Myriam (20): "Als ik 's avonds achter mijn computer zit en mijn vrienden op café gaan, voel ik mij precies veertig"
#girlboss reeksZelfstandige worden in België is duur en de combinatie met een gezin en een sociaal leven is lastig. En hoewel het een vreselijk stereotype is, beslissen vooral vrouwen daardoor om het niet te doen (de verhouding is nog steeds maar 60-40). Toch zijn er jonge vrouwen die wél een eigen bedrijf opstarten. Elke week spreken wij met zo'n straffe madam die de sprong aandurfde. Vandaag is Myriam Ayari (20) aan het woord, de zeer jonge vrouw achter het succesvolle wenkbrauwsalon House of Brows en de aanpalende koffiebar Riad Antwerp.
Delen per e-mail
De meeste twintigers zijn druk aan het studeren en feesten of ze hebben net hun eerste werkervaring achter de rug. Dat is het niet geval bij Myriam. Meteen na de middelbare school, toen ze achttien was, begon ze namelijk haar eigen wenkbrauwsalon. "Ik heb schoonheidsspecialisatie gestudeerd en tijdens die opleiding besefte ik al snel dat wenkbrauwen mijn ding waren, veel meer dan andere zaken die we leerden tijdens de opleiding. Van kleins af aan wist ik al dat ik zelfstandige wou worden, waarschijnlijk omdat mijn ouders ook eigen zaken hebben. Ik heb ook zoveel eigen ideeën dat ik het moeilijk zou vinden om voor iemand anders te werken en daar niets mee te kunnen te doen. Dus ben ik mij echt nog meer gaan specialiseren in wenkbrauwen. Twee maanden nadat ik klaar was met school, heb ik 'House of Brows' geopend," vertelt Myriam.
Wachtrijen
"Ik ben in een piepklein pand van amper twintig vierkante meter begonnen, investeringen heb ik daarvoor amper moeten maken. Dat kon ik uiteraard ook niet op mijn achttiende. Doordat ik nog voor de opening al buzz had gecreëerd op Instagram en door het ontbreken van concurrentie was de zaak eigenlijk meteen een groot succes. In de namiddag kon je toen nog zonder afspraak langskomen en bijna dagelijks stonden er mensen uren in een rij te wachten. Dat kreeg ik alleen al snel niet meer gebolwerkt en er was ook te weinig ruimte om de mensen te laten wachten, dus ben ik zeven maanden later naar een pand verhuisd dat minstens tien keer groter is. Dankzij het succes en de lage kosten in het begin, kon ik genoeg sparen om dit te bekostigen. Want deze keer waren er meer investeringen nodig dan een likje verf en een paar stoelen."
Koffiebar
Ambitieus als Myriam is, besloot ze in de vrijgekomen ruimte in het nieuwe pand een koffiebar te openen: Riad Antwerp. "Oorspronkelijk was het bedoeld voor klanten die moesten wachten, maar dat is nu wel wat veranderd. Ondanks dat ik een meisje in dienst heb genomen in het salon, werd het werken zonder afspraak praktisch onhaalbaar door de steeds groter wordende toeloop. Dus ben ik daarmee gestopt. Onlangs heb ik de koffiebar en het wenkbrauwsalon fysiek van elkaar gescheiden met een muur. Binnenkort gaan we in de koffiebar ook eten serveren. Mijn mama staat daar momenteel aan het roer tot ik iemand anders geschikt vind," aldus Myriam.
Zo ziet een typische dag eruit
9u: ik sta extreem laat op, en geraak echt niet uit mijn bed ’s ochtends. Ik maak mij snel klaar en haast me naar de zaak.
10u: House of Brows opent de deuren en ik begin aan mijn eerste afspraak. Tot mijn lunchpauze werk ik door.
12u30: ik eet iets en doe tussendoor wat social media.
13u-18u: verder werken in de zaak.
18u20: ik beantwoord mailtjes en doe nog wat ander papierwerk.
23u: slapen
Spijt
Tijdens de dag werkt Myriam nog steeds heel de dag zelf in het wenkbrauwsalon. Na haar uren doet ze papierwerk, beantwoordt ze mails en beheert ze de social media. Heeft ze nooit spijt dat ze niet net zoals de meeste van haar leeftijdsgenoten tot een kot in de nacht kan feesten en daarna tot 's middags in bed kan blijven liggen? "Spijt heb ik nog nooit gehad, daar doe ik dit veel te graag voor. Maar zeker in het begin had ik het niet altijd makkelijk. Bij een eigen zaak hebben, komt heel wat kijken en ik had niemand in mijn omgeving om daarover te babbelen. Als ik 's avonds achter mijn computer zit en mijn vriendinnen op café gaan, voel ik mij precies veertig (lacht). Maar nu ik er al wat langer inzit, gaat het wel beter. Ook mijn omgeving houdt er meer rekening mee. Zo komen ze al eens sneller langs op de zaak, zodat we elkaar toch kunnen zien bijvoorbeeld."
Toekomstplannen
"Ik wil zeker nog groeien, maar op welke manier juist is nog niet helemaal duidelijk. Ik heb gemerkt dat ik altijd nieuwe uitdagingen nodig heb en dat ik niet te lang op dezelfde manier kan blijven werken. Zo zou ik in de toekomst bijvoorbeeld nog graag opleidingen geven of met een eigen merkje beginnen. Maar voorlopig blijf ik nog wel een tijdje in het salon werken."
Succestip voor andere starters
"Ik ben wellicht niet de eerste die dit zegt, maar als je erover nadenkt om zelfstandige te worden, moet je het vooral gewoon doen. Ik vind dat je er in België wel héél bang voor wordt gemaakt, maar uiteindelijk kun je niet anders dan het proberen of helemaal niet. Zorg er wel voor dat je goed voorbereid bent, informeer je voldoende maar denk er ook niet té veel over na, want dan begin je te piekeren en durf je uiteindelijk niet meer."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
#girlboss reeks Ophelia Debisschop maakt handgemaakte lingerie: "Ik wil vooral dat vrouwen er zichzelf in voelen"
Zelfstandige worden in België is duur en de combinatie met een gezin en een sociaal leven is lastig. En hoewel het een vreselijk stereotype is, beslissen vooral vrouwen daardoor om het niet te doen (de verhouding is nog steeds maar 60-40). Toch zijn er jonge vrouwen die wél een eigen bedrijf opstarten. Elke week spreken wij met zo'n straffe madam die de sprong aandurfde. Vandaag is Ophelia Debisschop (25) uit Antwerpen aan het woord, die een paar jaar geleden het handgemaakte lingerielabel 'Ophelia Lingerie' lanceerde. -
#girlboss reeks "Kendall Jenner en Gigi Hadid dragen mijn kleren nu, maar ik heb zwarte sneeuw gezien in het begin"
Zelfstandige worden in België is duur en de combinatie met een gezin en een sociaal leven is lastig. En hoewel het een vreselijk stereotype is, beslissen vooral vrouwen daardoor om het niet te doen (de verhouding is nog steeds maar 60-40). Toch zijn er steeds meer jonge vrouwen die wél een eigen bedrijf opstarten. Elke week spreken wij met zo'n straffe madam die de sprong aandurfde. Vandaag is Noenoe Roevens (44) aan het woord, die twee jaar geleden de yoga- en gymlijn Nunu Activewear lanceerde. -
Livios Val jij voor de charme van een tiny house? Zoveel kost het je
Om een woning te kopen of te (ver)bouwen heb je al snel een grote som geld nodig waar je jaren voor afbetaalt. Dat verklaart de populariteit van meer alternatieve woonvormen, zoals tiny houses. Daarbij woon je op kleiner en met minder spullen, maar wel met meer financiële vrijheid. Hoeveel betaal je voor zo’n tiny house? Bouwsite Livios vroeg het aan Tiny House Belgium. -
-
PREMIUM
De nieuwe first lady Jill Biden behoudt haar eigen job “en dat is een goeie zaak”, zeggen relatietherapeut en mastercoach
-
Jobs Werken in productie & techniek? Deze profielen zijn gewild
Kijk je in dit nieuwe jaar uit naar een nieuwe baan? Dan maak je een goede kans in productie en techniek. Ondanks de coronacrisis zijn er massaal jobs te vinden in deze elementaire sector. Vacatures raken er ook niet altijd even vlot ingevuld. Jobat.be geeft een overzicht van de meest gevraagde profielen en hoe je je kan heroriënteren. -
#girlboss reeks "60% van de vrouwen heeft maatje 42 of meer, maar dat blijft de modewereld maar negeren"
Zelfstandige worden in België is duur en de combinatie met een gezin en een sociaal leven is lastig. En hoewel het een vreselijk stereotype is, beslissen vooral vrouwen daardoor om het niet te doen (de verhouding is nog steeds maar 60-40). Toch zijn er jonge vrouwen die wél een eigen bedrijf opstarten. Elke week spreken wij met zo'n straffe madam die de sprong aandurfde. Vandaag is Kim Seghers (37) aan het woord, die in januari het denimmerk voor curvy vrouwen Fox Factor op de wereld losliet. -
Sparen Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst.