Uitvaarten worden veel persoonlijker, ziet brancheorganisatie Funebra.
Volledig scherm
PREMIUM
Uitvaarten worden veel persoonlijker, ziet brancheorganisatie Funebra. © Shutterstock

Begraven kan heel duur, of op een koopje? “Volledig verzorgde uitvaart voor 2.500 euro is mensen een rad voor ogen draaien”

Een begrafenis kost in Vlaanderen gemiddeld 5.000 tot 6.000 euro. Die prijs is al jaren stabiel, zegt Johan Dexters, voorzitter van de Koninklijke Federatie van Begrafenisondernemers van België (Funebra). Toch worden er (vooral) online steeds meer budgetuitvaarten aangeboden, waarin een volledige uitvaart aan 2.500 euro wordt beloofd. “Die bedrijven draaien mensen een rad voor ogen. Het wordt hoog tijd voor een kwaliteitslabel voor uitvaartondernemers.” 

53 reacties

 • Miguel N. Noridine

  3 jaar geleden
  besef wel dat met een kwaliteitslabel klanten ook wel degelijk kwaliteit en een open communicatie en inzichten zullen vragen he.
 • René Neeskens

  3 jaar geleden
  Gewoon gaan shoppen bij de begrafenisondernemers in je buurt. Je zult verrast (en later verast) zijn als je de prijzen en allerlei verdoken toeslagen vergelijkt. Het is gewoon handel, anders niets. Als toemaatje krijg je dan ook nog een brief van de Vlaamse gemeenschap, waarin je aangemaand wordt de nalatenschap te regelen en kenbaar te maken. Daarvoor moet je meestal een notaris onder de arm nemen die ook een aanslag pleegt op je portefeuille. Leuk land.
 • Peter De Clercq

  3 jaar geleden
  Vorig jaar meegemaakt bij de begrafenis van mijn vader : drukwerk 1000€ . Prijs gevraagd bij mijn drukker : 200€ voor hetzelfde ! Veel begrafenisondernemers zijn niet eerlijk . Ze maken van de mens hun verdriet misbruik om hoge prijzen aan te rekenen ...
 • wim rooyakkers

  3 jaar geleden
  Als ge uw hele leven gewerkt hebt,en belastingen betaald heeft dan zou de overheid gewoon een standaard begrafenis moeten betalen,want ze hebben al genoeg verdiend aan de werkenden.wil je een luxe uitvaart?dan zelf bij bijbetalen .
 • Axel Italis

  3 jaar geleden
  Net van een familielid afscheid genomen, is inderdaad rond de 3000 euro. Wat mij het meest stoorde is hoe een mens na zijn dood plots ' afval ' wordt. Moet, in de kliniek zo snel mogelijk weg, liefst vandaag. Koelkast kost 150 per dag. Crematie zonder kist kan, maar ' lijkzak ' kost meer dan MDF kist. En er is geen alternatief. Vlaamse gemeenschap is wel meelevend, krijgt onmiddellijk een brief met deelneming, en dat je binnen de drie maanden aangifte moet indienen van de nalatenschap!