Beïnvloeden koude herfst- en winterdagen de jaarlijkse energieprijzen?
EnergieIn de herfst- en winterperiode verbruiken de meeste gezinnen meer energie. Bovendien lijkt het alsof ook de elektriciteits- en aardgasprijzen mee de lucht ingaan. Maar klopt dat wel met de realiteit? En wat kan u doen om toch te besparen op uw energiefactuur?
Energie besparen in de winter
Als we even lukraak de gemiddelde energiekosten in de zomer en winter vergelijken, blijkt dat het met de meerkost in de winter wel meevalt. In juli 2017 bedroeg de jaarfactuur voor elektriciteit voor een gezin met een gemiddeld verbruik (3500 kWh) en een tweevoudige meter bijvoorbeeld 1.024,66 euro. In november van datzelfde jaar was het maar 940,94 euro. Vorig jaar betaalde de gemiddelde consument dan weer juist 100 euro meer wanneer we die beide maanden opnieuw vergelijken.
Aan wat ligt die schommeling? Aan externe factoren vooral. Zo had in 2017 de afschaffing van de verhoogde heffing (of ‘Turteltaks’) een belangrijke impact op de energieprijs. Vorig jaar stond vooral een mogelijk stroomtekort op de agenda. Voor de prijsevolutie van aardgas konden we een soortgelijke tendens optekenen. Het staat dus nooit vast dat een nieuw jaarcontract tijdens de herfst of winter speciaal duurder zal zijn.
Wet van vraag en aanbod
Er zijn heel veel factoren die uw energieprijs beïnvloeden. De jaarprijs voor energie houdt rekening met de schommelingen over alle seizoenen heen.
Tijdens de herfst en winter is ons energieverbruik inderdaad meestal het hoogst. De verwarmingsketel draait namelijk op volle toeren, we steken het licht vaker aan en we koken meer warme maaltijden. Dat is een terugkerend gegeven dat we altijd in onze jaarfactuur en gemiddeld verbruik incalculeren.
Wat wél dagelijks verandert is de inkoopprijs van energie voor de leveranciers. De groothandelsprijzen voor elektriciteit liggen momenteel - onder meer door de wet van vraag en aanbod - zelfs een beetje lager dan gemiddeld. Dat gegeven zorgt ervoor dat het nu eigenlijk een ideaal moment is om na te gaan of u wel nog het meest voordelige contract hebt. Uw energiefactuur mag nog vooral uit taksen en heffingen bestaan, die schommelingen op de markt kunnen u wel degelijk een serieuze besparing op jaarbasis opleveren.
Naast de variaties in vraag en aanbod, bepalen ook de economische en politieke ontwikkelingen de langetermijntendensen. Problemen met onze kernreactoren of politieke onrust in een land met belangrijke energiebronnen creëren ook al snel een heel ander beeld.
En omdat ze het leeuwendeel van onze energiefactuur vertegenwoordigen, hebben stijgende of dalende heffingen een bijzonder grote invloed op wat we jaarlijks betalen. Dat is in het verleden al meermaals gebleken en behoort altijd tot de mogelijkheden.
Energieleveranciers vergelijken loont
Het spreekt voor zich dat tendensen op korte termijn, in positieve of negatieve zin, zwaarder doorwegen op een variabel energietarief. Wilt u maximaal besparen, dan toetst u best regelmatig uw energiefactuur eens af.
Lees ook:
Bron: mijnenergie.be.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Producent van Knorr, Lipton en Dove waarschuwt dat boodschappen wellicht nog duurder zullen worden
De Britse multinationale onderneming Unilever - vooral bekend van voedings- en verzorgingsmerken als Knorr, Ben & Jerry’s, Unox en Dove - waarschuwt dat de productiekosten blijven oplopen. En dat zal de consument wellicht ook voelen. In 2021 verhoogde de multinational zijn verkoopprijzen al om zo de sterk gestegen grondstofkosten te compenseren. -
Oplossing voor probleem met uitgeven consumptiecheques in winkel naar keuze in de maak
Consumenten zullen binnenkort zelf kunnen beslissen met welk type cheque — consumptie, eco of maaltijd — ze willen betalen in de winkel. Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open Vld) heeft daarover een akkoord bereikt met de sector. -
Belgische consumptieprijzen zullen dit jaar met gemiddeld 4,3% stijgen
De Belgische consumptieprijzen zullen dit jaar met gemiddeld 4,3% stijgen. Dat zegt de Europese Commissie vandaag in haar nieuwe economische prognoses. Volgend jaar zou de inflatie opnieuw zakken tot 1,3%. -
-
Diesel tanken morgen weer duurder: prijs stijgt tot net onder eerdere recordprijs
Diesel (B7) tanken wordt morgen/woensdag duurder. Dat blijkt uit een mededeling van de federale overheidsdienst Economie. -
Spaargids.be
Pensioensparen fiscaal aangemoedigd: ook na je 65e nog voordelig
Wie wat extra kapitaal wil aanleggen tegen het moment dat hij met pensioen gaat, kan dat doen met een fiscaal steuntje in de rug. En dat zelfs tot na de leeftijd van 65 jaar. Spaargids.be plaatst de opties naast elkaar. -
Spaargids.be
De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interessant is een rekening bij de overheid?
Wie zijn spaargeld minstens een jaar kan missen, kan het op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat zetten. De opbrengst ervan wordt maand per maand vastgelegd. Voor januari was dat 2,40%, voor februari stijgt de rente tot 2,80%. Let wel: je geld moet voor de eerste van de maand op de rekening staan om die maand recht op een rente te hebben. Spaargids.be zet alles op een rij. -
Gouden Cross
1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij
Komend weekend vindt de apotheose van het veldritseizoen plaats. In het Nederlandse Hoogerheide strijden de renners om de felbegeerde regenboogtrui. Met de Gouden Cross kan je jouw eigen droomploeg samenstellen en zo prachtige prijzen scoren. Schrijf je voor de start van de wedstrijd bij de beloften (zaterdag 4 februari om 13 uur, red.) een ploeg in, krijg je er zelfs een gratis team bij.
23 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerJozef brosens
Baldr VanHoek
Peter Janssen
Gianfranco Canalis
Leonarda Van Opbroecke