Jan Mulder over de videoref: "Een beetje verwarring is toegestaan en zeker geen reden om deze technologie in twijfel te trekken"
Het voetbalseizoen zit er dan wel op, dat wil niet zeggen dat Jan Mulder geen voetbal meer kijkt. Zo zag hij gisteren Duitsland - Kameroen en heeft de HLN-commentator zijn geheel eigen mening -hoe kan het ook anders- over de videoref.
Delen per e-mail
Aftrap direct achteruit. Die rare, gevoelloze streep de verkeerde kant op: ik kan er niet aan wennen en verlang terug naar het tikje opzij. Het was zo'n mooi, aarzelend begin van de voetbalmatch, ik werd er altijd een beetje sentimenteel van. (There's nothing wrong with the Bee Gees, John Lennon zei het al.)
Nu wil de Fifa ook nog de vrije trap aanpakken: meteen zelf verder dribbelen is straks toegestaan. Meer 'verbeteringen' dreigen. Alleen de aanvoerder mag met de scheidsrechter praten. Geen tweede kans via de rebound nadat de doelman je penalty heeft gestopt. Een te wisselen speler wordt verplicht bij de dichtstbijzijnde kalklijn uit het speelveld te stappen. Strengere controle op de tijdslimiet van de keeper met balbezit (zes seconden gepermitteerd). Al deze vernieuwingen die de Fifa al heeft ingevoerd of zal gaan invoeren, zijn overdreven en niet aanzienlijk genoeg (aftrap en vrije trap naar jezelf) of de oude spelregels voorzien al in bestraffing van de overtreding ervan.
Maar: de keeper loopt zes seconden, twaalf seconden, achttien seconden met de bal, en de scheids grijpt niet in. Van een strafschop in tweede instantie alsnog een goal maken: is dat zó erg? Alleen de aanvoerder laten mekkeren is al lang de regel, de arbitrage laat jammer genoeg alle anderen ook schreeuwen en trekken, sterker, hij vindt zichzelf vredestichter van opstootjes en duikt wilder dan de spelers in een vechtende meute.
Vergissing. Hij is scheidsrechter en geeft, als er gevochten en getrokken wordt, slechts kaarten. Gaat een te wisselen speler tergend langzaam naar de kant: hij trekke geel. Is de irritante slak vijf meter verder niet sneller geworden: de rode kaart. Het gebeurt niet, de scheidsrechters weigeren de spelregels toe te passen. Zouden ze dat wel doen dan is vernieuwing niet aan de orde. De invoering van de videoref is de enige vernieuwing die hoogst nodig is en zeer mag worden toegejuicht. Zondag, in de Confed Cup tijdens Duitsland-Kameroen, ontstond er in de regiekamer van de videoref verwarring. Eerst werd de verkeerde speler eruit gestuurd, toen kwam de correctie. En was het wel rood? (Twee kemphanen hadden beide een te hoog been, de ene raakte de andere licht.)
Misschien was het geen rood, maar de nauwgezetheid van een scheidsrechterlijke beslissing wordt vele malen groter na bestudering van de beelden. Een beetje verwarring is toegestaan en zeker geen reden om deze uitstekende, zeer behulpzame technologie in twijfel te trekken of zelfs af te wijzen. Bij alle wedstrijden graag een videoref, vanaf heden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Video
Videoref laat massale knokpartij ongemoeid in turbulente slotfase van duel Mexico - Nieuw-Zeeland
-
Sparen
10.000 euro sparen zorgt meestal voor amper 11 euro interest, maar spaarwoede van de Belg neemt niet af
295 miljard euro. Dat is het duizelingwekkende bedrag dat alle Belgen samen op hun spaarboekjes hebben geparkeerd. De coronacrisis heeft onze spaarinspanningen allerminst aan banden gelegd, integendeel, aangezien onze spaarrekeningen vorig jaar met 13 miljard euro of 4% aandikten. Spaargids.be bekijkt wat die spaarcenten nog opbrengen. -
Sparen volgens de 50-30-20-regel: hoe werkt het?
-
-
Video
Weer controverse rond videoref: scheids weigert rood te trekken na gemene elleboogstoot
De videoscheidsrechters zijn niet onbesproken geweest in de Confederations Cup. Ook in de finale tussen Chili en Duitsland moesten de heren achter het scherm voor uitsluitsel zorgen. Gonzalo Jara had Timo Werner net op een flinke elleboogstoot getrakteerd. Na veel vijven en zessen besloot scheidsrechter Milorad Mazic dan toch de beelden te bekijken. Daarop was duidelijk te zien hoe Jara een gemene elleboogstoot uitdeelde aan de Duitse puntaanvaller. En toch kreeg de Chileen slechts een gele kaart onder de neus geduwd. Terwijl rood hier altijd op zijn plaats was. Zo zie je maar, zelfs met een videoref kunnen er nog steeds fouten gemaakt worden. -
Confederations Cup
Rood en dan weer geen rood: Siani (KV Oostende) samen met videoref spilfiguur in vreemde fase tegen Duitsland
Kameroen slaagde er op de Confederations Cup in Rusland niet in een van zijn drie groepsmatchen te winnen. De Afrikaanse kampioen verloor van Chili (0-2) en Duitsland (3-1), en speelde 1-1 gelijk tegen Australië. "Dat verrast me niet", reageerde Kameroens bondscoach Hugo Broos na de uitschakeling in de groepsfase. -
Video
Voetbal is niet meer hetzelfde met nieuw hulpmiddel: de videoref zorgt voor commotie
Hugo Broos heeft zijn debuutmatch op de Confederations Cup met Kameroen verloren tegen Chili (0-2), maar niemand die daar over sprak. Wel over de videoref, voor het eerst van de partij op een internationaal toernooi. Op slag van rusten ging Chili aan het vieren na een goal van Vargas, maar een minuutje later kon het feest gestaakt worden. Buitenspel, oordeelde de videoref. Afgaande op bovenstaand beeld, erg twijfelachtig. -
Deze cognac handtassen moet je zeker hebben in je kledingkast
Hoeveel handtassen heb jij in je kast hangen? En hoeveel van die tassen gebruik je echt? Om nog meer miskopen te vermijden presenteren we je graag dé drie handtassen die iedere vrouw moet hebben. Eén ding hebben ze alvast met elkaar gemeen. Met hun warme cognactint passen ze bij iedere outfit. Ninashop.be selecteert haar favoriete cognac hantassen.