pensioen
Volledig scherm
PREMIUM
pensioen © Shutterstock

Een financieel zorgeloze oude dag: zo behoud je je levensstandaard na jouw pensioen

Uiteraard probeert iedereen zijn levensstandaard na het pensioen te behouden. Het wettelijk pensioen blijkt daartoe vaak ontoereikend. Maar hoe verzamel je een extra appeltje voor de dorst, waardoor je zorgeloos geniet en financieel onafhankelijk van je kinderen blijft? Marjan Maes, pensioenexperte aan de KU Leuven, geeft uitleg.

 1. Welke formule pensioensparen zorgt voor het hoogste rendement?
  Sparen

  Welke formule pensioen­spa­ren zorgt voor het hoogste rendement?

  Als u voor het eerst start met pensioensparen, zal u snel ontdekken dat er twee manieren zijn om dat te doen: via de bank of via de verzekeringsmaatschappij. In het eerste geval belegt u eigenlijk in aandelen. Het is ook die groep die nu zwaar getroffen wordt door de coronacrisis. Betekent dat dat we nu allemaal beter overgaan naar een pensioenspaarverzekering? Ook niet. Spaargids.be bekijkt welke formule u best kan kiezen.
 1. “Pas je thermostaat aan en ga 's ochtends winkelen": Onze budgetexperte lijst kleine bespaaradviezen op met een grote impact
  PREMIUM

  “Pas je thermo­staat aan en ga 's ochtends winkelen": Onze budgetex­per­te lijst kleine bespaarad­vie­zen op met een grote impact

  Er zijn veel manieren om geld te besparen in je huishouden en de ‘kleintjes’ worden daarbij vaak vergeten. Hoe kan je snel het goedkoopste tankstation vinden? En wat zijn eenvoudige acties om op energie, water, eten en vervoer te besparen? Het kan soms heel simpel zijn: “Door het deksel op de pan te laten, win je bijvoorbeeld al 30 euro per jaar.” Sara Van Wesenbeeck, budgetexpert in ons geldpanel, lijst een reeks eenvoudige budgetacties voor je op.
 2. ZOVEEL VERDIEN IK. Shanie (24) verdient als buschauffeur 400 euro meer dan vroeger: “Ik denk dat ik dit tot aan mijn pensioen ga doen”
  PREMIUM

  ZOVEEL VERDIEN IK. Shanie (24) verdient als buschauf­feur 400 euro meer dan vroeger: “Ik denk dat ik dit tot aan mijn pensioen ga doen”

  Redacteur Inge Stiers vraagt elke week aan enkele Vlamingen hoeveel ze verdienen. Deze keer komt Shanie aan het woord. Zij kreeg tijdens de coronacrisis van haar werkgever De Lijn de keuze: of blijven doorwerken, of zich vrijwillig op technische werkloosheid zetten. Ze koos voor het eerste. “Mijn vriend staat in de bouw en kon al vijf weken niet werken. En onze lening van 1.000 euro en andere vaste kosten lopen gewoon door.”
 1. Vulkaan Etna spuwt opnieuw lava uit
  Play

  Vulkaan Etna spuwt opnieuw lava uit

 2. "Er is geen zuurstof meer": video toont chaos op Covidafdeling in Egyptisch ziekenhuis
  Play

  "Er is geen zuurstof meer": video toont chaos op Covidafde­ling in Egyptisch ziekenhuis

Geld