Shutterstock
Volledig scherm
© Shutterstock

Energiefactuur steeds duurder: 40 procent hoger in afgelopen 5 jaar

EnergieOm de klimaatdoelstellingen te halen, moet ons land zijn energieswitch versnellen. Dat betekent voor de consument niet alleen kiezen voor meer hernieuwbare energie, maar ook inspanningen leveren om minder elektriciteit te verbruiken. We gingen eens kijken naar hoe ons verbruik het afgelopen decennium evolueerde en hoe zich dat vertaald zag in onze energiefactuur.

71 reacties

 • Danny Govaerts

  2 jaar geleden
  Als het beleid in België altijd maar gericht is op meer uitpersen van burgers zelfs al krijgen ze er minder voor terug zal de factuur altijd bij de burger blijven komen. Voor water electriciteitsnet gas telkens is het het zelfde verhaal de burger bespaard en de roverbende verhoogd de bijkomende premie die niets te maken heeft met het product. Maar enkel met de graai cultuur.
 • Ronny Biesen

  3 jaar geleden
  Het enige wat de prijzen opdrijft zijn de extra accijnzen voor de staat. Om nog niet te spreken van de verhoogde BTW.
 • ETIENNE BOECKX

  3 jaar geleden
  Mr colson u bent de grootste leugenaar die ik ken. Ten eerste de Electriciteit betaalt nooit terug wat u minder verbruikt heeft zij verbreken dat in uw volgend voorschot. Ten tweede vermindering van 21 naar 6 % is over de ganse lijn vermindering.
 • Jean Gobin

  3 jaar geleden
  doe de proef op de som diegene die de moeite doen of deden om hun verbruik drastisch naar beneden te halen dan zou dit zich moeten vertalen in lagere factuur .. die test is waterdicht om na te gaan of de overheid je blaasjes wijsmaakt of niet .
 • peter colson

  3 jaar geleden
  En hoeveel "profijt" denkt ge dat ge gaat hebben als men de BTW op ELEKTRICITEIT naar 6% verlaagt, niko hermans? 21-6=17%? Vergeet het maar. Ik heb het zelf meerdere malen berekend. 6% BTW voor ELEKTRICITEIT (John Crombez had het niet over je factuur maar op het component ELEKTRICITEIT) levert je welgeteld 5,4% profijt en geen 17%. In mijn geval 42 euro per jaar.
 1. Van ‘Queer Eye’ tot ‘Queer as Folk’: met deze titels kijkt u helemaal Pride-proof
  TV

  Van ‘Queer Eye’ tot ‘Queer as Folk’: met deze titels kijkt u helemaal Pri­de-proof

  Brussel hing in mei al trots de vlaggen uit, de rest van de wereld volgde in juni en in augustus beleeft de Scheldestad met ‘Antwerp Pride’ traditioneel haar LGBTQ+-hoogmis. Maar een 15-jarige jubileum-editie met alle toeters, bellen, binders en pailletten is niet compleet zonder een even kleurrijk en inclusief tv-lijstje. Want ook vanop de bank kunt u zich vergapen aan op en top queer reeksen die beroeren, ontroeren, entertainen en informeren. Dat de optocht niet zomaar een bandeloos feestje is, maar begon als een opstand voor gelijke rechten en vrijheden leert u in de documentairereeks ‘Pride’ op Disney+. Waarna shows als ‘Queer as Folk’ op STARZPLAY, ‘Our Flag Means Death’ op Streamz en ‘It’s a Sin’ op VRT NU u met een lach en een traan de mensen achter het acroniem tonen.