Nathalie Francken, zus van Theo Francken, is hoogste Belgische functionaris bij Wereldbank: “Ik focus op wat ik wél kan veranderen, dat scheelt”
Nathalie Francken (44) heeft een topjob. Twee jaar geleden verhuisde ze met haar Deense man Adam en de kinderen Olav (8) en Emilia (6) naar Washington D.C. om plaatsvervangend directeur te worden bij de Wereldbank. Niet minnetjes. Maar was Nathalie een quizvraag, dan raakte zelfs alwetende Ella Leyers niet veel verder dan ‘zus van politicus Theo’. Tijd om persoonlijk te worden met NINA.
Delen per e-mail
Het is 10 uur ’s ochtends in Washington, vijf dagen voor de presidentsverkiezingen. Nathalie popt op aan een bureau onder een witgelakt dakgebinte. Jep, de hoogste Belgische functionaris bij de Wereldbank werkt dus ook van thuis, met de kinderen beneden. Haar smaragdgroene oorbellen doen haar ogen fonkelen, zelfs op een 13-inch-laptop aan de overkant van de oceaan. Deze Alternate Executive Director kan je onmogelijk verdenken van een joggingbroek onder haar desk. Perfect belicht, subtiel opgemaakt en symmetrisch in beeld, zal ze anderhalf uur videobellen, zonder één sip van koffie of water.
Chocomond
Da’s de etiquette, als je twee keer per week online zetelt in de raad van bestuur van de grootste instelling voor ontwikkelingssamenwerking ter wereld, tussen de 25 andere directeurs en hun plaatsvervangers. “Onlangs verscheen mijn dochtertje naast mij in beeld met een chocomond van het ene naar het andere oor. Ik heb het opgegeven om me daar slecht over te voelen. Mannelijke collega’s maken hetzelfde mee. Iedereen begon trouwens te lachen.”
Nathalie’s curriculum staat als een huis, met onderkeldering en plaats voor een pony. Twee masterdiploma’s (landbouwingenieur en economie) plus één doctoraat in de economie. Pagina na pagina struikel je over werkgevers als universiteiten, overheden, ambassades, UNICEF, ngo’s en verschillende keren de Wereldbank. Eén rode draad: de dochter van de dorpsdokter uit Lubbeek gaat voor wereldverbeterende jobs.
Hevig kind
Theo Francken (42) beschrijft zijn grote zus als het alerte, hevige kind dat tijdens de autorit naar Zuid-Frankrijk tien uur wakker bleef, afritten telde, bleef vragen hoe ver het nog was, om de laatste tien minuten voor aankomst alsnog in te dommelen. “Lief, slim en heel rusteloos.” Haar schoolvriendin Hilde – stevige functie bij Coca-Cola – ziet een tennisveldje voor zich. “Ze gaat ervoor, overal en altijd. Maar ze denkt aan de ander. Ik ken niemand met een hoger EQ.” Een empathisch doordouwertje, dus. Dat komt van pas in een wereldwijde economische crisis. Al twee jaar is de missie van de Wereldbank ook die van Nathalie: armoede bestrijden door giften en leningen te verstrekken aan ontwikkelingslanden. Net deze maand kreeg ze een verlenging van nog eens twee jaar, in een iets andere topfunctie.
Wat een moment om zo’n organisatie mee te leiden. Wat betekent COVID-19 voor jou?
“Heel véél werk (lachje). De laatste maanden was het voor ons allemaal bij de Wereldbank dag en nacht werken. We hebben 111 landen geholpen in het voorzien van mondmaskers, beademingstoestellen en essentiële gezondheidsmiddelen. Om die armste landen aan vaccins te helpen, zijn we nu klaar om 12 miljard dollar te besteden. Nooit eerder is zoveel geld op zo’n korte termijn vrijgemaakt, in de geschiedenis van de Wereldbank. De power is ongelooflijk.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“Het is niet alleen gemakzucht”: waarom we liever de schuld bij een ander leggen op de werkvloer
De collega die nooit op tijd reageert, een leidinggevende die nooit feedback geeft: als er iets misgaat op je werk, is het verleidelijk te klagen en naar een ander te wijzen. Toch kom je pas echt verder als je zelf de regie neemt. Hoe doe je dat? -
Onderneemster Zehra Özmen (35) brengt Genkse jongeren dichter bij elkaar met basketbalclub: “Voetbal of basket, dat hoorde volgens mijn vader niet voor een meisje”
Vrouwelijke ondernemers, er zijn er te weinig. Voeg daar een migratie-achtergrond aan toe en het lijstje wordt nog korter. Toch vonden we er die de pijnpunten in hun gemeenschappen aanpakken en zo de wereld op hun eigenzinnige manier een beetje mooier maken. Vandaag: de sportieve Zehra Özmen (35) probeert met haar basketbalclub BC Lions Genk de diverse Genkse jeugd samen te brengen: “Mijn club moet een weerspiegeling zijn van de maatschappij.” -
Jobs Wat als je niet op pensioen wil gaan? Dit zijn de regels voor werken na 65
Het pensioen van tv-icoon Martine Tanghe gaf een nieuwe impuls aan het debat over werken na 65. Wil je blijven werken hoewel je op pensioenleeftijd bent? Of ben je al met pensioen, maar wil je toch iets bijverdienen? Jobat.be bekeek de regels. -
-
Melina Cervesato (44), de onderneemster achter NINA shop, lanceert eigen collectie: “Soms neem je een foute beslissing die geld kost, maar daaruit leer je”
Haar naam doet misschien geen belletje rinkelen, maar haar werk wel: Melina Cervesato is de vrouw achter NINA Shop. Net zoals haar handtassen made in Italy en bestand tegen een stootje. De 44-jarige uit Kampenhout is een onderneemster pur sang, werkt samen met haar man en is ook trotse mama van vier kinderen. Dat is soms even puzzelen, maar: “mijn kinderen hebben nooit in de opvang gezeten.” Dit is haar indrukwekkende parcours, met ups en downs. -
Sparen Gratis renovatiekrediet voor ingrijpende ‘groene’ verbouwingen: dit zijn de voorwaarden en alternatieven
Tegen 2050 zouden bijna alle woningen in Vlaanderen energiezuinig moeten zijn, maar dan moet wel eerst ongeveer 95 procent nog gerenoveerd worden. Om al die groene verbouwingen te stimuleren, geeft de Vlaamse overheid vanaf dit jaar een renteloze lening voor energierenovaties. Spaargids.be bekijkt de (soms strenge) voorwaarden én de alternatieven. -
Sparen Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst. -
PREMIUM
Ja, ze bestaan: 3 Belgische vrouwen die leiden in de techwereld. “Soms krijg ik ongelijk, tot een man precies hetzelfde zegt”
0 reacties