Deze tak21-formules hebben het hoogste rendement
SparenDoor de lage rente op spaarrekeningen kijken steeds meer mensen uit naar een alternatief. Een zeer interessante optie is dan een tak21-spaarverzekering. Wat brengt die juist op? En waarop moet u letten?
Delen per e-mail
Een tak21-spaarverzekering biedt een vaste basisrente. Dat geeft - net als bij de spaarrekening - toch een gevoel van zekerheid. Maar er is meer, want bij een tak 21 krijgt u bovenop de basisrente ook een potentiële winstdeelname. Tenminste, wanneer de herbelegging van de storting door de verzekeringsmaatschappij voldoende opbrengt en haar financiële resultaten dat toelaten. Die mogelijkheid wordt jaarlijks bekeken, wat de formule nog extra aantrekkelijk maakt.
Een tak 21 heeft nog iets anders gemeen met het klassieke spaarboekje: ook hier is uw geld tot en met 100.000 euro per instelling en per persoon gewaarborgd door de overheid. Stel dat uw financiële instelling over de kop gaat, dan komt de Belgische staat met uw geld over de brug.
Hoogste gewaarborgde opbrengst
Maar hoe kiest u nu een goede tak21-spaarverzekering? Bekijk eerst eens de aanbiedingen met de hoogste gewaarborgde rente.
Op 2 september 2019 noteerden we daar Vita Pensioen (zonder fiscaliteit) van Federale Verzekering aan de top, met een basisrente van 1,25%. Ruim boven de wettelijke minimumrente van 0,11% van het spaarboekje! Verder gaf ook VDK Safe Life een gewaarborgde rente van 1,25% en kreeg u bij Secure Life van Patronale 1,05%. Andere formules met een hogere basisrente waren Starfix, Fructisafe en Safe 21 (alle Patronale), Fidea Flexibel Saving met 1% en Argenta Life Plan met 0,85%.
Lees wel goed de kleine lettertjes hier: bij de eerste drie geldt de gewaarborgde rente bijvoorbeeld alleen tijdens het lopende jaar. Bij Starfix, Fructisafe en Safe 21 is dat voor acht jaar. Bij Fidea gaat het dan weer over de hele looptijd en bij Argenta tot het einde van het achtste jaar.
Hoogste totale opbrengst
Een andere optie is om te kijken naar de formules met de hoogste totale opbrengst.
In dat geval haalden in 2018 Vita Pensioen (zonder fiscaliteit) met 2,30% en Post Optima Best en BNP Paribas Fortis Free Invest Plan met 2,00% de hoogste opbrengsten. Opnieuw opgelet: dit is een analyse die u alleen achteraf kunt maken. Ze houdt immers ook rekening met de ontvangen winstdeelnemingen, en die zijn natuurlijk nooit op voorhand gekend.
Wie wél graag vooruitkijkt, vindt interessante informatie in het zogenaamde ‘key investor document’. Verzekeraars zijn verplicht om dit voor elke spaarverzekering op te stellen. In dat document staan meerdere scenario’s uitgetekend: een pessimistisch, een optimistisch en twee tussenmogelijkheden. In alle scenario’s moet de verzekeraar ook verduidelijken wat de bijhorende kosten (bvb. instapkosten) zijn voor u als spaarder.
Vergeet de kosten niet
Een groot verschil met een spaarrekening: er zijn kosten verbonden aan inlagen op een spaarverzekering. Zo moet u (behalve voor een pensioenspaarverzekering) rekening houden met een taks van 2% op de stortingen die u doet.
Daarnaast rekenen de maatschappijen doorgaans ook instapkosten aan. Nu de rente laag staat, kunnen die trouwens een behoorlijke hap uit uw rendement nemen. Zoek daarom goed naar een formule met lage kosten.
Meestal rekenen verzekeraars ook uitstapkosten aan als u de stortingen reeds na een korte periode zou opvragen. Eens de eerste vijf jaar voorbij is dat vaak niet langer het geval. Bijgevolg stapt u best maar in een spaarverzekering als u uw geld voldoende lang kunt missen.
En zeer belangrijk: een spaarverzekering is iets waar u best voor acht jaar of langer instapt. Als u immers voor het einde van die periode toch geld wil opvragen, dan moet u roerende voorheffing betalen op de opbrengsten. Doet u dat pas nadien, dan is de opbrengst vrijgesteld.
Begunstigde
Nog dit: een spaarverzekering biedt de mogelijkheid om een begunstigde aan te duiden. Dat is handig mocht u verkiezen dat uw inleg na uw overlijden naar iemand gaat die u zelf heeft uitgekozen. Die begunstiging kunt u trouwens steeds wijzigen, zonder iemand daarover verantwoording te moeten afleggen.
Lees ook:
Bron: spaargids.be.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Je eerste auto kopen: enkele tips om de kosten onder controle te houden
De aankoop van je eerste auto: voor veel jongeren is het een droom. Toch kan het ook overweldigend zijn. Kies je voor een diesel-of benzinemotor? En wat met elektrisch? En hoe zit het met bijkomende kosten zoals de inschrijvingstaks of verzekering? Independer.be helpt je op weg. -
Zoveel brengt buitenlands vastgoed op
-
PREMIUM40
Volgens deze expert wassen we allemaal verkeerd: “Niemand lijkt te weten dat je niet alleen op kleur moet sorteren”
Wat er gebeurt als je rode sokken tussen je witte lakens wast, weet je vast wel. Maar weet je ook wat het effect is van te veel of te weinig wasmiddel toevoegen? Stond je er al bij stil dat je je trommel kunt overladen en dat je je kleding niet alleen op kleur en type textiel moet sorteren? Wasexpert Kris Hellebuyck legt uit hoe je je wasmachine optimaal laat presteren. -
-
PREMIUM
Onze huissommelier proeft 12 lentewijnen van Lidl: “Weinig hoogvliegers, wel veel betaalbare, frisse wijnen”
-
Livios
Met deze werken kan je de verkoopwaarde van je woning vergroten
Renoveren doe je vooral voor je eigen comfort. Als je woning daardoor meer opbrengt bij verkoop, is dat natuurlijk mooi meegenomen. Maar weet dat je er niet alle investeringen ook werkelijk terug uithaalt. Welke ingrepen betekenen een meerwaarde voor je woning of welke werken leiden tot een snellere verkoop? Bouwsite Livios maakt je wegwijs. -
Energie
Wassen op 30 graden of je koffiezet uitschakelen: zo bespaar jij op je energiefactuur
Vele kleintjes maken één groot. En dat geldt zeker voor je energiefactuur. Een doorsnee Vlaams gezin (van 2,2 personen) betaalt jaarlijks zo’n 2000 euro aan energie. Die prijs kan je niet alleen onderdrukken met grote investeringen, zoals zonnepanelen of dakisolatie, maar ook met kleine gewoontes zoals wassen op lagere temperatuur of het stopcontact van je computer uittrekken. Wat is daar nu het precieze effect van? Mijnenergie.be zocht het uit. -
Provincie Luxemburg25
Vlaamse tweedeverblijvers doen vastgoedprijzen Ardennen door het dak gaan
Sinds het begin van de coronacrisis kopen nog meer Vlamingen een tweede verblijf in de Ardennen. De explosie van de huizenprijzen is navenant, met op een jaar tijd prijsstijgingen tot 37 procent. Vooral het noorden van de provincie Luxemburg is gegeerd. De lokale bevolking ziet het met lede ogen aan. “Voor onze jongeren wordt het uiterst moeilijk”, zei Vincent Dumoulin, notaris in het landelijke Érezée, in het debatprogramma C’est pas tous les jours dimanche op RTL-TVI.
18 reacties
Bart Verbeeck
Jan Hevert
Rene Dannau
Mario Roman
De Waen Luc