Deze tien punten bepalen de prijs van uw autoverzekering
SparenHoeveel u voor uw autoverzekering betaalt, hangt van een pak factoren af. De kans is reëel dat u meer of minder betaalt dan uw buurman die met exact dezelfde auto rijdt. Wij identificeerden tien belangrijke factoren die de prijs van uw autoverzekering bepalen.
Delen per e-mail
1. De gewenste dekking
Een volledige omniumverzekering of mini-omnium laten het prijskaartje uiteraard oplopen. Verzekeringsmaatschappijen raden een volledige omnium aan wanneer u uw auto afbetaalt en tijdens de eerste jaren dat u de wagen bezit. Aanvullende waarborgen zoals rechtsbijstand of een bestuurdersverzekering wegen eveneens op het prijskaartje.
2. Uw leeftijd
Jongeren lopen statistisch gezien het grootste risico op ongevallen. Chauffeurs jonger dan zesentwintig jaar betalen daarom een hogere verzekeringspremie. Bestuurders op leeftijd zitten doorgaans in het zelfde schuitje. Belfius biedt bijvoorbeeld wel tien procent korting voor chauffeurs jonger dan dertig jaar die een cursus defensief rijden hebben gevolgd.
3. Uw woonplaats
Verzekeraars veronderstellen dat bestuurders uit grootsteden meer kans maken op een schadegeval dan plattelandsbewoners. Aangezien verhuizen om die reden ons nogal drastisch lijkt, hebt u dus weinig invloed op die kostprijsfactor.
4. De waarde van uw wagen
Misschien wel de meest voor de hand liggende factor uit het lijstje. Hoe duurder uw wagen, hoe hoger de mogelijke kosten wanneer u bij een ongeval betrokken bent.
5. De verzekeraar
Aan autoverzekeraars geen gebrek. Het loont om de polissen van verschillende makelaars naast elkaar te leggen. Wie vergelijkt, kan vaak fors besparen. Bekijk hier een overzicht van verschillende spelers op de markt. Sommige verzekeringsmaatschappijen afficheren er ook extra kortingen.
6. Vermogen en gewicht van uw wagen
Hoe vinniger en krachtiger uw auto, hoe hoger de verzekeringspremie oploopt. Verzekeraars gaan er van uit dat u met een echte sportwagen een groter risico op ongevallen loopt dan met een bescheiden stadsautootje.
7. Aantal kilometers
Verzekeringsmaatschappijen als AXA en DVV kennen kortingen toe wanneer u per jaar minder dan tienduizend kilometer aflegt. Andere verzekeraars pakken uit met een verzekering op basis van het exacte aantal gereden kilometers.
8. Bonus-malus
Als u geen ongevallen met schade veroorzaakt, krijgt u korting op uw BA-autoverzekering. Het bonus-malussysteem werkt op een schaal met graden. Rijdt u een jaar zonder een ongeval te veroorzaken, dan daalt uw graad (bonus). Hoe hoger de graad, hoe duurder de autoverzekering. Wanneer u van verzekeraar verandert, dan neemt uw nieuwe maatschappij in de meeste gevallen de bonus-malusgraad van uw vorige verzekeraar over.
9. Veiligheid en milieuvriendelijkheid
Is uw auto uitgerust met snufjes als parkeersensoren, aanrijdingswaarschuwing, voetgangersdetectie of aandachts- en remhulpsystemen? Dan betaalt u bij sommige maatschappijen minder voor uw autoverzekering. Verschillende spelers kennen ook extra kortingen toe wanneer u met een energiezuinige, hybride of elektrische wagen rijdt.
10. Privé- of professioneel gebruik
Wie zich met zijn auto verplaatst om klanten te bezoeken, betaalt veelal meer dan wanneer hij die enkel voor privéverplaatsingen gebruikt.
Conclusie:
Op diverse factoren hebt u zelf weinig tot geen impact. Ongeacht met welke wagen u rijdt: om kosten te vermijden, komt het er in de eerste plaats op aan geen ongevallen te veroorzaken. Het valt altijd aan te raden om uw verzekeringscontract te vergelijken met dat van andere aanbieders op de markt. Voor wie nergens een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid verkrijgt, biedt het Tariferingsbureau mogelijk een oplossing.
Lees ook:
Bron: spaargids.be.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM29
“Dit is vol-au-vent voor mensen zonder tanden”: sterrenchef Luc Bellings proeft kant-en-klare Vlaamse kost uit de supermarkt
-
12
Textiel, hout en meubels dreigen duurder te worden door schaarste aan grondstoffen
De bedrijven uit de textiel-, hout- en meubelindustrie hebben sinds enige tijd te kampen met een beperkte beschikbaarheid aan bepaalde grondstoffen. Dat leidt de jongste maanden tot forse prijsstijgingen, zegt sectorfederatie Fedustria maandag. Ze verwacht dat de toestand pas ten vroegste in 2022 zal normaliseren. Voor de consument dreigen heel wat van de afgeleide producten dus duurder te worden. -
PREMIUM
Hoe veilig zijn trampolines? En hoe kies je er een goede uit? Marc Herremans geeft advies
-
-
Wielrennen2
Niet iedereen start in de drie heuvelklassiekers, wie rijdt de komende week waar?
Het Ardense drieluik staat voor de deur. De Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik zijn traditioneel de slotakkoorden van het klassieke wielervoorjaar. Wie komt nog waar in actie? En wie zijn dus geschikte transfers in jouw Gouden Klassiekers-ploeg? Een blik op de programma’s van de toppers. -
Je autoverzekering sneller opzeggen, is het binnenkort mogelijk?
Een autoverzekering jarenlang bij dezelfde verzekeraar houden? Veel mensen doen het. Zelfs bij de aankoop van een nieuwe wagen stappen velen gewoontegetrouw naar hun eigen verzekeraar voor een nieuw voorstel. De strenge regeling om een contract over te dragen naar een andere verzekeraar schrikt af. Maar daar brengt een nieuw wetsvoorstel binnenkort misschien verandering in. Independer.be legt uit hoe je je autoverzekering kan overdragen en wat er in de toekomst zou kunnen veranderen. -
PREMIUM15
Hoe weet je of je zelf schatten op zolder hebt liggen? 'Stukken van mensen'-dealer Bie Baert deelt haar beste advies
Schat of rommel? Wij doen de test en laten twee stukken door de gloedvolle antiek- en curiosahandelaar Bie Baert van ‘Stukken van Mensen’ schatten. Want hoe weet je of wat je tijdens een uitbarsting van opruimwoede op zolder of in de kelder ook iets waard is? En hoe en waar verkoop je het het best? “Niet alles wat oud is, heeft waarde.” -
HLN Drive
Deze classic cars maakten een elektrische comeback
De opkomst van lage emissiezones maakt autoconstructeurs creatief. Heel wat klassiekers maken immers hun comeback als elektrische wagen, een leuke marketingstunt, maar tegelijk ook interessant voor groene autoliefhebbers. Zij kunnen van een oldtimer genieten zonder zich zorgen te maken over hun uitstoot. HLN Drive bekeek de leukste elektrische oldtimers of classic cars die een comeback maakten als EV.
7 reacties
Thierry Piette
Michel Marcelis
Geert Landsman
Mieke Vhuyst
freddy ponnet