De beste energieleverancier kiezen? Dat doet u zo!
EnergieOverstappen naar een andere energieleverancier: veel consumenten weten dat het hen voordeel kan opleveren, maar hebben de stap vooralsnog niet gezet. Een gemiste kans, aangezien slechts een paar minuten werk een besparing van enkele honderden euro’s kan opleveren. Wij leggen uit hoe u de energieleveranciers het best met elkaar vergelijkt en waar u moet op letten.
Delen per e-mail
Vergelijk de prijs
De prijs is voor veel consumenten zonder meer het belangrijkste onderdeel van de energiefactuur. Het vergelijken van die prijzen kan tegenwoordig snel en eenvoudig aan de hand van een online vergelijkingstool. Meer dan de helft van de elektriciteitsafrekening en ruim veertig procent van de aardgasfactuur omvatten transport- en distributiekosten, maar ook allerlei taksen en heffingen.
Voor het enige prijsaspect waar u wel invloed kunt op uitoefenen, namelijk de energiekosten, bedroeg bij een Antwerps gezin het verschil tussen de goedkoopste en de duurste energieleverancier begin mei meer dan 350 euro. Goed om weten: de meeste consumenten nemen elektriciteit en gas bij dezelfde leverancier af. Dat is vooral een gemakkelijkheidsoplossing, terwijl u nochtans voordeel kunt doen door beide energievormen bij verschillende leveranciers in te kopen.
Hou rekening met actuele prijzen
Het is aangewezen om geen appels met peren te vergelijken. Een fout die veel mensen maken, is dat ze de actuele energieprijzen vergelijken met de factuur die ze in het verleden betaalden. De energieprijs kent nu eenmaal schommelingen waar alle leveranciers rekening mee moeten houden. U houdt dus bij het vergelijken best enkel uw meest recente factuur bij de hand. Loopt uw contract binnenkort ten einde? Dan zal uw huidige energieleverancier zijn prijzen voor de nieuwe contractduur ook aanpassen aan de marktprijzen.
Via de vergelijkingsmodule leest u af hoeveel hij u vandaag zal aanrekenen. Is die prijs bij uw huidige leverancier nog steeds de voordeligste op de markt? Dan blijft u natuurlijk best aan boord. Is dat niet het geval, dan loont het echt wel om over te stappen. Energieleveranciers pakken regelmatig uit met aanlokkelijke welkomstpromoties. Die maken een overstap extra voordelig. Lees daarbij ook de kleine lettertjes. Soms geldt een korting alleen voor het eerste jaar van een contract, in andere gevallen is die daarna ook nog van tel.
Vast of variabel
Er bestaan energiecontracten met een vaste prijs en met een variabele prijs. Bij een vaste prijs ligt de prijs vast voor de gehele contractduur, bij een variabele prijs kan die tussentijds schommelen in functie van de marktprijzen. De berekening van de effectief te betalen prijs gebeurt op basis van de gemiddelde prijzen over een bepaalde periode. Variabele prijzen dalen doorgaans naar de zomer toe en stijgen meestal in aanloop naar de winter. Over de meest aangewezen formule blijft het koffiedik kijken. Wie verwacht dat de energieprijzen zullen dalen, kiest best voor een contract met variabele prijs. Lees hier welke prijs u het beste kiest: vast of variabel?
Groen of grijs?
Steeds meer milieubewuste consumenten opteren expliciet voor groene energie. Het is een argument dat energieleveranciers ook graag in hun communicatie en advertenties opnemen. Let wel, niet alle groene energie is afkomstig uit eigen productie. De energiebedrijven mogen ook ‘compenserende maatregelen’ nemen, zoals de financiering van milieuvriendelijke projecten. Aanbieders van honderd procent klimaatneutraal aardgas compenseren hun uitstoot door een bijdrage aan initiatieven die zich inzetten voor de vermindering van CO2-uitstoot.
Blijven vergelijken
Noteer altijd de eerstvolgende einddatum van uw energiecontract op de kalender en maak tijdig een vergelijking. De opzegtermijn duurt slechts één maand en overstappen gebeurt kosteloos, zelfs als u uw contract bij uw huidige leverancier vóór de einddatum stopzet. Uw nieuwe leverancier regelt alles brengt uw vorige aanbieder op de hoogte. U hoeft dus zelf geen verdere stappen te ondernemen.
Lees ook:
Bron: mijnenergie.be.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Open, slim en donker: zo ziet de keuken van 2021 eruit
Ga je een nieuwe keuken plaatsen en ben je benieuwd welke trends we dit jaar mogen verwachten op vlak van kleuren, materialen en indeling? Bouwsite Livios vroeg het na bij enkele keukenspecialisten. Wat meteen opvalt, is dat open keukens met donkere kleuren overal terugkomen. -
PREMIUM
Autolening aan 0% rente: een goed idee of niet? En hoe maak je de beste keuze? Onze geldexpert licht toe
-
239
Gedupeerde eigenaars zonnepanelen krijgen tot 4.360 euro: bereken hier zelf uw premie
De simulatietool voor de compensatie van de eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter staat online op Tellercompensatie.be. Dat meldt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA). Een gemiddelde installatie uit 2020 krijgt 1.308 euro. Als de compensatie voor de eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter niet wordt opgetrokken, wil oppositiepartij PVDA naar de rechter stappen. -
-
Sp.a wil wettelijk verbod als leveranciers slapende contracten niet beëindigen
Indien de energiebedrijven zelf geen einde maken aan de zogenaamde slapende contracten, dan moet er een wettelijk verbod komen. Dat voorstel van sp.a ligt in de bevoegde Kamercommissie op tafel. -
Sparen
Gratis renovatiekrediet voor ingrijpende ‘groene’ verbouwingen: dit zijn de voorwaarden en alternatieven
Tegen 2050 zouden bijna alle woningen in Vlaanderen energiezuinig moeten zijn, maar dan moet wel eerst ongeveer 95 procent nog gerenoveerd worden. Om al die groene verbouwingen te stimuleren, geeft de Vlaamse overheid vanaf dit jaar een renteloze lening voor energierenovaties. Spaargids.be bekijkt de (soms strenge) voorwaarden én de alternatieven. -
1
NMBS beantwoordt 7 op 7 klantenvragen via Whatsapp
Wie een vraag heeft voor de NMBS, kan die ook via een bericht op WhatsApp stellen. De spoorwegmaatschappij heeft de dienst maandag officieel gelanceerd, maar de mogelijkheid bestond eigenlijk al sinds mei vorig jaar. -
Livios
Verplicht bij nieuwbouw en grote renovaties: zo werkt een regenwaterput
Ga je bouwen of grondig renoveren? Dan ben je verplicht om regenwater op te vangen. Maar ook als je je waterfactuur wil verlagen, is een regenwaterput een goede oplossing. Bouwsite Livios legt uit hoe zo’n put werkt en waar je rekening mee moet houden.
11 reacties
Gianfranco Canalis
Jayden Vandamme
Bert Uittenhove
Gregoor Vogels
Leonarda Van Opbroecke