Leef jij ook van loon tot loon? Zo stop je daarmee, zonder opslag te krijgen
Zo'n 75 procent van de volwassenen in Amerika leeft elke maand van loon tot loon en heeft amper of geen spaargeld. Ook in België kon één op de drie vorig jaar niet sparen, meestal omdat het financieel niet mogelijk is. Natuurlijk is ieders financiële situatie anders en is er geen klinkklare oplossing voor dit probleem, maar er zijn wel een aantal meer algemene zaken waarop je kan letten.
"Niet iedereen verdient genoeg geld, maar velen onder ons wel en ze leven van loonbrief tot loonbrief omdat ze foute keuzes maken. Zoals bij elke andere slechte gewoonte, is het mogelijk om dit af te leren mits een aantal aanpassingen," aldus financieel expert Elle Kaplan aan Glamour US. Zij en twee andere experts delen hun beste tips.
Maak een lijstje van je abonnementen en schrap
"Iedereen moet rekeningen betalen, daar kunnen we helaas niet onderuit. Sommige - zoals gas en elektriciteit - zijn noodzakelijk, anderen heel wat minder," aldus Onisa Treibs, vicepresident van investeringsmaatschappij Fidelity Investments' Southlake Investor Centor. "De meeste mensen hebben zoveel gaande in hun leven, dat ze niet meer letten op de kleine vaste uitgaven. Hoewel die op den duur flink kunnen optellen.
Denk bijvoorbeeld aan tijdschriftabonnementen, maar ook abonnementen op Netflix, digitale televisie en Spotify. Maak een paar keer per jaar eens een lijstje hiervan en oordeel of je ze echt wel nodig hebt in je leven en of er misschien goedkopere opties zijn. Kijk je bijvoorbeeld bijna nooit televisie, dan is het veel voordeliger om de programma's die je wel wil zien gratis online te kijken. Of neem bijvoorbeeld een online abonnement op de krant, wat doorgaans een stuk minder kost. Op een jaar tijd kan je dit makkelijk een paar honderd euro uitsparen," aldus Treibs.
Hang niet af van één inkomen
Als je van loonbrief tot loonbrief leeft, is het misschien tijd om naar extra inkomen te zoeken. Je kan natuurlijk een flexi-job nemen in de horeca, maar het hoeft niet eens zo zwaar te zijn. "Met dank aan het internet is het heel gemakkelijk om van een passie of vaardigheid een inkomen te maken. Verkoop bijvoorbeeld oude kleren van je kinderen of bied aan om bij mensen thuis pakweg te gaan strijken," zegt Leanne Jacobs, schrijfster van het boek 'Beautiful Money, The 4-Week Total Wealth Makeover'.
Doe aan doelsparen
"Als je niet weet voor wat je aan het sparen bent, wordt geld opzij zetten veel moeilijker," legt Kaplan uit. "Probeer gericht te sparen en maak je doel zo specifiek mogelijk. Bijvoorbeeld: hoeveel geld heb je concreet nodig om een aangenaam leventje te hebben eens je op pensioen bent? Of hoeveel moet je achter de hand hebben als buffer voor wanneer je grote kosten hebt? Zorg wel dat het haalbaar blijft. Realistische doelen maken het verschil tussen dromen en zaken die je daadwerkelijk kunt bereiken."
Reken uit hoeveel je per dag verdient
Kun je er maar niet bij dat elke ochtend een cappuccino van 3 euro ervoor zorgt dat je van loon tot loon leeft? Reken dan eens uit hoeveel je ongeveer per dag verdient. Dat doe je simpelweg door je nettoloon door 20 (werkdagen) te delen. Verdien je bijvoorbeeld 85 euro per dag? Dan zal je misschien iéts langer nadenken wanneer je uitgenodigd wordt voor een etentje of wanneer je die derde cocktail op café wil bestellen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
TV
Aftellen naar ‘Love Island’ met exclusieve reünie-afleveringen op Streamz
Nog elf dagen wachten en dan gaat het nieuwe seizoen van ‘Love Island’ van start op Streamz. Tijd voor een terugblik, moet de streamingdienst gedacht hebben. Vanaf donderdag is er dan ook ‘Love Island: Rewind’, een reeks van vijf exclusieve reünie-afleveringen. -
Er zijn steeds meer ‘superpendelaars’. Chloë (23) en Sofie (44): “Soms lijkt mijn dag alleen uit werken te bestaan”
Duurt het langer dan anderhalf uur voor je van je voordeur tot aan je bureau bent? Dan ben je een ‘superpendelaar’. Opvallend: sinds het coronavirus de bedrijfswereld hertekende, zit ver pendelen in de lift. Chloë (23) en Sofie (44) vertellen wat hen drijft om de afstanden te overbruggen, mobiliteitsexpert prof. dr. Cathy Macharis geeft duiding. “Ik ben liever langer onderweg en gepassioneerd door mijn werk, dan dat ik dichter bij huis mijn ei niet kwijt kan.” -
Moeite met af kicken van je mailbox op vakantie? Expert geeft tips: “Begin een week op voorhand”
Na maanden is het eindelijk zover. Je ligt aan het zwembad of trekt naar de Franse Alpen. Even geen werkzorgen, tot je ‘Pling!’ hoort: een mail, of twee, drie. Ga je piepen of niet? Florence Pérès, auteur van ‘Digital Detox’, geeft concrete tips over hoe je even écht van de e-mailradar verdwijnt. “Een nieuwe mail geeft onze hersenen een shot dopamine. We snakken daar soms naar.” -
-
Independer
Panne vermijden op autovakantie? Dit kijk je best op voorhand na
7 op 10 Belgen gaan met de auto op vakantie. Een heerlijk vooruitzicht! Maar als je panne wilt vermijden, zorg je er best voor dat je wagen in tiptop conditie is. Independer.be legt uit hoe je je auto klaarstoomt voor een lange autorit. -
PREMIUM
6 op de 10 Belgen praten over privéleven met de baas: is dat wel slim? Expert: “Weet dat het effect kan hebben”
-
Jobat
Steeds meer jongeren combineren werken en leren: dit zijn je rechten en plichten
Straks studeren weer een pak leerlingen af. Dan is het kiezen: werken, nog een jaartje studeren of opteren voor beide. Elk jaar spreekt het meer en meer studenten aan om ook tijdens hun studie te werken. De combinatie oogt mooi, maar is niet zo evident. Jobat.be zet de aandachtspunten op een rij. -
Doe jij als man in gesprek met een vrouw soms (onbewust) een van deze 5 onaangename dingen?
Sommige mannen vertonen maar al te graag haantjesgedrag en dat hebben vrouwen soms helaas geweten. Zeker in een professionele setting durven ze gesprekken — al dan niet onbewust — op een nogal seksistische manier te sturen. Van mansplaining (man + explaining) tot hepeating (he + repeating): dit zijn vijf fenomenen waarmee je te maken kan krijgen.