Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images

Hoe kies je de beste dag(en) om te telewerken? Arbeidspsycholoog legt uit: “Vrijdag is onterecht populair”

De meesten onder ons werken momenteel nog grotendeels vanuit ons kot, maar binnenkort komt daar weer verandering in. Toch ziet het ernaar uit dat we deels zullen blijven telewerken. Maar wat is dan de beste dag om thuis te werken? Prof. dr. Sara De Gieter, arbeidspsychologe aan de Vrije Universiteit Brussel, geeft tips om dat voor jezelf uit te vogelen.

 1. Hoe meer vrouwen op de werkvloer, hoe minder waardevol we de job vinden. Studie wijst op genderstereotypen in STEM-sectoren

  Hoe meer vrouwen op de werkvloer, hoe minder waardevol we de job vinden. Studie wijst op genderste­reo­ty­pen in STEM-sectoren

  Het aantal vrouwen in STEM-richtingen en -sectoren neemt - traag maar gestaag - toe. Met andere woorden: de wereld van de wetenschap, technologie, techniek en wiskunde is geen mannenbastion meer. Maar daarmee zijn de seksuele stereotypen jammer genoeg nog niet weggewerkt, blijkt uit een recente Amerikaanse studie. Hoe meer vrouwen actief in het veld, hoe groter de kans dat de discipline als ‘zachte wetenschap’ gelabeld wordt.
 2. Thuiswerk straks niet meer verplicht of aanbevolen: wat zijn je rechten als werknemer? Kan je gedwongen worden naar kantoor te komen? En hoe zit het met die extra onkostenvergoeding?
  PREMIUM

  Thuiswerk straks niet meer verplicht of aanbevolen: wat zijn je rechten als werknemer? Kan je gedwongen worden naar kantoor te komen? En hoe zit het met die extra onkosten­ver­goe­ding?

  Bedrijven moeten zelf kunnen kiezen of ze hun werknemers naar kantoor laten komen, of gewoon verder thuis laten werken. Nu wordt telewerk door de regering nog “sterk aanbevolen”. Maar die aanbeveling mag gerust wegvallen, zegt Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V). Ze gaat dat ook voorstellen op het Overlegcomité van vrijdag. Terug als vanouds dus. Gaan we dan weer moeten pendelen naar kantoor? Of kan je als werknemer thuiswerk afdwingen? Kan je je werkgever om een extra vergoeding vragen, ook als thuiswerk niet verplicht of aanbevolen is? En wat is de beste formule: volledig thuiswerken of twee dagen per week?
 1. Duik het weekend in met Nora Gharib (en lees morgen haar interview in NINA)
  Play

  Duik het weekend in met Nora Gharib (en lees morgen haar interview in NINA)

  Acteren of presenteren? Het is voor Nora Gharib een aartsmoeilijke vraag. “Maar dan kies ik toch acteren, want daarin kan ik meer grenzen verleggen.” Dat laatste deed ze de laatste periode ook in haar privéleven, want de actrice en tv-figuur gaat sinds een klein jaar door het leven als single mama van dochtertje Chams. Dit weekend lees je ons interview met Nora in ‘NINA’. Maar voor nu beantwoordt ze al even enkele pittige dilemma’s.