Deze 5 factoren bepalen hoeveel u kan lenen voor uw auto
SparenJa, maar, hoeveel leen ik nu best en op welke termijn? Bankiers horen de vraag met de regelmaat van de klok. Niet enkel van mensen die een woning willen kopen, maar ook van klanten die een nieuwe wagen willen aanschaffen. Met deze factoren in het achterhoofd bent u zeker dat u voor een optimale deal kiest.
Wie een nieuwe auto cash wil betalen, moet al over een goedgevulde spaarrekening beschikken. Steeds meer mensen kiezen er dan ook voor om beroep te doen op de bank. De grootte van het bedrag dat klanten lenen voor een wagen zit ook in stijgende lijn: in 2011 noteerde BNP Paribas Fortis nog een gemiddelde van 13.649 euro, in 2017 was dat al 17.971 euro.
1. Wat kost uw wagen?
De eerste factor is uiteraard de kostprijs van de wagen die u wil kopen. Particulieren mogen de volledige kostprijs lenen – dus inclusief btw. Sommige banken laten ook een leenbedrag van 110 procent toe; zo kan de koper meteen ook de inschrijvingstaksen en de eerste verzekeringspremies dekken.
Voor zelfstandigen, vrije beroepers en bedrijven is het verhaal anders: zij krijgen maar een financiering op basis van de kostprijs minus de btw. Ze kunnen de betaalde btw immers recupereren via de btw-aangifte. Dat houdt wel in dat ze die belasting eerst zelf moeten voorfinancieren.
Lees ook: de autoleningen waren nooit zo goedkoop
2. Welk bedrag kan u maandelijks terugbetalen?
De terugbetalingscapaciteit van de kredietnemer is de tweede ‘beperkende’ factor. Wie meer verdient, zal zich een hogere afbetaling kunnen permitteren. Richt u zich graag naar het gemiddelde? In 2017 bedroeg de gemiddelde maandelijkse afbetaling van een autolening bij BNP Paribas Fortis 374 euro.
Hou er rekening mee dat de bank ook gaat kijken naar uw andere leningen en uw vaste kosten (huishuur, egw) bij de bepaling van uw effectieve terugbetalingscapaciteit.
3. Hoe lang wil u zelf afbetalen?
U beslist zelf natuurlijk mee over de details van uw afbetaling. Als u wat meer zuurstof in uw maandelijkse afbetalingen wil, kan u de autofinanciering over wat langere tijd spreiden. De keerzijde? Dat kost u dan iets meer aan interesten.
Ter voorbeeld:
Een lening van 15.000 euro met een rente van 0,65% afbetalen op 36 maanden tijd geeft maandelijkse afbetalingen van 420,84 euro.
U betaalt dan 150,24 euro interest over de hele looptijd.
Een lening van 15.000 euro met een rente van 0,65% afbetalen op 48 maanden tijd geeft maandelijkse afbetalingen van 316,65 euro.
U betaalt dan 199,20 euro interest over de hele looptijd.
Een lening van 15.000 euro met een rente van 0,65% afbetalen op 60 maanden tijd geeft maandelijkse afbetalingen van 254,13 euro.
U betaalt dan 247,80 euro interest over de hele looptijd.
4. Wettelijke maxima
Opgelet: u hebt wel niet volledig de handen vrij in uw keuze van het te lenen bedrag en de looptijd van uw lening. Wie een bedrag leent tussen de 2.700 en 3.700 euro moet dat van de wetgever binnen de 30 maanden kunnen aflossen. Voor 7.500 tot 10.000 euro geldt 48 maanden, voor 10.000 tot 15.000 euro 60 maanden en voor bedragen tussen 15.000 tot 20.000 euro bedraagt de maximale looptijd 84 maanden.
5. Uw persoonlijke financiële geschiedenis
Had u vroeger al leningen bij de bank die u netjes op tijd afloste? Dat speelt zeker in uw voordeel. Miste u in het verleden enkele betalingen, dan zal uw bankier gegarandeerd voorzichtiger zijn.
Wettelijk is uw bank trouwens verplicht om bij elke leningaanvraag eerst de Centrale voor Kredieten aan Particulieren te consulteren. Die databank verzamelt alle lopende kredieten van de Belgen. Met andere woorden: het heeft geen enkele zin om een lening bij een andere bankier te verzwijgen in de hoop op een bijkomend krediet, want de bankier komt het sowieso te weten.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
Sterven bij de ene bank duurder dan bij de andere: zoveel rekent jouw bank aan
Na het overlijden van een dierbare staan de erfgenamen heel wat kosten te wachten. Naast de belasting op de erfenis, rekent ook de bank een vergoeding aan. Onder de noemer ‘aanrekening kosten nalatenschap’ bundelt de bank de kosten die ze maken bij de administratieve formaliteiten in geval van overlijden. Een analyse van Spaargids.be leert dat sterven bij de ene bank een pak duurder uitvalt dan bij de andere. -
Livios
Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen. -
Spaargids.be
Maandelijks 10% van je inkomen sparen aangeraden: zo slaag je erin dit doel te bereiken
Het Nederlandse voorlichtingsinstituut Nibud adviseert om maandelijks tien procent van je inkomsten te sparen. Dat lijkt – zeker in de huidige tijden van hoge energiefacturen en prijzige winkelkarretjes – gemakkelijker gezegd dan gedaan. Een praktisch bespaarplan zou de klus eenvoudiger moeten maken. Spaargids.be legt uit hoe het werkt. -
-
Jobat
De populairste elektrische bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professioneel gebruik
Het loon op een fiscaal aantrekkelijke manier spekken gebeurt met extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, een groepsverzekering of een hospitalisatieverzekering. In dat rijtje hoort uiteraard ook de bedrijfswagen thuis. Welke elektrische modellen krijgen daarbij de voorkeur? En hoe zit het precies met de kostenverdeling tussen werkgever en werknemer? Jobat.be biedt een overzicht. -
Voor deze frauduleuze beleggingsvennootschappen moet je opletten
De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) waarschuwt voor de activiteiten van de vennootschappen Allied Indices International, Alpas Trading, Shard Asset Management en Universal Asset Management. Zij mogen geen beleggingsdiensten aanbieden in België, klinkt het, en zijn bovendien mogelijk oplichters. -
81
Benzineprijs klimt morgen naar nieuw record: 1,799 euro voor liter benzine 95
De prijs voor een liter benzine 95 (E10) stijgt morgen naar een nieuw record. Aan de pomp kost een liter dan maximaal 1,799 euro per liter. Dat meldt de FOD Economie. Het gaat om een stijging met 2,9 cent. Ook diesel wordt opnieuw duurder. -
PREMIUM
Switch-medewerkers klappen uit de biecht: “Zelfs een demente man werd erin geluisd”
16 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerAlfons Thijs
DANIELLE PUTZEYS
Sven Kerstens
Guy Van Assche
filip de clercq