Het medicijn ‘Zolgensma’ is een vorm van gentherapie die eenmalig via een infuus wordt toegediend.
Volledig scherm
Het medicijn ‘Zolgensma’ is een vorm van gentherapie die eenmalig via een infuus wordt toegediend. © AP

Duurste medicijn ter wereld komt op de markt: 2,1 miljoen dollar voor een behandeling

De Zwitserse farmagigant Novartis heeft in de Verenigde Staten de toestemming gekregen om het duurste medicijn ter wereld te verkopen. Het gaat om een eenmalige gentherapie - met een kostprijs van 2,1 miljoen dollar (omgerekend 1,87 miljoen euro) - die een dodelijke spierziekte bij baby’s kan behandelen.

56 reacties

 • hedwig huygens

  2 jaar geleden
  Mijnheer Paul Philippaerts,ik kan in uw reactie goed inkomen maar laat ons even denken over het prijskaartje van deze dure procedures, wie gaat dat betalen?de ouders staan nu al voor eenonoverzichtelijk betalingsdrama qua medicatie,het recht zelf nog ziek te vallen wordt hen onzeggens ontnomen want dat kost ok veel en dan komen de kosten met de procedureslagen,Velen zullen zegge ikke maar niemand lost n cent.en laat ons hopen dat de medicatie dan nog aanslaat in dit stadium, allemaal gissingen
 • Geert Vaelen

  2 jaar geleden
  Letterlijk je geld of je leven. En het zullen altijd de armen zijn die deze ziekte krijgen. Die moeten dus levenslang een lening afbetalen omdat ze als baby een ziekte gekregen hebben die ze niet gekozen hebben, maar wel gans hun leven ervoor opdraaien. En de rest van hun leven ze dan zo arm als maar kan zijn, en dat door 1 pilletje.
 • dekeyzer frederic

  2 jaar geleden
  Stuurt het potje naar China dan heb je binnen de kortste keer een product die maar een peulschil kost dan bij de maffiosi!
 • Guy Bisschops

  2 jaar geleden
  Dit geeft aan welke trend deze markt uitgaat. Grote farmabedrijven zijn niet op zoek naar het goedkoopste en beste geneesmiddel. Voorwaarde is het moet duur zijn en het moet potentieel hebben van een blockbuster ( min 1 miljard omzet per jaar). Dit is ook de reden waarom er altijd nog geen geneesmiddel bestaat voor Alzheimer. Wanneer EU dit geneesmiddel gaat goedkeuren...doen zij de deur dicht voor innovatieve nieuwe geneesmiddelen die betaalbaar zijn voor iedereen.
 • Gerd Peeters

  2 jaar geleden
  Gewoon schandalig.

Geld