Sébastien.
Volledig scherm
PREMIUM
Sébastien. © rv

Jongeren zouden het liefst op 55 jaar met pensioen gaan. Sébastian deed het al voor zijn 40ste dankzij de ‘FIRE’-lifestyle. “Ik kan doen wat ik wil met mijn tijd”

Het woord pensioen is de afgelopen dagen veel gevallen. In politieke kringen werd het pensioendebat opnieuw in gang getrapt, SD-Worx loste cijfers over hoe jongeren naar het einde van hun loopbaan kijken: zij zouden het liefst op 55 jaar met pensioen gaan. Wil je niet tot dan wachten? Laat je dan inspireren door Sébastien (36). Hij volgt de ‘FIRE’-lifestyle en gaat zo verstandig om met zijn geld dat hij nu al drie jaar renteniert. Om te leven zonder geldzorgen hoef je geen miljonair of financieel genie te zijn, zegt hij. Sébastien legt ook uit waarom België het beste land is om FIRE na te streven en hoe hij financiële vrijheid bereikte. “Je moet niet leven als een monnik.”

 1. Minder gas verbruiken deze winter? Deze vijf stappen kan je nu al zetten
  Mijnenergie

  Minder gas verbruiken deze winter? Deze vijf stappen kan je nu al zetten

  De onzekerheid rond de aardgasbevoorrading vanuit Rusland weegt sterk op de internationale energiemarkten en bijgevolg ook op jouw aardgasfactuur. Dat effect laat zich tijdens de zomer gelukkig minder voelen, maar belooft in de winter hard aan te komen. Om jouw aardgasverbruik en bijgevolg ook jouw aardgasrekening te beperken, kan je nu al de nodige stappen ondernemen. Mijnenergie.be bundelt vijf praktische tips.
 2. Tv, internet, mobiel én vaste lijn voor 48 euro per maand: dit zijn de goedkoopste telecombundels
  Mijntelco

  Tv, internet, mobiel én vaste lijn voor 48 euro per maand: dit zijn de goedkoop­ste telecombun­dels

  64 procent van de Belgen heeft een telecombundel. De meesten kiezen voor een bundel die zowel vast internet, vaste telefonie, televisie en mobiele diensten omvat. Dat blijkt uit het meest recente cijferrapport van telecomwaakhond BIPT. Welke ‘4-play bundel’ is het goedkoopst? En welke bundel neem je best als je geen nood hebt aan televisie of vaste lijn? Mijntelco.be zoekt het uit.
 1. Nog geen 30, maar al volop bezig met hun pensioen: deze 8 tonen hoeveel ze later zullen krijgen en hoe ze er het maximale uit halen
  PREMIUM

  Nog geen 30, maar al volop bezig met hun pensioen: deze 8 tonen hoeveel ze later zullen krijgen en hoe ze er het maximale uit halen

  In 2030 wordt de wettelijke pensioenleeftijd opgetrokken naar 67 jaar, terwijl twintgers het liefst al op 55 jaar met pensioen willen. In vergelijking met 2017 raadpleegden vijf keer meer jongeren vorig jaar mypension.be om na te gaan wanneer ze mogen stoppen met werken en welk pensioenbedrag in het vooruitzicht wordt gesteld. Dat valt meestal tegen. Deze acht jongens en meisjes blijven niet bij de pakken zitten en zijn nu al bezig met pensioensparen, langetermijnspaarrekeningen en beleggingen. Simon (18), Floris (22), Robin (23), Tecumseh 23), Jonathan (24), Sofie (25), Kevin (27) en Eline (31) laten in hun portefeuille kijken. Zoveel mogen ze verwachten en zo willen ze er het maximale uit halen.