Foto ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © Getty Images

Nog steeds veel discriminatie tegen zwangere vrouwen en ouders op de werkvloer: “Ik werd ontslagen toen ik zwanger was”

“Ik was bang om mijn baas te zeggen dat ik zwanger was. Mijn buikgevoel zei me dat dat verkeerd voor mij zou uitdraaien.” Amélie verloor haar job door haar zwangerschap. Ze is niet alleen: liefst een derde van alle meldingen die het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen vorig jaar ontving over werk, ging over discriminatie op basis van zwangerschap of moederschap.  Adjunct-directeur Liesbet Stevens verklaart waarom de bedrijfswereld nog altijd zo hard is voor moeders én vaders. 

 1. “Ze is poeslief en toch blijf je op je hoede.” Psycholoog vertelt hoe je omgaat met ‘frenemies’ op de werkvloer

  “Ze is poeslief en toch blijf je op je hoede.” Psycholoog vertelt hoe je omgaat met ‘frenemies’ op de werkvloer

  Fijne collega’s zijn ontzettend belangrijk voor je werkgeluk. Helaas kan je het niet met iedereen even goed vinden. Met sommige collega’s heb je zelfs een haat-liefdeverhouding: “work frenemies” noemen we dat. Psycholoog Roos Wolterling legt uit hoe je die types herkent en hoe je vermijdt dat het tot een haatverhouding zonder liefde komt. “Er is geen wet die verbiedt dat je jezelf laat gelden op de werkvloer.”
 1. Jessica en Jolien, vrouwen in de bouw: “De verbazing is groot als we de werf oplopen”
  PREMIUM

  Jessica en Jolien, vrouwen in de bouw: “De verbazing is groot als we de werf oplopen”

  De bouwsector is een mannenbastion: van de 200.000 bouwvakkers in België is nog geen procent vrouw. Steentapijtplaatser Jolien Boonen (29), binnenkort te zien in vtm2-programma ‘Lady Bouwers’, en Jessica Leyne (31), die drie jaar geleden stopte als leerkracht en nu totaalrenovaties voor haar rekening neemt, vertellen vol overgave over hun atypische job en de reacties die daarop komen. “Een vrouw wees ooit naar me, trok haar dochter dicht tegen zich aan en zei haar: ‘Kijk meisje, daarom moet je studeren’.”