Middageten wordt steeds duurder door 'lunchflatie’. “Een klein tasje soep dat in één slok op is kost 4 euro”
Het is je vast niet ontgaan: je geliefde cappuccino om je werkdag mee te breken is stukken duurder geworden, net als broodjes, salades en andere kantoormaaltijden. ‘Lunchflatie’ heet dat. Om die oplopende kosten te vermijden, nemen Marieke (30) en Liesbeth (30) zelf lunch mee naar de werkvloer. “Er zijn twee groepen op ons werk: de boterhamclub en degenen die meestal iets gaan halen om te eten. Tegenwoordig wordt de boterhamclub steeds groter.”
Het leven is, op alle vlakken, stukken duurder geworden. Niet alleen de inflatie, maar ook de oorlog in Oekraïne en de klimaatverandering zitten daar voor iets tussen. Door tegenvallende koffie-oogsten is de prijs van het zwarte goud bijvoorbeeld fors gestegen, waardoor je meer betaalt voor je dagelijkse kop. De prijzen in restaurants en cafés zijn met bijna 7 procent toegenomen, als je vergelijkt met mei vorig jaar, net als de prijs van voeding en niet-alcoholische dranken in het algemeen.
De boterhamclub
Tegenwoordig swingen de prijzen van lunches met collega’s — nu die weer kunnen — dan ook de pan uit: versnaperingen en dranken buitenshuis zijn stukken duurder geworden. Gelukkig ben je niet verplicht om een middagmaal te kopen op je werk en kan je de stijgende prijzen mijden door eten van thuis mee te nemen. Dat doen opbouwwerker Marieke Lagrou (30) en administratief medewerker Liesbeth Verloock (30) dan ook.
Marieke: “Op het werk hebben we twee groepen: de boterhamclub en degenen die meestal iets gaat halen om te eten. Tegenwoordig wordt de boterhamclub steeds groter. Ik neem altijd eigen lunch mee. Da’s goedkoper dan iets afhalen, en vaak ook stukken gezonder. Een keer per week halen we op een vast plekje iets af met de collega’s. De prijs van die broodjes was al niet laag, maar ik merkte een aantal weken geleden dat ze opnieuw waren opgeslagen: van 5,5 naar 6 euro. Ik moet wel zeggen dat het heel lekkere broodjes zijn (lacht), maar je betaalt er wel voor. Zelf iets maken is véél goedkoper.”
(Lees verder onder de foto’s.)
“Ik neem zelf lunch mee naar mijn werk om te besparen, meestal restjes van de avond ervoor. Zo vermijd ik ook verspilling”, begint Liesbeth. “Elke dag iets kopen is heel duur. Ik werk in Knokke-Heist aan de zeedijk, en daar liggen de prijzen sowieso al hoger.”
(Lees verder onder de foto’s.)
“Voor een klein tasje soep dat in één slok op is, moet je 4 euro neertellen. Een broodje kost je 5 tot 6 euro, terwijl dat vroeger misschien 3 euro was. Voor een volledige lunch met drank betaal je makkelijk 10 euro, da’s maf. Zeker als je dat elke dag moet doen. Ik merk dat veel collega’s die vroeger lunch kochten in Delhaize nu van thuis eten meenemen, want ook daar zijn de prijzen sterk gestegen. Alles wordt duurder.”
Poll
Neem jij zelf lunch mee naar kantoor nu het leven duurder wordt?
-
Ja (82%)
-
Nee (18%)
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Stop met ‘sorry’ zeggen op de werkvloer. Carrièrecoach geeft 4 alternatieven
-
PREMIUM
Controversiële journaliste Valérie Lempereur over haar leven als junk, prostituee en trans vrouw: “Mensen zijn geméén”
-
Inflatie stijgt opnieuw naar 8,97 procent: hoogste niveau in veertig jaar
Het leven wordt opnieuw duurder: de inflatie is in mei nog verder gestegen, van 8,31 procent naar 8,97 procent tegenover vorig jaar. Daarmee bereikt ze het hoogste niveau sinds augustus 1982, toen de inflatie uitkwam op 9,02 procent. Dat meldt statistiekbureau Statbel maandag. Vorige maand was de inflatie, die aangeeft hoeveel het leven duurder is geworden, nog stabiel gebleven. -
-
Independer
Je auto uitlenen aan je buur of vrienden: zo zit het met de verzekering
-
PREMIUM
“Een meeting op maandagochtend is bijna onmogelijk.” Expert zegt hoe je de eerste werkdag draaglijker maakt
Maandag is de pijnlijkste werkdag. Of hoeft dat niet? Op sociale media pochen alsmaar meer mensen met hun ‘bare minimum monday’. Op hun job doen ze die dag het ‘absolute minimum’ en dat maakt hen gelukkiger. Zorgt zo’n aanpak vanzelf voor minder stress? Arbeidspsycholoog Tom Dijckmans geeft raad. “Nu ‘maskeren’ we vaak onze niet-productieve momenten. En daar lijden we onder.” -
Mijnenergie
Tijdens je vakantie thuis niets verbruiken, maar toch betalen: dit kan je eraan doen
Vertrek je binnenkort op vakantie en verbruik je geen energie? Dan lijkt een nulfactuur voor die periode het logische gevolg. Toch zal je in de praktijk ook stroom en aardgas betalen tegen de op dat moment geldende prijzen. Al valt daar wel iets aan te veranderen. Mijnenergie.be legt uit waarom je toch betaalt en hoe je daar een mouw aan past. -
vtwonen
Gebruik kattenbakkorrels en koffieprut: met deze tips vermijd je een stinkende vuilnisbak in de keuken