Energieleveranciers merken nog geen stijging wanbetalingen
De leveranciers van elektriciteit en aardgas zien nog geen stijging van betalingsmoeilijkheden bij hun klanten als gevolg van de historisch hoge energieprijzen. Maar ze vrezen wel een toename van het aantal wanbetalers de komende maanden.
Uit cijfers van Febeg, de Federatie van de Belgische Elektriciteits- en Gasbedrijven, blijkt geen significante stijging in de vraag naar betalingsfaciliteiten of -moeilijkheden door klanten. Febeg beschikt over cijfers tot 15 december 2021.
Dat is niet onlogisch, hoewel de energieprijzen door het dak gaan. Er zijn immers nog enkele corrigerende factoren aan het werk. Heel veel klanten hebben een vast contract dat is afgesloten voor de periode van forse stijgingen. Tot hun contract afloopt, zijn ze dus nog beschermd tegen de hoge prijzen. En bovendien maakt een op de vijf gezinnen aanspraak op de zeer voordelige sociale tarieven. Een regeling die door de federale regering is verlengd.
Toch maken de leveranciers zich zorgen. De komende maanden zal het effect van de prijsstijgingen wellicht wel te merken zijn, als meer en meer mensen hun contract moeten vernieuwen. En wanbetalingen vormen een "structurele" bedreiging voor de financiële gezondheid van de leveranciers, waarschuwt Febeg. De sector vraagt een eerlijke verdeling van de risico's tussen de verschillende actoren. Vandaag dragen de leveranciers alle risico's. Febeg vraagt dat ook de netbeheerders en overheden een deel van het risico op zich nemen.
Tijdens de coronacrisis werden door de leveranciers betalingsfaciliteiten toegekend. Daarover werd een coronacharter ondertekend. Uit cijfers van Febeg blijkt nu dat tussen 15 maart 2020 - het begin van de coronacrisis - en 15 december 2021 er 1,06 miljoen betalingsfaciliteiten werden toegekend door de energieleveranciers, voor een onderliggende waarde van 609 miljoen euro. Het ging om aanvragen voor uitstel van betaling of het opstarten van een nieuwe betalingsplan.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
Verschillende mutualiteiten betalen kinderopvang terug: voor deze vier verrassende zaken kan je geld terugtrekken
Dankzij onze sociale zekerheid krijg je heel wat medische kosten terugbetaald. Maar de ziekenfondsen doen in heel wat gevallen een extra duit in het zakje. Die extra terugbetalingen kunnen naargelang het ziekenfonds echter sterk uiteenlopen. Spaargids.be bezorgt een overzicht. -
PREMIUM36
Ruim 1.100 euro minder bij aankoop woning: federale regering verlaagt notariskosten
-
PREMIUM
“Niet alleen de prijs van deze microgolfoven valt op, ook de prestaties!” De 10 beste huishoudproducten die je nu kunt kopen
-
-
HLN Shop
Het kiezen van de juiste airco is maatwerk: zo bega je geen miskoop
Heerlijk, die warme dagen. Al kan de hitte in huis het behoorlijk lastig maken om te slapen en te werken. Een airco biedt dan instant verkoeling, maar hoe kies je uit alle modellen op de markt het toestel dat ideaal is voor jou? HLN Shop helpt je op weg. -
341
Ex-Russisch president Medvedev zegt dat meer dan verdubbeling van gasprijs op komst is voor Europeanen
-
Europese gasprijs zakt naar laagste niveau in drie maanden door verklaringen van Poetin over Oekraïne
De prijs voor aardgas in Europa is woensdag gedaald naar het laagste niveau in drie maanden tijd, na verklaringen van de Russische president Vladimir Poetin dat hij nog steeds een diplomatieke uitweg uit de crisis rond Oekraïne ziet. -
Livios
Regenwaterput verplicht bij nieuwbouw en grote renovatie: dit moet je weten over de werking en prijs
Zeker na enkele droge weken, snakt onze tuin naar water. Om je waterfactuur onder controle te houden, maak je best gebruik van gratis regenwater. Bouwsite Livios legt uit hoe je het opvangt met een regenwaterput en waar je rekening mee moet houden.