91.000 klanten zou 23 procent lager zijn dan de marktprijs. Maar klopt dat wel? Niemand die het vandaag kan of wil zeggen. -
Vergeet de minitas: XL-totebags zijn deze lente de grootste trend
Berg die minitassen voorgoed op en laat je innerlijke Mary Poppins stralen met een praktische én stijlvolle XL-tas. De big shopper maakt dit voorjaar eindelijk haar grote comeback.
17 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerJoeri Willems
Stef van Dijk
Nema De Geest
Frank Joos
Bart De Ryck