Beïnvloeden koude herfst- en winterdagen de jaarlijkse energieprijzen?
EnergieIn de herfst- en winterperiode verbruiken de meeste gezinnen meer energie. Bovendien lijkt het alsof ook de elektriciteits- en aardgasprijzen mee de lucht ingaan. Maar klopt dat wel met de realiteit? En wat kan u doen om toch te besparen op uw energiefactuur?
Delen per e-mail
Energie besparen in de winter
Als we even lukraak de gemiddelde energiekosten in de zomer en winter vergelijken, blijkt dat het met de meerkost in de winter wel meevalt. In juli 2017 bedroeg de jaarfactuur voor elektriciteit voor een gezin met een gemiddeld verbruik (3500 kWh) en een tweevoudige meter bijvoorbeeld 1.024,66 euro. In november van datzelfde jaar was het maar 940,94 euro. Vorig jaar betaalde de gemiddelde consument dan weer juist 100 euro meer wanneer we die beide maanden opnieuw vergelijken.
Aan wat ligt die schommeling? Aan externe factoren vooral. Zo had in 2017 de afschaffing van de verhoogde heffing (of ‘Turteltaks’) een belangrijke impact op de energieprijs. Vorig jaar stond vooral een mogelijk stroomtekort op de agenda. Voor de prijsevolutie van aardgas konden we een soortgelijke tendens optekenen. Het staat dus nooit vast dat een nieuw jaarcontract tijdens de herfst of winter speciaal duurder zal zijn.
Wet van vraag en aanbod
Er zijn heel veel factoren die uw energieprijs beïnvloeden. De jaarprijs voor energie houdt rekening met de schommelingen over alle seizoenen heen.
Tijdens de herfst en winter is ons energieverbruik inderdaad meestal het hoogst. De verwarmingsketel draait namelijk op volle toeren, we steken het licht vaker aan en we koken meer warme maaltijden. Dat is een terugkerend gegeven dat we altijd in onze jaarfactuur en gemiddeld verbruik incalculeren.
Wat wél dagelijks verandert is de inkoopprijs van energie voor de leveranciers. De groothandelsprijzen voor elektriciteit liggen momenteel - onder meer door de wet van vraag en aanbod - zelfs een beetje lager dan gemiddeld. Dat gegeven zorgt ervoor dat het nu eigenlijk een ideaal moment is om na te gaan of u wel nog het meest voordelige contract hebt. Uw energiefactuur mag nog vooral uit taksen en heffingen bestaan, die schommelingen op de markt kunnen u wel degelijk een serieuze besparing op jaarbasis opleveren.
Naast de variaties in vraag en aanbod, bepalen ook de economische en politieke ontwikkelingen de langetermijntendensen. Problemen met onze kernreactoren of politieke onrust in een land met belangrijke energiebronnen creëren ook al snel een heel ander beeld.
En omdat ze het leeuwendeel van onze energiefactuur vertegenwoordigen, hebben stijgende of dalende heffingen een bijzonder grote invloed op wat we jaarlijks betalen. Dat is in het verleden al meermaals gebleken en behoort altijd tot de mogelijkheden.
Energieleveranciers vergelijken loont
Het spreekt voor zich dat tendensen op korte termijn, in positieve of negatieve zin, zwaarder doorwegen op een variabel energietarief. Wilt u maximaal besparen, dan toetst u best regelmatig uw energiefactuur eens af.
Lees ook:
Bron: mijnenergie.be.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM27
“Dit is vol-au-vent voor mensen zonder tanden”: sterrenchef Luc Bellings proeft kant-en-klare Vlaamse kost uit de supermarkt
-
HLN Drive
Deze classic cars maakten een elektrische comeback
De opkomst van lage emissiezones maakt autoconstructeurs creatief. Heel wat klassiekers maken immers hun comeback als elektrische wagen, een leuke marketingstunt, maar tegelijk ook interessant voor groene autoliefhebbers. Zij kunnen van een oldtimer genieten zonder zich zorgen te maken over hun uitstoot. HLN Drive bekeek de leukste elektrische oldtimers of classic cars die een comeback maakten als EV. -
PREMIUM15
Opnieuw donkere wolken boven bouwsector na coronaklap: bouwmaterialen tot 30 procent duurder
-
-
Coronavouchers blijven ook na jaar geldig voor nieuwe pakketreis
Wie een coronavoucher kreeg na een geannuleerde pakketreis, zal die ook na een jaar kunnen gebruiken voor een nieuwe reis. Dat meldt staatssecretaris van Consumentenzaken Eva De Bleeker (Open Vld) vandaag, nadat verschillende betrokken organisaties daarover de violen stemden. Intussen werkt De Bleeker aan een fonds dat leningen geeft aan reisbureaus die niet in staat zijn de vouchers terug te betalen. -
PREMIUM
Motor of scooter kopen? Onze auto-expert legt uit waar je op moet letten en wat het je kost
De motorfiets en scooter zijn in opmars als alternatief voor onze dagelijkse mobiliteit. Maar welke moto’s zijn er allemaal op de markt voor welk budget? Welk rijbewijs heb je nodig? En wat komt er nog allemaal bij kijken als je van vier naar twee wielen wil? Onze auto-expert Joost Bolle helpt je op weg. -
Sparen
Is het einde van goedkope woonleningen nabij?
Voor het eerst sinds lang stijgt de langetermijnrente opnieuw. Goed nieuws voor de economie, maar het betekent ook dat dat er misschien een einde komt aan de historisch lage rentevoeten op woonleningen. Spaargids.be belicht de kwestie. -
Je autoverzekering sneller opzeggen, is het binnenkort mogelijk?
Een autoverzekering jarenlang bij dezelfde verzekeraar houden? Veel mensen doen het. Zelfs bij de aankoop van een nieuwe wagen stappen velen gewoontegetrouw naar hun eigen verzekeraar voor een nieuw voorstel. De strenge regeling om een contract over te dragen naar een andere verzekeraar schrikt af. Maar daar brengt een nieuw wetsvoorstel binnenkort misschien verandering in. Independer.be legt uit hoe je je autoverzekering kan overdragen en wat er in de toekomst zou kunnen veranderen.
23 reacties
jef Brosens
Baldr VanHoek
Peter Janssen
Gianfranco Canalis
Leonarda Van Opbroecke