thinkstock
Volledig scherm
© thinkstock

Hoera, ontslagen! Hoe je werk verliezen net positief kan zijn

Daar sta je dan: C4 in de hand, zelfvertrouwen aan de grond. Ontslagen. Aan de deur gezet. Afgedankt. Het einde van de wereld? Niet voor Rilla Lysens, schrijfster van het boek 'Hoera, ontslag!'. Ze is carrièrecoach, maar ook ervaringsdeskundige. Toen het bedrijf waar ze al zes jaar als HR-verantwoordelijke werkte de deuren sloot, moest ze namelijk niet alleen al haar collega's ontslaan, maar ook zichzelf. "Natuurlijk is dat 'dikke shit'. Maar het is ook het beste dat me is overkomen."

 1. Liegen over je vorige loon om een hoger salaris te strikken? Dit zeggen de experts
  Jobat

  Liegen over je vorige loon om een hoger salaris te strikken? Dit zeggen de experts

  Heb je een nieuwe baan in het vizier, komt vroeg of laat het onderwerp ‘loon’ naar boven. Om je nieuwe salaris te bepalen of een goed voorstel te kunnen doen, durft een werkgever daarbij al eens vragen wat je op je huidige job verdient. Vind je dit maar een ongemakkelijke vraag en weet je er geen blijf mee? Is je huidige loon aan de lage kant en wil je een mooie promotie niet mislopen met een al te eerlijk antwoord? Jobat.be legt de kwestie voor aan hr-dienstverlener SD Worx.
 2. Influencers over de nieuwe regels rond hun reclame: “Wat maakt het uit of ik dat potje gratis heb gekregen?”
  Play

  Influen­cers over de nieuwe regels rond hun reclame: “Wat maakt het uit of ik dat potje gratis heb gekregen?”

  Omdat influencers zo’n beetje de nieuwe reclameborden zijn, worden ze sinds kort door FOD Economie beschouwd als onderneming. Ze moeten nu een aantal nieuwe regels volgen, en hun adres en ondernemingsnummer op hun profiel plaatsen. Influencers Sarah Puttemans (22), Freya Poppe (34) en Camille Schuermans (20) reageren op de regels en leggen uit hoe hun wereldje werkt. “Door de vaste samenwerkingen die ik aanneem, verdien ik zo’n 1.900 euro per maand.”
 1. Ruth heeft twee bedrijven: "Mijn dochtertje zegt soms al 'leg je telefoon eens neer'"
  #girlboss reeks

  Ruth heeft twee bedrijven: "Mijn dochtertje zegt soms al 'leg je telefoon eens neer'"

  Zelfstandige worden in België is duur en de combinatie met een gezin en een sociaal leven is lastig. En hoewel het een vreselijk stereotype is, beslissen vooral vrouwen daardoor om het niet te doen (de verhouding is nog steeds maar 60-40). Toch zijn er jonge vrouwen die wél een eigen bedrijf opstarten. Elke week spreken wij met zo'n straffe madam die de sprong aandurfde. Vandaag geven we het woord aan de oprichtster van creatief bureau Buro Coco en modelabel Johny be good Ruth Trioen (34).
 2. Nog geen werkervaring? Zo zet je toch de beste sollicitatie neer

  Nog geen werkerva­ring? Zo zet je toch de beste sollicita­tie neer

  Werkgevers zijn te veel op zoek naar opleiding en ervaring, waardoor ze jong talent vaak aan hun neus voorbij laten gaan. Dat blijkt uit een bevraging van werkgeversorganisatie VBO. Ruim de helft van de jongeren gelooft dat werkgevers afknappen op hun gebrek aan ervaring, vaak onterecht. Heb je geen relevante werkervaring maar ben je wel dé man (of vrouw) voor de job? Met deze tips weet je die toekomstige baas toch te overtuigen.