"Ik moet elke euro twee keer omdraaien, ook al ben ik al een tijdje zelfstandige"
#girlboss reeksHoewel zelfstandige worden vaak een mannenzaak is (de verhouding is nog steeds maar 60-40), zijn er toch steeds meer vrouwen die een eigen bedrijf opstarten. Elke week spreken wij met een vrouw die de sprong aandurfde. De Antwerpse An Buermans begon haar eigen modelabel enkele jaren geleden, nadat ze de afvalwedstrijd voor ontwerpers op VTM 'De Designers' won.
Delen per e-mail
Voor An Buermans in 2009 deelnam aan 'De Designers' werkte ze in de horeca. "Ik heb plastische kunsten gestudeerd, met onderdeel mode. Ik wou wel in de mode gaan, maar ik had er niet de financiële middelen voor. Mijn tweede passie was en is horeca, en dus werkte ik in die sector met hart en ziel," vertelt ze.
Het begon te kriebelen
Toen ze 'De Designers' won, kreeg ze kort daarna een job aangeboden bij een groot commercieel bedrijf als Junior Designer op de tienerafdeling. Dat beviel haar erg voor een tijdje, maar toch begon het te kriebelen. "Ik wou steeds minder graag voor iemand anders werken, ik wou écht mijn eigen ding doen en niet meer binnen de lijntjes moeten kleuren."
Overschakelen op zelfstandige
"Door mijn naamsbekendheid kreeg ik ook steeds meer aanvragen om stuks te ontwerpen en stylings te doen, en dat werd op den duur moeilijk combineerbaar met een fulltime job. De horeca is erg flexibel, en zo kon ik toch overschakelen op zelfstandige worden. Eerst parttime, daarna fulltime."
Even tijd genomen
"Op die manier kon ik mijn tijd nemen om mijn eigen label 'An Buermans' helemaal te maken zoals ik het wou. Zonder toegevingen aan iemand anders te moeten doen. Dat heeft even geduurd, maar die tijd had ik ook nodig."
Het artikel gaat verder onder de foto.
Zo ziet een typische werkdag eruit
6u: opstaan, mijn dochter klaarmaken om naar school te brengen. Dan zelf ontbijten.
8u: beantwoord ik mailtjes in mijn atelier. Dit neemt soms behoorlijk wat tijd in, maar het moet gebeuren.
9u: tot aan de lunch werk ik meestal aan één stuk door. Dan kies ik bijvoorbeeld stoffen en kleuren, reken ik budgetten uit, bereid ik de webshop voor (die er komt op 25 april), etc.
14u -...: In de namiddag doe ik meestal de creatieve taakjes. Ik werk ook nog ’s avonds en in het weekend door, al durf ik al iets vaker pauzes te nemen. Zo zijn zondagen heilig, dan doe ik niets anders dan tijd doorbrengen met mijn gezin.
Al moet ik bekennen dat ik het soms toch niet kan laten om zondagavond nog even mijn atelier in te kruipen, om wat voorbereidingen te doen naar maandagochtend toe. Dat heb je natuurlijk als je werk je passie is, en geen opdracht.
Groot financieel risico
Op financieel vlak blijft zelfstandige worden natuurlijk wel een groot risico vertelt de Antwerpse. "Ik heb altijd de moeilijke weg gekozen, dat ligt een beetje in mijn aard denk ik. Waar de meeste jonge ondernemers bij de bank aankloppen om een startbudget te lenen, heb ik alles zelf gefinancierd. Daardoor gaat het natuurlijk een stuk trager, maar ik voel me daar zelf veel beter bij."
"Ik moet elke eurocent twee keer omdraaien"
"Hoewel ik al een aantal jaren bezig ben, moet ik nog altijd elke eurocent twee keer omdraaien. Ik heb recent de collectie wel kunnen uitbreiden, maar het blijft met momenten moeilijk. In de modesector moet je dan ook grote investeringen doen. Voor elke knoop en draad ben je al gauw heel wat geld kwijt. En na al die enorme uitgaven mag je dan wel een collectie op poten gezet hebben, dan is het nog hopen op liefhebbers die willen kopers natuurlijk,' aldus An.
Jezelf onderscheiden is heel belangrijk
"Er zijn natuurlijk al heel wat modemerken op de markt, jezelf onderscheiden van de anderen is dan ook van cruciaal belang. Ik heb mijn productie altijd in België gehouden, daardoor spring ik er wel uit denk ik. Naast het feit dat ik daar principieel veel meer achter sta, is het ook erg praktisch vind ik. Het contact met productie is op deze manier veel nauwer, ik behoud een beter overzicht over alles."
"Ik verlang naar een rustpuntje"
Hoewel de zaken allesbehalve slecht gaan voor An, vertelt ze toch dat ze naar een rustpuntje verlangt. "Het gaat goed, maar ik zou graag iétsje meer stabiliteit hebben. Nu is het nog elke keer afwachten hoe de collectie het doet. En run ik mijn zaak helemaal van A tot Z alleen. Al moet ik wel toegeven dat ik anderzijds ook leef voor deze spanning. Als het allemaal te makkelijk zou gaan, dan is er ook niets meer aan," sluit An af met een knipoog.
An's Succestip
"Een eigen bedrijf opstarten is niet zomaar snel even iets doen, er komt zoveel meer bij kijken dan veel mensen denken. Denk er dus lang genoeg over na, doe genoeg research en praat erover met andere ondernemers. Wil je het echt doen? Ga er dan volledig voor en geef alles wat je in je hebt zitten. Er zijn heel wat risico's die je moet nemen, maar toch geeft zelfstandige zijn mij geweldig veel voldoening. Vallen en opstaan moet dan ook iedereen om te kunnen groeien, toch?"
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Back to work, of naar het thuiskantoor. Alle tips voor een frisse start op een rij
De zomer loopt stilaan ten einde. Volgende week openen de scholen opnieuw, en is het misschien ook tijd om terug naar het werk te gaan, of naar het hoekje van de keukentafel, dat al maanden in een geïmproviseerde werkplek is omgetoverd. “Ongeveer twee op de drie mensen voelt zich gestrest bij de gedachte alleen al om terug aan het werk te gaan.” Met deze tips van enkele experts kan je er wel weer tegenaan. -
Jobs Wat als je niet op pensioen wil gaan? Dit zijn de regels voor werken na 65
Het pensioen van tv-icoon Martine Tanghe gaf een nieuwe impuls aan het debat over werken na 65. Wil je blijven werken hoewel je op pensioenleeftijd bent? Of ben je al met pensioen, maar wil je toch iets bijverdienen? Jobat.be bekeek de regels. -
PREMIUM
#MeToo barst los in de game-industrie: “Vaak wordt een opmerking door de dader afgedaan als een grapje”
De voorbije weken doken een paar nieuwe #MeToo-schandalen op in de videogame-industrie. Er was seksueel grensoverschrijdend gedrag bij een topbedrijf, tientallen bekende gamestreamers vielen van hun sokkel, en een coryfee in het gamedesignerwereldje blijkt zich jarenlang ongestraft te hebben misdragen. Maar er zijn ook eerste tekenen van een cultuurverandering te zien. -
-
#girlboss reeks Hoe een hobby uitgroeide tot het favoriete merk van BV's
Hoewel zelfstandige worden vaak een mannenzaak is (de verhouding is nog steeds maar 60-40), zijn er toch steeds meer vrouwen die een eigen bedrijf opstarten. Elke week spreken wij met een vrouw die de sprong aandurfde. Want zij inspireren! Vandaag is Ellen Kegels (28) van LN Knits aan de beurt. Wat tien jaar geleden begon met enkele mutsjes breien, is intussen uitgegroeid tot een bekend breilabel met fans als Eva Daeleman en zelfs Herman Brusselmans. -
PREMIUM
Pegie (45) staat aan de top van de Belgische voetbalbond: “Een man in mijn positie hadden ze bij grote hervormingen harder aangepakt”
De voetbalwereld is ongetwijfeld een van de laatste mannenbastions in België. Maar daar begint verandering in te komen. Zo wordt er tegenwoordig ook een Gouden Schoen voor vrouwen uitgereikt. De Red Flames krijgen meer en meer aandacht. En Pegie Leys (45) drong als eerste vrouw ooit door tot aan de top van de voetbalbond. Waarom dat zo’n huzarenstukje is, vertelt ze zelf. “Ik had een team met overwegend mannen. En op mijn eerste werkdag kwam ik daar binnen op hoge hakken, met mijn sjakosj, als hun nieuwe baas, terwijl ze me totaal niet kenden.” -
Multimedia Is het nog de moeite om te investeren in een fototoestel?
Omdat de camera’s in onze smartphones steeds beter worden, lijkt het dom om nog in een fototoestel te investeren. Onze techredacteur zocht naar de belangrijkste verschillen tussen de twee. -
#girlboss reeks Hoe een klein plantje een bloeiende business werd: "Na 3 weken was ik al uit de kosten"
Hoewel zelfstandige worden nog vaak een mannenzaak is (de verhouding is nog steeds maar 60-40), zijn er toch steeds meer vrouwen die een eigen bedrijf opstarten. Elke week spreken wij met een vrouw die de sprong aandurfde. We starten met Sofie Vertongen van webshop Phyt, die haar nieuwe carrière dankt aan een klein zwevend plantje dat ze in Californië ontdekte.