Elektriciteit en aardgas bij dezelfde leverancier: een verstandige keuze?
EnergieIedereen kan naar wens zijn elektriciteit en aardgas bij verschillende leveranciers kopen. En toch blijkt uit de Marktmonitor van energieregulator Vreg dat 9 op de 10 respondenten voor dezelfde aanbieder kiezen. Reden? Het gemak. De vraag is of dat vanuit budgettair oogpunt wel zo’n verstandige beslissing is.
Delen per e-mail
Energieregulator Vreg biedt door telefonische enquêtes bij duizend Vlaamse huishoudens inzicht in de energiemarkt voor gezinnen. Hun Marktmonitor maakt duidelijk dat een groot deel van de consumenten vorig jaar nog altijd in zee ging met een gemeenschappelijke leverancier voor elektriciteit en aardgas. Dat terwijl 80% er zich van bewust is dat ze voor twee verschillende aanbieders kunnen kiezen. Mensen wijzen hun voorkeur vooral toe aan het gemak (77%) en het feit dat ze liefst maar één factuur ontvangen voor elektriciteit en aardgas (57%).
Onze steekproef
62% zei wel dat het prijsaspect ook een rol speelt, en dus gingen we zelf even op onderzoek.
Voor een fictief Antwerps gezin met een gemiddeld elektriciteitsverbruik (3.166 kWh), een enkelvoudig tarief en zonder zonnepanelen, levert Eneco momenteel de goedkoopste vaste jaarprijs voor elektriciteit. De klant betaalt jaarlijks 763,88 euro. Als datzelfde doorsnee gezin met aardgas kookt, water opwarmt en de woning verwarmt (gemiddeld 23.260 kWh) komt Eneco ook als goedkoopste uit de bus met 945,78 euro. Lampiris en Essent vervolledigen in beide gevallen de top drie.
Voor variabele tarieven liggen de kaarten anders. Daar biedt Mega momenteel de goedkoopste aardgasprijs, gevolgd door Eneco en Octa+. Voor elektriciteit voeren respectievelijk Essent, Mega en Luminus het lijstje aan. Toch wel opvallend: de variabele aardgasprijs valt bij Essent meer dan 130 euro duurder uit dan bij Mega.
Meer dan 130 euro besparen
Doet u er goed aan van elektriciteit en aardgas bij dezelfde energieleverancier af te nemen? Dat kan, al zijn er geen garanties. Had ons fictief gezin in het geval van een variabele tariefformule de aanbieders van elektriciteit en aardgas afzonderlijk gekozen, dat bespaarde het jaarlijks meer dan 130 euro.
Interessant om te weten is dat veel consumenten (29%, volgens de Marktmonitor) blijkbaar veronderstellen dat hun leveranciers voor elektriciteit en aardgas toegewezen zijn. En dat terwijl de markt al vijftien jaar vrijgemaakt is, en u zelf met de onderneming van uw voorkeur een contract aangaat.
Als u van aanbieder wil veranderen, dan hoeft u alleen een nieuw contract af te sluiten met uw nieuwe energieleverancier. Die beëindigt uw oude energiecontract en regelt alles met uw vorige leverancier en met de netbeheerder. Via een online vergelijkingssites stapt u bovendien eenvoudig over. Een overstapperiode van één maand volstaat.
Lees ook:
Bron: mijnenergie.be.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Reissector pleit voor renteloze lening van staat om vouchers uit te betalen
Binnenkort vervallen de vouchers voor vakantiegangers die hun reis door de coronapandemie in het water zagen vallen. Als die allemaal hun geld terugeisen, zitten de touroperators met een gigantisch probleem. De reissector pleit daarom voor een voucherbank, waarbij de staat hen een renteloze lening toestaat om de klanten terug te betalen. En andere optie is om de reischeques te verlengen. -
Sparen
Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst. -
Sparen
Starten met beleggen: zo vindt u goede beleggingsfondsen
Steeds meer beleggers stoppen een deel van hun spaarcenten in beleggingsfondsen. Maar wat als u (nog) niets van de beurs kent? Hoe vindt u de weg naar het juiste beleggingsfonds? Spaargids.be legt uit hoe u veilig kan starten. -
-
“Een op de drie Belgische consumenten van plan om elektrische auto te kopen”
De trend richting elektrische auto's wordt sterker en meer dan een op de drie Belgische consumenten is van plan om een elektrische of hybride auto te kopen. Dat blijkt uit Deloitte's 2021 Global Automotive Consumer Study, een bevraging van ruim 24.000 consumenten in 23 landen, onder wie ruim duizend Belgen. -
5 leuke manieren om stress te verminderen
Stress lijkt wel dé ziekte van onze tijd. Heel wat mensen zijn dan ook op zoek naar manieren om hun stressniveau te verlagen. Naast meer sporten en bewegen, blijkt ook creatief zijn een goede uitlaatklep om je stress onder controle te houden. Heb jij je creatieve hobby nog niet gevonden? We geven je graag enkele suggesties mee. -
PREMIUM
Dividendaandelen kopen als alternatief voor je spaarboekje? Onze geldexpert legt uit hoe je dat doet: “Je steekt makkelijk 30% belastingvoordeel op zak”
-
Multimedia
Vinyl is weer helemaal in: hierop moet je letten als je een platenspeler koopt
Na de komst van de cd was vinyl een tijdlang helemaal afgeschreven, maar intussen zijn platen - zélfs in streamingtijden - aan een serieuze comeback bezig. Onze techredacteur somt op waar je op moet letten als je een nieuwe platenspeler wil kopen en tipt meteen zijn drie aanraders van het moment.
6 reacties
Jean Emare
Dennis Andersen
Maarten Houben
Louis Meeus
Bob Boomer