Elektriciteitsverbruik in België lag 7 procent lager in 2020, records hernieuwbare energie gesneuveld
Het elektriciteitsverbruik in België lag vorig jaar 7 procent lager dan gemiddeld in de afgelopen vijf jaar. Dat blijkt uit cijfers van hoogspanningsnetbeheerder Elia. Net als in 2019 is opnieuw meer elektriciteit uitgevoerd dan ingevoerd. Er zijn vorig jaar in België ook verschillende records van hernieuwbare energie gesneuveld.
Delen per e-mail
In 2018 moest België nog massaal elektriciteit invoeren om het licht aan te houden. Door de onverwachte uitval van verscheidene kerncentrales hingen we massaal af van invoer: 20 procent van onze elektriciteit kwam van import.
In 2019 veranderde dat en was er voor het eerst sinds 2010 over het hele jaar een overschot. Dat was in 2020 nog steeds het geval, al was het verschil tussen in- en uitvoer heel klein.
Nochtans was vorig jaar ook een jaar met een vrij lage productie van kernenergie: 39,1 procent van de Belgische elektriciteitsbehoefte werd gedekt door kernenergie. Dat is minder dan de 48,7 procent in 2019. Het lagere verbruik - tijdens de eerste lockdown zelfs soms tot een kwart minder dan normaal - en de hogere productie uit hernieuwbare energie maakten dat in- en uitvoer gemiddeld toch in evenwicht waren.
Hernieuwbare energie
De productie van wind- en zonne-energie steeg met 31 procent tot 15,1 TWh, goed voor 18,6 procent van de elektriciteitsmix. Het geïnstalleerde vermogen windenergie steeg op een jaar tijd van 3.796 MW tot 4.670 MW, en van 3.887 MW tot 4.788 MW voor zonnepanelen.
Op 11 mei sneuvelde het record voor wind- en zonne-energie gecombineerd: in totaal bedroeg de absolute productie ‘s middags ruim 5,8 GW (3,2 GW wind en 2,6 GW zon). Op 26 december rond 21 uur was er dan weer een record van 3,8 GW enkel uit windenergie.
Elia merkt ook op dat gedurende 119 uren in 2020 meer dan de helft van de in België verbruikte elektriciteit uit hernieuwbare bronnen afkomstig was. In 2018 was dat nooit het geval, in 2019 maar gedurende 8 uren.
Ondanks die records, hinkt België voor hernieuwbare energie nog achterop in vergelijking met de meeste andere EU-landen, zo bleek in december uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Koploper Zweden haalde in 2019 al meer dan de helft van zijn verbruikte energie uit hernieuwbare bronnen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios Een terrasoverkapping kiezen? Deze checklist helpt je op weg
Corona houdt ons al maanden aan huis gekluisterd, en het ziet er niet naar uit dat daar snel verandering in komt. Overweeg je een terrasoverkapping om in alle comfort tijd buiten door te brengen? Weet dan dat er een overvloed aan keuzemogelijkheden en combinaties bestaat. Bouwsite Livios overloopt de zeven belangrijkste vragen die je moet stellen als je bepaalde systemen vergelijkt. -
Zal rekening voor eigenaars van zonnepanelen serieus oplopen? Grondwettelijk Hof buigt zich over terugdraaiende teller
Donderdag buigt het Grondwettelijk Hof zich over de vraag of eigenaars van zonnepanelen in Vlaanderen tot vijftien jaar gebruik mogen maken van een terugdraaiende teller. Die regeling werd in april 2019 goedgekeurd door het Vlaams Parlement, ondanks een negatief advies van de Vlaamse energieregulator Vreg. Die stapte daarop in juni 2019 naar het Grondwettelijk Hof. Als het Hof het decreet vernietigt, kan de rekening voor eigenaars van zonnepanelen serieus oplopen. -
Multimedia Is het nog de moeite om te investeren in een fototoestel?
Omdat de camera’s in onze smartphones steeds beter worden, lijkt het dom om nog in een fototoestel te investeren. Onze techredacteur zocht naar de belangrijkste verschillen tussen de twee. -
-
OPINIE. Johan Krijgsman (ERA): “Vlaanderen heeft géén probleem met de betaalbaarheid van woningen”
De vastgoedprijzen in Vlaanderen zijn - ondanks corona - alweer sterk gestegen het voorbije jaar. Met zo’n zes procent. Dat nieuws ontlokt bij sommigen de vraag of ons vastgoed nog wel betaalbaar is, en of onze woningen niet stilaan te duur worden. Vooral voor jonge gezinnen die een eerste huis of appartement kopen. “Een volkomen onterechte vrees”, zo stelt vastgoedspecialist Johan Krijgsman, CEO van ERA, de grootste makelaarsgroep van Vlaanderen. “De betaalbaarheid van onze woningen hangt van zó veel meer af dan enkel de ‘droge prijs’ van een woning.” -
PREMIUM
Lockdown doet energiefacturen de hoogte ingaan: hoe verwarm je het best om zo weinig mogelijk te verbruiken?
Door de coronacrisis en het massale telewerken, brengen we deze winter meer tijd dan ooit thuis door. De verwarming draait bij vele Belgen dan ook overuren. Hoe zorg je ervoor dat je energiefactuur niet torenhoog wordt? Onze woonexpert Björn Cocquyt zoekt uit hoe je je woning zo goed mogelijk verwarmt. -
De coronacoupe van ex-minister Denis Ducarme (MR): “Grenzen aan de expertocratie, politici moeten het overnemen”
Ex-minister van Zelfstandigen Denis Ducarme (MR) heeft op zijn Instagramprofiel een foto geplaatst van zijn opvallende ‘coronacoupe’. De liberaal heeft met veel haargel zijn lokken rechtopstaand gezet. Zijn geste dient om haarkappers en andere niet-medische contactberoepen een hart onder de riem steken. -
NEDERLAND Van der Valk: “Er gaan echt hotels omvallen als er niets wordt gedaan”
“Ik wil niet bedelen of zielig zijn, maar er gaan echt hotels omvallen als er niets wordt gedaan”, zegt Freek van der Valk van de gelijknamige Nederlandse hotelketen in een interview met duidingsprogramma Nieuwsuur.
20 reacties
phil smedts
dirk clemeur
Hilde Peeters
Patrick De pauw
Geert Vande Walle