Voor millennials is openlijk praten over loon geen taboe meer, voor jou wel?
Praten over je loon met collega’s, vrienden en familie is voor veel mensen een taboe. Maar millennials - tegendraads dat ze zijn – hebben daar veel minder problemen mee. Uit een onderzoek van de financiële website The Cashlorette blijkt dat 63 % van de millennials tussen 18 en 36 vrijuit praat over hun loon met familieleden, 48 % bespreekt inkomsten met vrienden en 30 % heeft het erover met collega’s.
Daar tegenover staat dat amper 41 procent van de babyboomers (voor dit onderzoek mensen tussen de 53 en 71) vertellen wat ze verdienen aan familieleden, 21 procent vertelt het aan vrienden en amper 8 procent aan collega’s. Amerikaanse cijfers, maar uit een enquête van uitzendkantoor Walters People blijkt dat drie kwart van de Belgen niet graag over geldzaken praat en dan al zeker niet met collega’s.
Gelijkheid
Millennials voelen in het algemeen minder schroom dan de babyboomers, ook hun seksleven bespreken ze bijvoorbeeld veel openlijker met elkaar. Dat ze sneller vertellen wat ze verdienen komt volgens The Cashlorette enerzijds omdat ze gelijkheid hoog in het vaandel dragen. Open communicatie over salaris leidt tot een grotere bewustwording, want hoe kun je anders te weten komen dat je mannelijke collega meer verdient dan jij, terwijl jullie dezelfde functie hebben?
Het zorgt er ook voor dat je je eigen waarde op de arbeidsmarkt er beter door kunt inschatten. Zeker wie nog maar net begonnen is met werken, heeft vaak geen idee wat te verwachten van een startersloon. Zo kun je vermijden om onrealistische loonvoorstellen te doen tijdens een sollicitatiegesprek, en je krijgt er ook meer controle door bij loononderhandelingen.
Relatie veranderen
Dat het taboe stilaan verdwijnt, is volgens de website alleen maar positief. “Hoe meer je erover praat, hoe meer je erover leert en hoe minder jij benadeeld kan worden.” Al waarschuwen ze ook wel dat het belangrijk is om even stil te staan bij hoe de persoon tegen wie je het vertelt gaat reageren. “Openlijk je loon bespreken kan een relatie veranderen, positief maar ook negatief. Flap het er dus ook niet zonder nadenken uit tegen eender wie.”
Poll
Praat jij openlijk over je loon?
-
Nee, daar heb ik helemaal geen behoefte aan. (24%)
-
Ja met iedereen, waarom niet? (36%)
-
Niet met collega's, wel met vrienden en familie. (20%)
-
Alleen met familieleden. (10%)
-
Ik bespreek het met collega's. (5%)
-
Met vrienden, niet met collega's of familieleden. (6%)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Studeren op latere leeftijd: goed of slecht idee? “Er zijn andere uitdagingen dan in jouw studententijd”
-
PREMIUM
Opslag vragen als vrouw? De kans is kleiner dat je hem krijgt: expert geeft 7 tips om dat te veranderen
-
Livios
De zon weren met screens of rolluiken? Zo maak je de juiste keuze
Tijdens warme zomerdagen loopt de temperatuur in huis snel op. Dat kan je voorkomen met zonwering. Zoals rolluiken en screens. Ze hebben deels dezelfde functies. Toch zijn er ook belangrijke verschillen. Bouwsite Livios biedt een leidraad om uit te maken welke oplossing voor jouw (ver)bouwproject het meest is aangewezen. -
-
PREMIUM
Last van een tirannieke baas, zoals Matthijs van Nieuwkerk? Arbeidsexperte geeft advies. “Verlaat de ruimte”
-
De klassieke, rechthoekige handtas is passé. Dit model is wél erg hot deze zomer
Wat grote labels als Prada en Isabel Marant dit seizoen met elkaar gemeen hebben? Ze zetten massaal de halvemaantas in de spotlights. Alle it-girls dragen hem, en we begrijpen waarom: dit model is minimalistisch maar tóch opvallend en speels. Voor wie het liefst een betaalbaar exemplaar wil: vijftien budgetvriendelijke tassen. -
PREMIUM
4 op de 10 werknemers hebben het oplichterssyndroom. Jij ook?
Doe ik mijn werk slecht? Ergeren mijn collega’s zich aan me? Nu we flexibeler werken, hebben we meer last van het oplichterssyndroom, toont een studie, en dat delen we massaal op sociale media. Vrouwen en één bijzondere leeftijdsgroep lopen het meeste gevaar. Voor welke symptomen moet je uitkijken en raak je er ooit van af? Een loopbaancoach legt het uit. “Voor een deel eindigt dit in een burn-out.” -
Mijntelco
Populaire smartphonedeals onder de loep: interessant of te mooi om waar te zijn?
13 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerTimmie Smet
Nico Herbots
CV DL
Dany Herman
Patrick morel