De voor- en nadelen van een variabel of vast tarief in een wispelturige energiemarkt
EnergieGesloten restaurants, weinig industriële bedrijvigheid en een stralende lentezon: die cocktail zorgde de afgelopen maanden voor lage energieprijzen. Nu veel ondernemingen stilaan weer op kruissnelheid geraken, kent ook de energiemarkt wat prijscorrecties, al blijven die voorlopig nog gering. Mijnenergie.be bekijkt hoe dat invloed heeft op uw energiefactuur.
De nettarieven van uw netbeheerder en de heffingen van de overheid vertegenwoordigen meer dan de helft van uw energiefactuur. Hoewel de energiecomponent – de enige kosten waar u zelf invloed op hebt – slechts een beperkt deel vertegenwoordigt van wat u in totaal betaalt, hebben schommelingen op de energiemarkt een grote impact op uw totale factuurbedrag. De gemiddelde prijs van stroomcontracten ging in volle lockdownperiode bijvoorbeeld in geen tijd 100 euro naar beneden.
Tip: Benieuwd hoeveel u mogelijk bespaart op uw energiefactuur? Bereken het hier.
Prijzen blijven (voorlopig) laag
Wanneer we de jaarfactuur bekijken, dan blijkt dat die ten opzichte van het bodempeil van enige tijd geleden amper is gestegen. Midden juli sloot een fictief Antwerps gezin bij een gemiddeld elektriciteitsverbruik van 3.500 kWh een contract met een vast tarief af vanaf 774,33 euro, ten opzichte van 747,18 euro in juni. Voor aardgas evolueerde dat bedrag bij een gemiddeld verbruik van 23.260 kWh van 585,30 euro naar 601,82 euro. Die prijzen liggen nog altijd een pak lager dan voor de coronacrisis. Ter vergelijking: in januari betaalde u voor het goedkoopste jaarcontract een tarief van 764,08 euro of maar liefst 162 euro meer dan wat u vandaag neertelt.
Variabel: met de energiemarkt mee
Voor de consument die nog geen actie op de energiemarkt ondernam, lijkt het nu dus hét aangewezen moment om de gunstige prijsevoluties alsnog te verzilveren. Vraag is natuurlijk of u dat best via een vast, dan wel een variabel tarief doet. Variabele contracten bewegen met de energiemarkt mee. Uw energiefactuur kan dus zowel stijgen als dalen gedurende de looptijd. Die aanpassing vindt met enige vertraging plaats. De indexatie van variabele producten gebeurt doorgaans op maand- of kwartaalbasis. Het is dus perfect mogelijk dat wie een variabel contract voor elektriciteit of gas bezit, de prijsdalingen pas onlangs op zijn energiefactuur terugvond. Mochten de prijzen opnieuw stijgen, dan geldt uiteraard hetzelfde.
Vast: zekerheid, maar duurder bij aanvang
Bij vaste energietarieven staan de tarieven voor de levering van gas en stroom vast gedurende de looptijd van uw contract. Door vandaag een vast contract af te sluiten, prikt u de lagere energieprijzen dus automatisch voor langere tijd vast. De tarieven van de variabele contracten liggen wel stelselmatig lager dan die van de vaste contracten. Een simulatie via Mijnenergie leert ons dat de tarifering van het goedkoopste variabele elektriciteitscontract meer dan honderd euro lager ligt dan het voordeligste vaste contract. Voor aardgas bedraagt het verschil zelfs meer dan 180 euro.
Mate van prijsstijging bepalend
Het is aannemelijk dat de prijzen na de coronacrisis eerder zullen stijgen dan dalen. Gebeurt dat slechts in beperkte mate, dan haalt u nog altijd voordeel uit een variabel contract. Een vaste tariefformule bezorgt u dan weer meer gemoedsrust, aangezien u perfect weet welk tarief u voor een langere periode betaalt.
Profiteren van welkomstkortingen
De verschillen tussen een vast en variabel tarief zijn dus relatief groot. Maar ook binnen beide types contracten identificeren we een grote prijskloof. Bij het goedkoopste vaste aardgascontract betaalde u begin juli een jaartarief dat meer dan 400 euro lager ligt dan de duurste aanbieder op de energiemarkt. De oorzaak? Leveranciers willen zich met hun prijszetting profileren ten opzichte van de concurrentie. Ze kennen vaak forse kortingen toe via commerciële vergelijkingssites, die de prijsvork alleen nog meer doen oplopen. Het spreekt voor zich dat u als consument daarbij ook als winnaar uit de bus komt.
Lees meer op Mijnenergie.be:
Bron: mijnenergie.be.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
Adrenalinejunkie? Hier kan je tegen 60 km/u over het ijs vlammen
De komende weken zal er - naar jaarlijkse gewoonte - opnieuw veel geschaatst, geskied en gesnowboard worden. Maar de winterpret opsnuiven kan nog avontuurlijker! Wat dacht je van racen op het ijs? Ijskarten, goed voor een stevige adrenalineboost, is een ware wintertrend aan het worden. HLN Shop maakt er jou alvast warm voor. -
Energieleveranciers merken nog geen stijging wanbetalingen
De leveranciers van elektriciteit en aardgas zien nog geen stijging van betalingsmoeilijkheden bij hun klanten als gevolg van de historisch hoge energieprijzen. Maar ze vrezen wel een toename van het aantal wanbetalers de komende maanden. -
17
Energiesector krijgt laatste kans om wanpraktijken bij deur-aan-deurverkoop te bannen
Minister van Energie Tinne Van der Straeten kondigt een actieplan aan om de wanpraktijken van bepaalde energieleveranciers aan te pakken. De energiesector krijgt een laatste kans om de problemen met deur-aan-deurverkoop te bannen, anders dreigt een totaalverbod. -
-
Heineken wil bierprijzen verhogen ondanks miljardenwinst
De Nederlandse bierbrouwer Heineken denkt dit jaar last te krijgen van inflatie. Zo zijn de prijzen van grondstoffen, vervoer en energie al enige tijd hoog en die zal het moederbedrijf van Alken Maes doorrekenen aan klanten, stelt Heineken bij de presentatie van zijn jaarcijfers. Dat bier daardoor duurder wordt, kan tot gevolg hebben dat de bierverkoop daalt, waarschuwt de brouwer, die een miljardenwinst boekte. -
2
PROMOJAGERS SUPERTIP. Stofzuiger nodig? “Hier koop je hem voor 129 euro en krijg je er twee andere toestellen en doos vol poetsproducten bij”
Wie op zoek is naar een nieuwe stofzuiger, kan volgens de leden van Promojagers België een koopje doen bij doe-het-zelfzaak Hubo. Je kan er voor 129 euro een stofzuiger met zak kopen van Domo en krijgt er gratis een snoerloze steelstofzuiger, een kledingstomer en een doos vol poetsgereedschap en leuke verrassingen bij. -
Spaargids.be
De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interessant is een rekening bij de overheid?
Wie zijn spaargeld minstens een jaar kan missen, kan het op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat zetten. De opbrengst ervan wordt maand per maand vastgelegd. Voor januari was dat 2,40%, voor februari stijgt de rente tot 2,80%. Let wel: je geld moet voor de eerste van de maand op de rekening staan om die maand recht op een rente te hebben. Spaargids.be zet alles op een rij. -
Mijntelco
Streamingdienst toevoegen aan je telecompakket? Je komt vaak duurder uit dan bij een apart abonnement
Wie vandaag voor een telecombundel met tv kiest, heeft daarbij de mogelijkheid om één of meer streamingdiensten aan zijn pakket toe te voegen. Via je decoder of de televisie-app van je provider kan je dan je favoriete films en series streamen. Maar is dat ook een voordelige formule? Of neem je die abonnementen toch beter apart? Mijntelco.be zocht het uit.