Armoede op de huurmarkt: "Minister Diependaele moet dringend het recht op wonen garanderen”
Vlaams minister Matthias Diependaele (N-VA) moet dringend het recht op wonen garanderen. Dat zegt Groen nadat een ‘Pano’-reportage gisteren in beeld bracht dat steeds meer Vlamingen geen goede betaalbare woning vinden. Ook s.pa dringt aan “op een sterke overheid die durft in te grijpen op de huurmarkt”.
Delen per e-mail
"Vandaag is er een onaanvaardbaar lange wachtlijst van kandidaat-huurders voor een sociale woning. Meer dan 150.000 Vlamingen moeten gemiddeld meer dan drie jaar wachten op een betaalbare, sociale woning. Steeds meer mensen komen tijdens het wachten in de armoede terecht omdat ze de hoge huurprijs op de private huurmarkt niet kunnen betalen", zegt Vlaams parlementslid An Moerenhout (Groen).
Dat is onaanvaardbaar, klinkt het. Volgens het parlementslid draagt de N-VA een verpletterende verantwoordelijkheid. "Het woonbeleid is sinds de meest recente staatshervorming in handen van N-VA, maar Homans en Diependaele hebben nagelaten om oog te hebben voor de meest kwetsbaren. Zo nam de armoede op de huurmarkt jaar na jaar toe."
Sp.a: “Verlaag drempels voor huurpremies”
Iedereen heeft recht op een kwaliteitsvolle en betaalbare woning, ook als je huurt, zegt ook Vlaams parlementslid voor sp.a Maxim Veys. “We hebben nood aan een sterke overheid die dit probleem écht aanpakt en die slim investeert in de bouw van sociale woningen en de drempels voor huurpremies in afwachting verlaagt. Renovatiepremies voor verhuurders moeten kunnen wanneer zij zich ertoe verbinden voor een langere tijd een verlaagde huurprijs te vragen”, zegt hij.
Groen wil dat minister Diependaele een huurpremie voorziet voor alle wachtenden op een sociale woning, en niet pas na vier jaar wachten zoals dat vandaag het geval is. Ook het aantal woningen op de huurmarkt moet naar omhoog.
Diependaele liet in ‘De Ochtend’ op Radio 1 weten dat hij in overleg wil gaan met de verhuurders om de Vlaamse huursubsidies en -premies meer bekendheid te geven. Slechts de helft van de mensen die op dergelijke steunmaatregelen recht heeft maakt daar nu gebruik van, zo blijkt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Sparen
Ineens is de mobilhome weer populair: zo financiert u de aankoop ervan
Viroloog Marc Van Ranst prijst de mobilhome aan als het geknipte reisvervoer in coronatijden. Kneuterigheid ten top of juist très cool? De Belg lijkt toch vooral de laatste mening toegedaan. De camper kon de afgelopen jaren al op een groeiende interesse rekenen, maar lijkt vandaag nog populairder dan ooit tevoren. Goedkoop zijn ze dan weer niet, maar gelukkig kan u naar de bank voor een lening. Spaargids.be zocht uit waar u rekening mee moet houden. -
12
Fitnessbranche eist duidelijkheid: “Kan niet dat enkel sectoren die naar rechtbank stappen, mogen denken aan heropening”
De fitnesssector eist meer duidelijkheid over wanneer de sector opnieuw de deuren mag openen. Dat meldt branchefederatie Fitness.be in een persbericht. Volgens de sectororganisatie liggen de protocollen voor een veilige heropening al klaar, maar werden die niet eens besproken op het meest recente overlegcomité. Dit terwijl contactberoepen wel opnieuw de deuren mogen openen. “Blijkbaar gelden er verschillende regels voor verschillende sectoren”, klinkt het. -
Europa kan antitrustonderzoek beginnen als bedrijven uit EU verdwijnen
-
-
PREMIUM
Je auto inruilen voor een (elektrische) fiets? "Je bespaart tot wel 4.591 euro per jaar"
-
Deze cognac handtassen moet je zeker hebben in je kledingkast
Hoeveel handtassen heb jij in je kast hangen? En hoeveel van die tassen gebruik je echt? Om nog meer miskopen te vermijden presenteren we je graag dé drie handtassen die iedere vrouw moet hebben. Eén ding hebben ze alvast met elkaar gemeen. Met hun warme cognactint passen ze bij iedere outfit. Ninashop.be selecteert haar favoriete cognac hantassen. -
Energie
Coöperatieve energieleveranciers: wie zijn ze en betaalt u er ook meer?
De grote namen op onze energiemarkt zijn de meeste mensen wel bekend, maar ook kleinere spelers winnen de laatste jaren aan belang. Zo kiezen veel mensen bewust voor een zogenaamde coöperatieve energieleverancier. Mijnenergie.be legt uit hoe die werken en of er ook een voelbaar verschil is op de energiefactuur. -
Sparen volgens de 50-30-20-regel: hoe werkt het?
93 reacties
Michael GOORMACHTIGH
Gaston Verlinden
Peter Dermaut
Alexa Grieken
Vital Verstraten