Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © Belga

Belgen hebben steeds minder cash op zak, ook contante betalingen verliezen aan populariteit

De gemiddelde Belg heeft 55,60 euro cash geld in zijn portefeuille zitten. Dat blijkt uit onderzoek van bankenfederatie Febelfin, Mastercard, Visa, Worldline en de VUB. Voor de coronacrisis was dat nog 61,20 euro.

 1. Eneco wil gaskraan dichtdraaien: hoeveel meer of minder zal je betalen?
  Energie

  Eneco wil gaskraan dichtdraai­en: hoeveel meer of minder zal je betalen?

  Energiebedrijf Eneco wil tegen 2035 klimaatneutraal zijn. Daarom plannen ze hun gascentrales te sluiten, geen cv-ketels meer te verkopen en hernieuwbare energie te stimuleren. Daarin ziet het energiebedrijf ook een belangrijke rol voor de overheid. De heffingen en belastingen op de stroomfactuur wegen volgens hen te hard door, terwijl we in vergelijking met onze buurlanden net weinig lasten betalen voor ons aardgasverbruik. Mijnenergie.be zocht uit wat er verandert als we meer bijkomende kosten zouden betalen voor aardgas dan voor elektriciteit.
 2. Recordaantal elektronische betalingen, maar cash blijft king: “Ook niet de bedoeling dat cash helemaal verdwijnt”
  PREMIUM

  Recordaan­tal elektroni­sche betalingen, maar cash blijft king: “Ook niet de bedoeling dat cash helemaal verdwijnt”

  Zo’n 1,65 miljard betalingen gebeurden vorig jaar met een bankkaart of een app, een record en een stijging met liefst 10% ten opzichte van 2019. En toch zit er nog rek op, want in 2019 gebeurde nog 57% van alle betalingen met cash geld. “We kennen het effect van corona nog niet, maar ik vermoed niet dat we al aan 50/50 zitten”, zegt Ivo Van Bulck, directeur commercial banking bij Febelfin, de Belgische federatie van de financiële sector.

Geld