Angst om te beleggen? Start met een gerust hart dankzij deze tips
SpaargidsNu het traditionele spaarboekje bijna niets meer opbrengt, overweegt u misschien al alternatieve manieren om te sparen. Beleggen rendeert doorgaans meer, maar veel mensen durven dat vaak niet goed aan. Met de volgende vijf tips kan u met een gerust hart starten met beleggingen.
Meer risico, veel meer winst
Gaat u even na hoe veel uw spaarboek het afgelopen jaar heeft opgebracht. Valt tegen, niet? Akkoord, het ene spaarboekje is het andere niet, maar de best renderende spaarrekeningen die we momenteel op Spaargids.be vinden, leveren niet meer dan 1,20 procent op.
En in veel gevallen is het nog een pak minder. Omdat de inflatie rond de 2 procent blijft hangen, werkt een spaarboek momenteel zelf het verlies van uw koopkracht in de hand.
Gelukkig wil dat niet zeggen dat uw geld niet meer kan renderen. Zo kan beleggen wel degelijk een lucratief alternatief vormen. Veel Belgische spaarders durven er echter niet goed aan te beginnen, uit schrik voor het doemscenario van grote verliezen. Als u echter de volgende aandachtpunten in het achterhoofd houdt, dan kunt u met iets meer risico veel meer geld bijeen sparen.
1. Spreid uw beleggingen
Door uw beleggingen in de tijd te spreiden, beperkt u automatisch de kans op verlies. Op die manier lukt het immers beter om mogelijke schommelingen op de beurs af te vlakken.
Die strategie maakt het ook minder lastig om te bepalen wanneer u wilt instappen. Als u wacht op de allerlaagste koers, is de kans reëel dat u blijft wachten. Dan doet u er beter aan om op bepaalde vaste tijdstippen een klein bedrag te beleggen; zo is uw kans op een mooi rendement ook hoger dan wanneer u eenmaal een groot bedrag belegt dat volledig afhankelijk is van de huidige koers.
2. Gemakkelijke fondsen
Hebt u zelf niet de tijd of kennis om uw beleggingsportefeuille te beheren? Dan kan u in een fonds stappen. Uw fondsbeheerder zal dan zijn expertise aanwenden om voor u een goed evenwicht te zoeken tussen aandelen, obligaties en cash.
Bijkomend kan u kiezen tussen een zogenaamd actief of passief beheerd fonds. Simpel gesteld: een actief beheerd fonds wil beter scoren dan de markt, een passief beheerd fonds volgt de markt. Bij het eerste zal uw potentieel rendement iets hoger liggen, maar u zal ook een iets groter risico moeten nemen.
Tip: Vergelijk hier een aantal fondsen van bekende banken
Houdt u toch liever zelf de touwtjes in handen? Dan dient u zeker over de nodige kennis te beschikken en moet u natuurlijk ook zelf de koers volgen en u verdiepen in de bedrijven waar u potentieel in wil beleggen.
3. Beleg op lange termijn
Wanneer stapt u best uit een bepaald beleggingsfonds? Wie belegt op langere termijn - bijvoorbeeld over een looptijd van tien jaar - hoeft zich daar niet veel zorgen over te maken: de fondsbeheerder zal de prestaties van de onderliggende beleggingen op de voet volgen en de samenstelling van uw fonds optimaliseren.
4. Pas op voor de kosten
Bij elke financiële transactie horen kosten - verlies die dus ook niet uit het oog als u gaat beleggen. Op lange termijn kunnen (te) hoge kosten nefast zijn voor de winstgevendheid. Als u regelmatig belegt, doet u er goed aan om de kosten bij de verschillende banken eens naast elkaar te zetten.
5. Koppel het zekere aan het onzekere
Twijfelt u toch nog, dan kunt u een belegging combineren met een spaarproduct dat meer zekerheid biedt. Zo kiest u voor de gulden middenweg.
U kunt bijvoorbeeld beleggingen combineren met een termijnrekening met vaste rentevoet op (middel)lange termijn. Hoewel u van termijnrekeningen vandaag ook geen torenhoge rentes hoeft te verwachten, leveren ze doorgaans meer op dan een spaarboekje.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tweakers
Een topsmartphone voor amper 175 euro: onze techexpert toont waar je kwaliteit krijgt voor een beperkt budget
Niet iedereen wil of kan zomaar 1.000 euro of meer ophoesten voor een nieuwe smartphone. Donovan Kerssenberg, expert in het segment smartphones bij technologiesite Tweakers, tipt zijn drie absolute aanraders van het moment voor een kleiner budget: minder dan 250 euro, 250 à 500 euro en meer dan 500 euro. -
HLN Shop
Voor nog geen 200 euro vliegen én slapen in Venetië, Berlijn of Londen: de scherpste reisdeals op een rij
Kriebelt het om op vakantie te vertrekken, maar wil je er niet te veel geld aan spenderen? Wie het slim aanpakt, kan ook voor een klein budget een leuke reis ondernemen, binnen én buiten Europa. ‘Low cost’ maatschappijen overtroeven elkaar met de meest interessante pakketreizen. HLN Shop helpt je bij het kiezen van een vakantie op jouw maat. -
17
Energiesector krijgt laatste kans om wanpraktijken bij deur-aan-deurverkoop te bannen
Minister van Energie Tinne Van der Straeten kondigt een actieplan aan om de wanpraktijken van bepaalde energieleveranciers aan te pakken. De energiesector krijgt een laatste kans om de problemen met deur-aan-deurverkoop te bannen, anders dreigt een totaalverbod. -
-
Spaargids.be
Steeds meer Belgen veranderen van bank: waarom kiezen voor een andere zicht- of spaarrekening?
In 2021 stapten maar liefst 107.462 Belgen via de gratis bankoverstapdienst Bankswitching over naar een andere bank. Zowel voor zicht- als spaarrekeningen zoeken veel klanten hun heil bij een andere financiële instelling. Maar welke voordelen levert zo’n overstap mogelijk op? Spaargids.be biedt een overzicht. -
Spaargids.be
Sterven bij de ene bank duurder dan bij de andere: zoveel rekent jouw bank aan
Na het overlijden van een dierbare staan de erfgenamen heel wat kosten te wachten. Naast de belasting op de erfenis, rekent ook de bank een vergoeding aan. Onder de noemer ‘aanrekening kosten nalatenschap’ bundelt de bank de kosten die ze maken bij de administratieve formaliteiten in geval van overlijden. Een analyse van Spaargids.be leert dat sterven bij de ene bank een pak duurder uitvalt dan bij de andere. -
PREMIUM
Switch-medewerkers klappen uit de biecht: “Zelfs een demente man werd erin geluisd”
-
Producent van Knorr, Lipton en Dove waarschuwt dat boodschappen wellicht nog duurder zullen worden
De Britse multinationale onderneming Unilever - vooral bekend van voedings- en verzorgingsmerken als Knorr, Ben & Jerry’s, Unox en Dove - waarschuwt dat de productiekosten blijven oplopen. En dat zal de consument wellicht ook voelen. In 2021 verhoogde de multinational zijn verkoopprijzen al om zo de sterk gestegen grondstofkosten te compenseren.
6 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerEric De landtsheer
Ivan .Vanmechelen
Andy De Schieter
jean-pierre rejek
Dany Herman