4 alternatieven voor het spaarboekje
SparenKlassiek sparen brengt niet veel meer op, dat weten we. Is er dan geen enkele manier om inkomsten te halen uit uw spaarcenten? We zochten uit hoe u toch nog regelmatige inkomsten kan puren uit uw spaarcenten.
Delen per e-mail
Het merendeel van de spaarrekeningen biedt nog slechts de wettelijke minimumrente van 0,11 procent. Parkeert u 100.000 euro op zo’n spaarrekening, dan levert u dat na een jaar dus een droevige 110 euro op. Bij de prijsbrekers is het niet veel beter gesteld. Santander Consumer Bank verlaagt vanaf 1 november de totale vergoeding op de Vision +-rekening naar 0,6 procent. Dan brengt 100.000 euro na een jaar 600 euro op. Wie meer wil halen uit zijn spaarcenten en ook op zoek is naar regelmatige inkomsten, moet dus uitkijken naar alternatieven. We lijsten de mogelijkheden op.
1. Dividenden
Beleggers die zoeken naar regelmatige inkomsten hebben vaak een voorkeur voor dividendaandelen. Dat zijn aandelen van bedrijven die meestal een substantieel deel van de winst uitkeren aan de aandeelhouders in de vorm van een dividend. Beleggers krijgen het dividend jaarlijks uitbetaald.
Het wordt in ons land belast met 30 procent roerende voorheffing. Bedrijven zijn trouwens niet verplicht om een dividend uit te keren. Ze kunnen ook beslissen om het dividend te verlagen of zelfs helemaal te schrappen, bijvoorbeeld als hun schulden te veel zijn opgelopen.
Een voorbeeld: het (bruto)dividendrendement van een traditionele dividendwaarde, zoals Proximus, schommelt momenteel rond 5,5 procent. Toch een groot verschil met de spaarrente! Let wel: het dividendrendement (dat de verhouding weergeeft tussen de koers van het aandeel en het dividend) zegt niet alles. Een dividendrendement van bijvoorbeeld meer dan 10 procent is vaak een gevolg van een grote koersdaling van het aandeel.
Het is dus beter om niet per se op zoek te gaan naar de aandelen met het hoogste dividendrendement, maar wel naar bedrijven die de reputatie hebben jaar na jaar een licht stijgend dividend uit te keren. De investeringsholding Sofina is een goed voorbeeld: het dividend is sinds 1956 onafgebroken gestegen.
2. Vastgoedvennootschappen
Dividendjagers nemen vaak ook gereglementeerde vastgoedvennootschappen (zogenaamde gvv’s) op in hun beleggingsportefeuille. Dat zijn ondernemingen die investeren in vastgoed. Vaak concentreren die zich ook op nichemarkten, zoals logistiek vastgoed, zorgvastgoed of commercieel vastgoed.
De gvv’s – zoals bijvoorbeeld Aedifica, Befimmo, Cofinimmo, Montea, Retail Estates en WDP – zijn wettelijk verplicht om minstens 80 procent van hun winst uit te keren. Dat maakt hen vaak interessante dividendaandelen. Het dividendrendement van de belangrijkste gvv’s schommelt momenteel rond 3 à 6 procent.
Lees meer: Zo investeert u via de beurs in vastgoed
3. Beleggingsfondsen
Om risico’s te spreiden is het altijd verstandig om te investeren in meerdere dividendaandelen of vastgoedvennootschappen. Beleggers kunnen dat ook opvangen door te beleggen in beleggingsfondsen, die zelf investeren in een groot aantal bedrijven. Sommige fondsen spitsen zich specifiek toe op dividendaandelen. Kempen Global High Dividend Fund is een voorbeeld. Het fonds investeert alleen in bedrijven met een dividendrendement van meer dan 3 procent. Vergelijk hier het aanbod beleggingsfondsen.
4. Obligaties
In het verleden belandden beleggers die op zoek waren naar regelmatige inkomsten ook steevast bij obligaties. Dat is een lening aan bedrijven of overheden. De belegger krijgt op de eindvervaldag het volledige kapitaal terug en krijgt intussen een jaarlijkse rente uitgekeerd (de zogenaamde coupon).
Door de lage rente zijn ook obligaties minder interessant geworden. Intussen zijn er zelfs steeds meer bedrijven die een negatieve rente uitkeren: beleggers betalen dus eigenlijk om hun geld bij een bedrijf te parkeren. Hogere coupons zijn enkel nog te vinden bij minder gezonde bedrijven (waarbij het risico groter is dat ze failliet gaan en het kapitaal niet terugbetalen) of bij obligaties in meer risicovolle groeilanden in bijvoorbeeld Azië.
Tip: Toch liever een spaarrekening? Met deze spaarrekening simulator vind je snel de hoogste rente.
Lees ook:
Bron: spaargids.be.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energie
Slapend energiecontract kost u meer dan u denkt
De federale energieregulator CREG becijferde recent dat één miljoen gezinnen meer dan 500 euro per jaar te veel betalen omdat ze niet op zoek gaan naar een goedkoper energiecontract. Vooral de slapende energiecontracten zijn een doorn in het oog. Veel gezinnen blijven gebonden aan dure contracten die de leveranciers jaar na jaar verlengen. Mijnenergie.be bekijkt of zo’n stilzwijgende overeenkomst wel toegelaten is. -
Jobs
Dit worden de uitdagingen voor de ICT-sector in de komende jaren
Vanuit ons kot werken, shoppen, les volgen en eten bestellen. ICT’ers wisten het voorbije coronajaar niet waar eerst gesprongen om al die zaken technisch mogelijk te maken. Maar wat als de pandemie straks voorbij is? Ziet de toekomst er dan nog rooskleurig uit voor de ICT-sector? Jobat.be vroeg het aan Patrick Slaets van technologiefederatie Agoria. -
100.000 Vlamingen met zonnepanelen zien teller niet meer terugdraaien
Het arrest van het Grondwettelijk hof dat het principe vernietigt van de terugdraaiende teller voor eigenaars van zonnepanelen én een digitale meter is gepubliceerd in het Staatsblad. Gevolg: 100.000 Vlamingen die zonnepanelen op hun dak liggen hebben en bij wie een digitale meter is geïnstalleerd, zien hierdoor hun teller niet meer ‘terugdraaien’. Het principe geldt niet langer sinds middernacht. -
-
Sporten in stijl: de perfecte tassen voor tijdens je work-out
De lente staat voor de deur. Tijd om die wintervetjes aan te pakken! Een bezoekje aan de fitness zit er nog even niet in, maar ook in openlucht kan je aan je summer body werken. Ninashop.be selecteert haar favoriete tassen waarmee jij in stijl kan bewegen. -
15
Heathrow komt met extra ‘coronataks’ voor vertrekkende passagiers
De Londense luchthaven Heathrow gaat vertrekkende passagiers 8,90 pond (11,5 euro) extra in rekening brengen. De nieuwe ‘coronataks’ is een poging om de kosten te dekken. Heathrow is zwaar getroffen door de coronapandemie. De grootste Britse luchthaven is afhankelijk van langeafstandsvluchten en die markt is ingestort. -
PREMIUM
Van plan om te barbecueën dit weekend? Grillmaster Peter De Clercq legt uit welk toestel de beste smaak verzekert
-
Sparen
Financiële steun van (schoon)ouders bij een verbouwing: met deze regels moet u rekening houden
Volgens een onderzoek (2019) in opdracht van AXA Bank krijgen 6 op de 10 jongvolwassenen financiële hulp van de ouders als ze een woning kopen. Maar er zijn ook andere opties. Wat als uw (schoon)ouders bijvoorbeeld een stuk van de verbouwingswerken willen betalen? Spaargids.be bekijkt hoe u dat kan regelen en met welke potentiële problemen u best rekening houdt.
0 reacties