Graffiti van Bachusfiguur in de 'feestzaal' van de Charlatan, die voor de gelegenheid tot 'Belgica' werd omgedoopt. Werk van graffitikunstenaar A Squid Called Sebastian.
Volledig scherm
Graffiti van Bachusfiguur in de 'feestzaal' van de Charlatan, die voor de gelegenheid tot 'Belgica' werd omgedoopt. Werk van graffitikunstenaar A Squid Called Sebastian. © A. Gyseflinck

'Belgica' komt tot leven in Charlatan en vice versa

"De cirkel is rond", zegt Felix van Groeningen, wiens nieuwe film 'Belgica' zondag in Gent zijn Belgische première kent. Vanavond wordt in café Charlatan, dat Felix' vader Jo in 1988 opstartte, zaal Barbaar tot Belgica herdoopt. "De Jezusfiguur die hier al twintig jaar op de muur stond, heeft graffitikunstenaar A Squid Called Sebastian vervangen door een Bachus die een aspirientje neemt", knipoogt Gerald Claes. De uitbater van Charlatan en zijn broer Joris inspireerden van Groeningen voor de broers in de film - magistraal neergezet door Tom Vermeir en Stef Aerts. De hele maand maart treden in Charlatan bands op die - alweer broers - Stephen en David Dewaele (Soulwax, 2ManyDJS) voor de soundtrack van de film samenstelden.