President Donald Trump en zijn adviseur Steve Bannon, oprichter van de extreemrechtse nieuwssite Breitbart News. Bannon krijgt een vast zitje in de Nationale Veiligheidsraad. De stafchef en het hoofd van de inlichtingendiensten moesten plaats ruimen voor Bannon.
Volledig scherm
President Donald Trump en zijn adviseur Steve Bannon, oprichter van de extreemrechtse nieuwssite Breitbart News. Bannon krijgt een vast zitje in de Nationale Veiligheidsraad. De stafchef en het hoofd van de inlichtingendiensten moesten plaats ruimen voor Bannon. © REUTERS

Michael Moore: "Donald Trump is volop staatsgreep aan het plegen"

Wars van alle peilingen durfde hij voorspellen dat niet Hillary Clinton maar Donald Trump de presidentsverkiezingen zou winnen. Toen iedereen tijdens de overgangsperiode nog meende dat de soep niet zo heet zou gegeten worden als ze wordt opgediend, waarschuwde hij dat Trump écht die grensmuur tegen Mexicaanse migranten zou bouwen en dat hij een moslimban zou invoeren. Nu stelt documentairemaker en politiek commentator Michael Moore onomwonden dat Donald Trump bezig is met een staatsgreep maar dat dit besef nog niet is doorgedrongen in de VS. Het ontslag van waarnemend justitieminister Sally Yates en Trumps boodschap aan de diplomaten die zijn moslimban aanvechten - "als het jullie niet zint, neem dan ontslag" - zijn op zijn minst aanleiding tot ongerustheid.