Jessica en Amy startten samen 'Alfavrouwen', een community die vrouwelijke ondernemers ondersteunt, zeker in coronatijden.
Volledig scherm
PREMIUM
Jessica en Amy startten samen 'Alfavrouwen', een community die vrouwelijke ondernemers ondersteunt, zeker in coronatijden. © Lise Van Trijp

Vrouwelijke ondernemers lijden onder corona, bij ons blijven ze overeind door elkaar te helpen in community ‘Alfavrouwen’. “Zonder enige jaloezie of concurrentie”

Vrouwelijke ondernemers lijden harder onder de coronacrisis dan mannelijke, blijkt uit onderzoek. En toch lanceerden vorig jaar meer Vlamingen een eigen zaak dan in 2019. “Een crisis kan een sterk startpunt zijn”, geloven Amy Vandeputte en Jessica De Block. De Antwerpse onderneemsters zijn de bezielers van ‘Alfavrouwen’, een Belgische online community met zo’n 9.000 leden die vrouwelijke ondernemers ondersteunt. Met elkaars hulp en tips bouwden heel wat ‘Alfavrouwen’ in 2020 toch een succesvolle zaak op. “Het grootste obstakel voor een vrouwelijke onderneemster? Zichzelf.”

  1. Er zijn steeds meer ‘superpendelaars’. Chloë (23) en Sofie (44): “Soms lijkt mijn dag alleen uit werken te bestaan”

    Er zijn steeds meer ‘superpen­de­laars’. Chloë (23) en Sofie (44): “Soms lijkt mijn dag alleen uit werken te bestaan”

    Duurt het langer dan anderhalf uur voor je van je voordeur tot aan je bureau bent? Dan ben je een ‘superpendelaar’. Opvallend: sinds het coronavirus de bedrijfswereld hertekende, zit ver pendelen in de lift. Chloë (23) en Sofie (44) vertellen wat hen drijft om de afstanden te overbruggen, mobiliteitsexpert prof. dr. Cathy Macharis geeft duiding. “Ik ben liever langer onderweg en gepassioneerd door mijn werk, dan dat ik dichter bij huis mijn ei niet kwijt kan.”
  2. POLL. Ben jij een voorstander van ouderschapsverlof voor je puppy of kitten, ofwel ‘pawternity leave’?

    POLL. Ben jij een voorstan­der van ouder­schaps­ver­lof voor je puppy of kitten, ofwel ‘pawternity leave’?

    ‘Pawternity leave’: ouderschapsverlof wanneer je een puppy, kitten of eender welk klein diertje in huis haalt. Even tijd om je nieuwe huisdier te helpen om zich te settelen, of om de band tussen huisdier en eigenaar beter te ontwikkelen. Ook kunnen tijdens die betaalde afwezigheid spuitjes bij de dierenarts geregeld worden en kan het huisdier wennen aan vaste routines. Steeds meer bedrijven in de VS en in de UK passen het reeds toe. Nuttig of niet?