"Taken uitstellen, minder werken en vaker 'nee' zeggen, kan een burn-out voorkomen"
We worden de laatste jaren om de oren geslagen met berichten over burn-out en iedereen kent intussen minstens één iemand die eraan ten prooi is gevallen. Maar kun je het eigenlijk voorkomen of is iedereen er vatbaar voor?
Jackie van der Werff, Nederlandse psycholoog, vindt het belangrijk dat mensen beter luisteren naar de signalen die het lichaam afgeeft. "Mensen met een burn-out gaan door waar een ander stopt. De mensen die hier op bezoek komen met een burn-out, zeggen altijd: Ik sta op en ik kán niet meer, zomaar opeens. En dan ga je terugkijken en dan zien ze dat ze klachten als moeheid, hoofdpijn en buikpijn al maanden of jaren volstrekt hebben genegeerd."
Uit onderzoek van Universiteit Leiden bleek onlangs dat vier op de tien ziekenhuispersoneelsleden op de spoedafdelingen zich als ‘emotioneel uitgeput' zouden bestempelen. Dat begrijpt Van der Werff: "Mensen met een burn-out zijn harde werkers, die zichzelf tot het uiterste drijven. Zeker in die sector staan er mensenlevens op het spel, en dan is het moeilijk om nee te zeggen."
Je moet het vergelijken met een bankrekening: geef je energie verstandig uit. Anders raak je failliet: een burn-out
Vergeten
Maar volgens Van der Werff zijn niet alleen lichamelijke klachten een signaal dat er iets mis is. De geestelijke problemen moeten zeker niet minder serieus worden genomen. "Bij een aankomende burn-out ontwikkel je onder meer donkere gedachten. Vinden mensen mij wel goed? Ik doe het niet goed! Ik moet sterk zijn. Ik moet niet zo zeuren. Dat mondt langzaam uit in een situatie waarin je zaken gaat vergeten, zoals je sleutels of afspraken. En uiteindelijk heb je nergens meer zin in: geen zin in verjaardagen, geen zin om uit te gaan. En in die vicieuze cirkel is het steeds lastiger om het gedrag stop te zetten."
Het strakke arbeidsethos waar veel mensen mee leven, kan de nekslag betekenen. Want als je iets al jaren zo doet, waarom zou je het dan ineens niet meer kunnen? Moet je jezelf straffen voor je 'luie' gedrag als je uitrust? "Als je deze mix van gevoelens, gedachten en klachten gaat samenvatten, kom je eigenlijk uit op de conclusie dat het ineens zo lijkt te zijn, maar dat een burn-out zich eigenlijk heel langzaam aandient. Gelukkig kunnen we er tegenwoordig wat meer over praten dan lang geleden: het is immers een bekend fenomeen. Begin jaren 70 is het woord 'burn-out' bekend geworden. Maar in deze huidige maatschappij, waarin succes een keuze lijkt en je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen voorspoed, is het relevanter dan ooit."
Het artikel gaat verder onder de foto.
Relativeer!
Een belangrijk onderdeel van een burn-out te lijf te gaan, is relativeren. "Probeer vaker nee te zeggen, of zaken uit te stellen. Moet datgene echt nú gedaan worden door jou? Of kan het ook een andere keer? Als je af en toe overwerkt, kan dat wel. Maar je moet je energiepeil vergelijken met een bankrekening: verdeel je energie verstandig. Je kunt best een keertje hard doorwerken - dan sta je zogezegd rood - maar zorg dat je er dan weer bovenop komt, want als je een burn-out hebt, ben je failliet. En, slaap goed. Pak je rust en zorg voor ontspanning. Ga naar de film, ga iets leuks doen: laad op. Zonder je daarbij schuldig te voelen. Achteraf zeggen mensen altijd: dit gaat mij niet meer gebeuren. Maar, naast ontzettend klote, kan een burn-out ook leerzaam zijn. Als het nodig is om je werkgedrag te veranderen, en dat is uiteindelijk gelukt, kom je er sterker uit."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Nieuw onderzoek: videogames kunnen goed zijn voor je carrière. “Opvallend: één game springt eruit omdat er het grootste aantal skills mee worden ontwikkeld”
Wie videogames speelt, ontwikkelt cruciale professionele vaardigheden als zelfmotivatie, teamwerk en kritisch denken. Dat blijkt uit een nieuwe studie van HR-dienstverlener Randstad. “Als een verleden in de jeugdbeweging of vrijwilligerswerk tot aanbeveling strekken, zou gamen dat ook moeten doen.” Wij bekeken hoe videospellen je vaardigheden helpen ontwikkelen en welke games daarvoor de beste zijn. -
20.000 vrouwen in de bouw: Greet (46) en Kimberley (27) snappen waarom. “Zo fijn om met die mannen te werken”
De bouwsector kampt nog altijd met een van de grootste personeelstekorten van alle sectoren. Jammer, vinden Greet en Kimberley, gelukkig zijn zij als vrouwen stilaan niet meer zo zeldzaam in hun wereld. De één rolde toevallig de sector in als dakwerker, de ander droomt al van kinds af aan van de bouw en verft nu. “Mannen willen zich precies meer bewijzen wanneer er een vrouw op de werf is.” -
TV
STREAMINGTIP. ‘True Crime Belgium: Rijk, Dood & Opgelicht’
Geen genre dat de laatste jaren zo populair is als true crime. Dat is ook Streamz niet ontgaan. Zij brengen in ‘True Crime Belgium’ - waarin de meest schokkende en spraakmakende misdaden van ons land worden belicht - nu het relaas van oplichter Christian Fobe, die twee van z’n slachtoffers van het leven beroofd. -
-
Op sociale media delen we massaal de meest herkenbare frustraties van het kantoorleven
Onze job neemt een groot deel van ons leven in beslag. Geen wonder dat we nu en dan frustraties moeten uiten. Vroeger deden we dat op café na pintje nummer twee, nu liever — en massaal — op sociale media. En ja hoor: die hilarische filmpjes over veeleisende bazen en irritante collega’s (ook wel bekend als de ‘office Linda’s’) zijn erg herkenbaar. -
PREMIUM
“Ik durf zeggen dat ik knap ben.” Vincent Banić over zijn ambities als model, acteur, kok en echtgenoot
-
5 misverstanden over burn-out die dringend de wereld uit moeten
We worden de laatste jaren om de oren geslagen met berichten over burn-out en iedereen kent intussen minstens één iemand die eraan ten prooi is gevallen. Je zou dus denken dat we nu wel begrijpen wat de ziekte inhoudt. Helaas is dat niet het geval. Er bestaan nog veel te veel misvattingen over burn-out. Stressarts Luc Swinnen klaart die graag uit. -
Spaargids.be
2,90 procent rente op je spaarcenten? Hier wordt het sinds 1 maart geboden, op een gratis rekening bovendien
Wie zijn spaargeld op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat heeft staan, krijgt daar tijdens de maand maart een mooie rente voor. Spaargids.be licht de precieze cijfers en voorwaarden toe.
5 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerNico Herbots
Eida Lam
Thierry Vansweevelt
Max Maximus
Peter Buyck