Volledig scherm
© thinkstock

"Energiefactuur zal licht dalen in 2013"

De totale energiefactuur van de Belgische huishoudens zal dit jaar licht afnemen tot gemiddeld 3.684 euro, na forse stijgingen de afgelopen jaren. Dat blijkt uit verwachtingen van investeringsmaatschappij Petercam.

 1. "Energiefactuur zal blijven stijgen door overheidsmaatregelen"

  "Energie­fac­tuur zal blijven stijgen door overheids­maat­re­ge­len"

  Denktank Itinera waarschuwt dat de elektriciteitsfactuur in de toekomst zal blijven stijgen, als gevolg van beleidsmaatregelen waarvan de kosten op de consument worden afgewenteld. "De elektriciteitsfactuur is geëvolueerd tot een fiscaal aanslagbiljet", hekelt Itinera. Ze pleit voor een transparante factuur waarbij alleen betaald zou worden voor de werkelijke kosten "en niet voor allerhande overheidsmaatregelen".
 2. Slimme thermostaat kan energieverbruik op kantoor met 40 procent terugdringen. Ook handig voor thuis?
  Energie

  Slimme thermo­staat kan energiever­bruik op kantoor met 40 procent terugdrin­gen. Ook handig voor thuis?

  Topondernemers als Piet Colruyt en Thomas Leysen investeren in de Brusselse start-up DeltaQ. Ze zetten daarmee in op slimme kantoorthermostaten die de verwarming afstemmen op de weersomstandigheden. Die techniek zou het energieverbruik met maar liefst veertig procent terugdringen. Mijnenergie.be ziet ook privé mogelijkheden voor fikse besparingen dankzij slimme thermostaten.

Geld