Denen kunnen voortaan gratis lenen voor een huis
ConsumentIn Denemarken biedt een bank voortaan woonleningen op twintig jaar aan met een rentevoet van... 0 procent. Geld lenen wordt met andere woorden gratis. Nordea Bank belooft zelfs om hypotheken met negatieve rentes te verstrekken.
Delen per e-mail
“Het is nooit goedkoper geweest om te lenen”, stelt vastgoedeconome Lise Nytoft Bergmann. “De verwachting is dat prijzen voor een huis hierdoor duurder zullen worden.”
Denen kunnen nu al hypotheken van dertig jaar afsluiten met amper 0,5 procent rente. Bergmann noemt die evolutie een beetje akelig. “Voor investeerders is dat natuurlijk geen fijne gedachte. Het toont aan hoezeer de huidige situatie op de financiële markten hen schrik inboezemt. Het zal ooit wel weer beter worden voor hen, maar dat zal heel wat tijd in beslag nemen.”
Belgische langetermijnrente onder nul
In ons land zal het niet zo’n vaart lopen, temeer omdat woonleningen hier verstrekt worden door algemene banken en dus niet door gespecialiseerde hypotheekverstrekkers. Toch zakte de Belgische langetermijnrente vorige maand voor de eerste keer onder nul. En dat cijfer is ook de referentie voor woonkredieten. “Het is een duidelijke aanwijzing dat hypothecaire leningen nóg goedkoper kunnen”, zegt Brecht Coene van Spaargids.be.
Onze landgenoten stappen er alvast vlijtig in mee. Bij BNP Paribas Fortis kozen klanten in de eerste vijf maanden van dit jaar in 54 procent van de gevallen voor een variabele rentevoet. Vorig jaar was dat 31 procent, in 2017 zelfs maar 15 procent. Ook bij Belfius en ING zit de vraag naar een variabel krediet stevig in de lift. Historisch kiest de Belg nochtans liever voor de zekerheid van een vaste rente.
Wie aanvaardt dat zijn maandelijkse aflossing kan veranderen tijdens de looptijd heeft geluk als de rente verder zakt. Tegelijk biedt de wet bescherming tegen een stijging: een variabele rentevoet mag maximaal verdubbelen. Hoe lager de rente waarmee je start, hoe veiliger je dus bent voor een renteschok. Hoe dan ook is de impact op de maandelijkse aflossing beperkt.
Allen naar de bank?
Betekent dit dat u nu naar de bank moet stappen om uw lopende woonlening te herbekijken? Daarvoor moet het sop eerst de kolen waard zijn. BNPP Fortis schat in dat het vooral interessant is voor wie nog minstens 10 à 12 jaar moet afbetalen. Dat komt doordat u tijdens de eerste jaren van een hypotheek het gros van de rente betaalt, en op het einde vooral de geleende som aflost. Hoe langer uw lening loopt, hoe minder interestbetalingen er nog te besparen vallen.
Met die besparing moet u ook de kosten van een nieuwe lening compenseren. Denk dan bijvoorbeeld maar aan dossierkosten en een herbeleggingsvergoeding voor de bank. Voor hypothecaire leningen moet u ook opnieuw betalen bij de notaris.
Verschillende banken geven aan dat hun klanten zich steeds vaker informeren over een nieuwe lening. Aanvragen kan tegenwoordig per email, en dat loopt des te vlotter bij de bank waar uw lening al loopt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Een nieuwe auto kopen? Zoveel invloed heeft de CO2 uitstoot van je wagen op de prijs van je verzekering
Is het tijd voor een nieuwe auto? Dan heb je waarschijnlijk al een merk en model op het oog. Maar heb je al eens nagedacht over de milieuvriendelijkheid? De CO2-uitstoot van je auto kan namelijk de prijs van je autoverzekering beïnvloeden. Independer.be legt je uit waar je op moet letten. -
“Een op de drie Belgische consumenten van plan om elektrische auto te kopen”
De trend richting elektrische auto's wordt sterker en meer dan een op de drie Belgische consumenten is van plan om een elektrische of hybride auto te kopen. Dat blijkt uit Deloitte's 2021 Global Automotive Consumer Study, een bevraging van ruim 24.000 consumenten in 23 landen, onder wie ruim duizend Belgen. -
Spaarvarkens opvallend goed vetgemest in 2020
In coronajaar 2020 is opvallend veel geld op de spaarboekjes gezet. Dat blijkt uit een rondvraag. De vier grootste banken in België, BNP Paribas Fortis, KBC, Belfius en ING, zagen het geld op de spaarrekeningen alle vier sterker aangroeien dan in 2019. -
-
Energie Nieuwe tariefregeling voor energie: het effect op uw factuur onder de loep
Het Grondwettelijk Hof heeft de regeling rond de terugdraaiende teller voor eigenaars van zonnepanelen vernietigd. Dat laat prosumenten (consumenten die zelf een deel van hun energie opwekken) niet onberoerd. Ze zien hun energiefactuur grondig door elkaar geschud en vrezen een pak meer te betalen. Maar klopt die vrees wel? Mijnenergie.be probeert met een aantal simulaties duidelijkheid te scheppen in wat het concreet allemaal betekent voor uw portemonnee. -
Jobs Sportief aangelegd? In deze jobs zit je zelden op een stoel
Voor sommige sportievelingen is een hele dag op een stoel moeten zitten de grootste gruwel die ze kunnen bedenken. Wil jij ook liever een job waarin je veel kan wandelen, lopen, fietsen of bewegen? Jobat.be ging op zoek naar enkele jobs die ook goed zijn voor je conditie. -
Sparen Starten met beleggen: zo vindt u goede beleggingsfondsen
Steeds meer beleggers stoppen een deel van hun spaarcenten in beleggingsfondsen. Maar wat als u (nog) niets van de beurs kent? Hoe vindt u de weg naar het juiste beleggingsfonds? Spaargids.be legt uit hoe u veilig kan starten. -
Demir over zonnepanelenfiasco: “Het spijt mij zeer, ik zal er alles aan doen om het op te lossen”
De plenaire zitting van het Vlaams parlement is gestart over het verdwijnen van de terugdraaiende teller voor wie zonnepanelen heeft geïnstalleerd. U kan het debat hier live volgen.
14 reacties
Patrick Kelchtermans
Hans Schoen
mark germanus
Vaneylen Pierre
Tim Peeters