Shutterstock
Volledig scherm
PREMIUM
© Shutterstock

"De beurzen bewijzen het: krachtdadig optreden tegen corona heeft niet enkel voordelen op gezondheidsvlak, maar ook op economisch gebied”

Het coronavirus dook eerst op in China, en dat land zal er vermoedelijk ook als eerste mee afrekenen. In Azië zijn er nog andere landen die de coronacrisis vrij goed aanpakten, zoals Taiwan, Zuid-Korea en Singapore. Hun strategie had een aantal kenmerken gemeenschappelijk. Gino Delaere, groeilandenspecialist uit het team van onze geldexpert Geert Noels, legt uit waarom dit zeer waardevolle informatie is voor beleggers.

 1. “Lockdown is slechts deels verantwoordelijk voor economische schade”. Waar moeten ondernemers dan wel voor vrezen?
  PREMIUM

  “Lockdown is slechts deels verantwoor­de­lijk voor economi­sche schade”. Waar moeten onderne­mers dan wel voor vrezen?

  Het dilemma is verscheurend voor politici. Ze laveren tussen twee werkelijkheden die we niet willen. Enerzijds is er Covid-19 dat steeds meer mensen besmet en dodelijke slachtoffers maakt. Anderzijds krijgt de economie een mokerslag. Hoe meer een regering probeert om Covid-19 in te dammen, hoe groter de economische schade wordt met massaal jobverlies en faillissementen. Véronique Goossens, econoom in ons geldpanel, gaat na wat de effecten zijn van een lockdown op de economie. Deze zouden namelijk niet zo schadelijk zijn als we denken.
 2. Financiële markten worden onrustig en jonge generatie dreigt rekening te betalen, maar kost lange regeringsvorming ons land ook echt (veel) geld?
  PREMIUM

  Financiële markten worden onrustig en jonge generatie dreigt rekening te betalen, maar kost lange regerings­vor­ming ons land ook echt (veel) geld?

  Krijgt België een nieuwe federale regering dit najaar? De N-VA en PS lijken alvast opnieuw door één deur te kunnen, maar ze hebben versterking nodig om hun project te doen slagen. Kost deze situatie ons land ook echt veel geld, zoals regelmatig wordt geopperd? Is het uitblijven van een regering duurder voor een land? Met andere woorden: weegt dat op onze economische groei en dus op de inkomsten van de staat? Véronique Goossens, econoom in ons geldpanel, maakt de vergelijking met de vorming van de vorige Zweedse coalitie en die van de regering-Di Rupo in 2011 en ziet enkele opvallende conclusies.